11 motive pentru care nu dormi bine noaptea

Nu dormi bine noaptea? Este foarte posibil ca acţiunile pe care le faci înainte să mergi la culcare să-ţi afecteze somnul mai mult decât crezi.

Dacă suferi de probleme cu somnul, probabil că ai încercat deja zeci de metode: o baie caldă, un ceai de muşeţel, muzică ambientală, draperii negre ca noaptea sau chiar dopuri în urechi. N-a funcţionat? Nici măcar atunci când ai lăsat în cealaltă cameră telefonul mobil şi ai luat în braţe cea mai comodă şi mai pufoasă dintre perne? Nu-i nimic: se întâmplă tuturor. Îţi spunem doar atât: niciun remediu din lume nu va funcţiona dacă continui să faci următorele greşeli. Iată care sunt cele mai frecvente motive pentru care nu poţi dormi noaptea.

  1. După-amiaza te răsfeţi cu o cafea. Aşa, pe la ora 4 p.m. Şi nu un latte, ci chiar un espresso aromat. E un remediu perfect atunci când te mai aşteaptă o zi de muncă însă, având în vedere că organismul tău are nevoie de 8 până la 10 ore să proceseze cafeina, cel mai probabil momentul de răsfăţ te va costa o noapte albă.
  2. O cină grea la o oară mult prea târzie. Nu lua o masă bogată în proteine pe la ora 9 seara. Corpul tău va încerca să digere mâncarea în loc să îşi reducă funcţiile şi să te „trimită“ la culcare.
  3. Nu te stresa de ora prea târzie. Chiar dacă ai ajuns târziu acasă, chiar dacă mai aranjezi nişte rafturi şi tragi cu ochiul la ceas, nu te stresa că n-ai să ai timp să dormi suficient. Vei reuşi doar să devii agitată şi va fi şi mai greu să adormi.
  4. Nu bea un pahar de coniac pe la 10 seara, în speranţa că băutura te va toropi şi vei reuşi să adormi. Poate că vei adormi, însă mai târziu în noapte s-ar putea să te trezeşti de mai multe ori.
  5. Nu da drumul la televizor după ce te-ai băgat în pat. S-ar putea să dai chiar peste un serial care îţi place sau, în acelaşi mod, ai putea să te uiţi la o secvenţă dintr-un film de acţiune, cu urmăriri şi împuşcături; acestea îţi vor stimula văzul şi auzul şi te vor scoate rapid din starea de somnolenţă.
  6. Pe la 11 noaptea începe să-ţi fie un pic frig, aşa cum stai cu mâinile în afara pilotei? Să dai drumul la încălzire nu e o idee minunată; căldura coprului tău oricum creşte în timpul nopţii şi somnul tău ar putea să devină foarte agitat. 18 grade Celsius se presupune a fi temperatura ideală pentru un somn liniştit.
  7. După 11 noaptea te gândeşti că poate ar fi o idee bună să îţi aduci în pat laptopul să te mai uiţi la un episod din serialele tale favorite. Hmm…un ecran strălucitor va împiedica producţia de melatonină, responsabilă cu un somn sănătos.
  8. Să dormi împreună cu animalul tău de companie. E adevărat, pisica sau căţelul tău vor fi oricând bucuroşi să-ţi ţină companie, însă faptul că aceştia se vor foi, vor lovi din lăbuţe, vor toarce sau vor scheuna nu te ajuta va pe tine să dormi.
  9. Nu e indicat ca la miezul nopţii să începi să te gândeşti la prezentarea pe care o ai de făcut mâine. Sau la contul din bancă aproape gol. Sau la analizele care n-au ieşit tocmai perfect. Garantat, somnul îţi va sări instant!
  10. Când vezi că totuşi n-ai adormit, să stai totuşi în pat şi te te forţezi să adormi. Doctorii spun că e contraproductiv şi că mai bine e să te ridci din pat, să te uiţi pe geam, să îţi faci un ceai, să citeşti câteva pagini dintr-o carte bună. S-ar putea să îţi vină somnul mai uşor după.
  11. La 7 dimineaţa, când trebuie să te trezeşti, să apeşi butonul de snooze. Da, e adevărat, avem nevoie de câteva minute de somn în plus, însă somnul astfel fracţionat este foarte nesănătos. Mai bine pune ceasul să sune cu 10 minute mai târziu din start şi ridică-te din pat.

Sursa: glamourmagazine

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *