Caraghioslâc: Agrigoroaei, preşedinte peste 15 milioane de români

Senatorul PPDD Ionel Agrigoroaei se laudă pe pagina personală de Facebook şi dă interviuri la fel de fel de site-uri obscure în calitate de, ţineţi-vă bine, preşedinte responsabil pentru Românii din Afara Graniţelor. De fapt, o imensă vrăjeală: Agrigoroaei e un fel de băgător în seamă în cadrul PPDD pe probleme de români plecați în străinătate sau născuți acolo. Funcția nu înseamnă absolut nimic. Mai grav e că senatorul ieşean a luat-o în serios şi şi-a pierdut total simţul ridicolului.

Îl știți pe președintele românilor, nu? A, nu ăla care locuiește la Cotroceni și nici cel care se pregătește să-i ia locul după 16 noiembrie. Ăștia-s mizilic, la doi lei grămada, votați de, hai să zicem, 10 milioane de oameni. Nu, vorbim de ăla singurul, unicul și irepetabilul, căruia i s-au încredințat destinele a 15 milioane de români, fără a fi fost întrebat vreunul. A, nu, noi n-am pățit nimic. Alții insistă să demonstreze că penibilul are în DEX o definiție prea blândă. Știți prea bine că nu ne place să ne repetăm și nici să scriem despre același personaj de mai multe ori, dar sunt unii care chiar o cer, ca să ne exprimăm elegant.

Băgător în seamă
Dacă este să te iei după senatorul ieşean Ionel Agrigoroaei, atunci înseamnă că Ponta și Iohannis se bat degeaba pentru fotoliul de la Cotroceni. Chiar dacă poate n-ați auzit de el până acum, Agrigoroaei este președinte. Mă rog, este președinte responsabil pentru românii din afara granițelor din partea PPDD, că de fapt asta e titulatura funcției. Un fel de băgător în seamă în cadrul PPDD pe probleme de români plecați în străinătate sau născuți acolo. În fapt, funcția nu înseamnă nimic. Agrigoroaei nu este plătit pentru ea și nici nu are vreo responsabilitate concretă, de genul să obțină nu știu câte voturi din diaspora pentru PPDD. Este pur și simplu o modalitate de a i se da o jucărie unui om care nu poate trăi fără așa ceva.

Deplasări mişto
Singura rațiune pentru care i s-a acordat această titulatură onorifică pare să fi fost faptul că senatorul Agrigoroaei participă la tot felul de deplasări în cele mai exotice țări cu putință, de la Kazahstan la Laos, prin intermediul așa numitului Institut de Relații Internaționale și Cooperare Economică, o chestie tipic parlamentară ce ar trebui să găsească parteneri de afaceri pentru firmele românești, dar care în fapt se ocupă cu găsirea de destinații mișto pentru vacanțe pe bani publici în folosul deputaților și senatorilor. Teoretic, dacă tot se plimbă, senatorul nostru ar putea ține legătura cu românii de peste granițe. Nu că s-ar fi așteptat cineva la niște rezultate electorale excepționale pentru PPDD din diaspora.

O ia în serios
Doar că omul nostru a început să confunde funcția pur onorifică oferită de partid cu una efectivă și să se considere președinte peste 15 milioane de români. Cum de unde 15? Păi, cinci plecați la muncă în străinătate, chit că băieții de la statistică vorbesc doar de vreo 3 milioane în total. Încă 5 în provinciile istorice ale României, gen Basarabia, Timoc sau Torontal. Iar restul de 5 milioane, urmașii ardelenilor plecați în America acum 100 de ani sau ai lui badea Cârțan, presărați prin Europa. Nu ne întrebați din ce burtă au fost scoase și cifrele astea, că nimeni n-a făcut vreodată un astfel de calcul. Este un fel de Ungaria cu 30 de milioane de maghiari pe care o visa Horthy cândva.

A „salvat” Moldova
Iar din calitatea asta de președinte fantasmagoric al românilor de peste granițe, chit că ei, săracii, încă habar n-au ce fericire le-a căzut pe cap, omul a început să croiască planuri și să le arunce pe Facebook sau pe câte un site de care nu a auzit mai nimeni, dar specializat în limbi catifelate. Dacă nu știați, putem intra în spațiul Schengen în două luni. Trebuie doar să-l ascultăm pe Agrigoroaei, nu să ne luăm după alde Ponta, Boc, Ungureanu sau alți premieri care au tot negociat chestiunea. Am vrea să vă spunem care este soluția magică, dar senatorul încă nu a împărtășit-o publicului larg. Sau o fi făcut-o, dar nu ne-am prins noi. Cert este că există. Tot grație domnului președinte al românilor de aiurea, Republica Moldova a evitat la mustață o criză ca cea ucraineană. ”Este una din misiunile față de care cred că m-am achitat onorabil”, spune domnul președinte Agrigoroaei într-un ”interviu”. Că nu i-a dat nimeni misiunea asta, iar el însuși, din modestie probabil, uită să ne spună ce-a făcut concret pentru asta, nu mai contează. Un minim gest de recunoștință din partea premierului moldovean, Iurie Leancă, și a președintelui basarabean, Nicolae Timofti, ar fi să-l dea naibii jos pe Ștefan cel Mare de pe soclul din piața Marii Adunări Naționale din Chișinău și să-l înlocuiască cu statuia lui Agrigoroaei.

A făcut şi Aeroportul
Dacă podgoriile din Cotnari mai produc Grasa după care era ahtiat Fănică Balșoi, tot domnului președinte i se datorează. Fără reclama pe care a făcut-o Cotnariului în Zimbabwe, praful se alegea de exporturile Casei de Vinuri SA. Nu râdeți. El însuși se laudă cu promovarea făcută în statul care a renunțat la monedă pentru că nu mai putea ține în frâu inflația. Probabil că președintele de-acolo, Robert Mugabe, plătește vinul de Cotnari în banane. Sau poate că, de fapt, Cotnari nu s-a gândit niciodată să-și vândă vinul în jungla africană. Tot grație Lui, că merită o majusculă, Aeroportul Iaşi are o pistă nouă. Bine, n-o zice direct el, ci amețitul care i-a luat ”interviul” de care vorbeam. ”Ați văzut împlinit un proiect drag inimii dumneavoastră: Aeroportul Internațional Iași. Ce alte proiecte ați dus la bun sfârșit?” Băi, ăsta! Unu: aeroportul nu este gata încă, ci doar pista. Doi: ce mama naibii a făcut omul nostru pentru el?

Punctul pe „i”
Ca să fim sinceri, nouă ne-a cam crescut deja tensiunea, de atâta „dă-i și luptă” al domnului „preşedinte” pentru românii nerecunoscători. Nu putem încheia totuși fără a menționa că omul nostru, deși nici alegătorii din colegiul lui nu-l cunosc, se crede un adevărat Corado Catani de Bahlui. Iar băiatul care i-a luat ”interviul” a plusat la maxim pe ideea asta. Ia poftiți, exemplu de catifea: ”Ați pus punctul pe I în multe situații. Prin astfel de acțiuni loviți chiar în inima sistemului controlat de interese meschine și dușmane României. Nu ați avut probleme?” Nu se menționează niciuna din acele ”multe” situații, nu e definit în niciun fel sistemul cu care ar lupta Agrigoroaei și nici ale cui sunt interesele ”meschine și dușmane”. Este exact întrebarea care trebuie pusă atunci când te-ai înțeles cu intervievatul să-i servești câte mingi are nevoie. Iar răspunsul este în aceeași notă: ”Am știut că voi avea probleme dacă vreau să schimb ceva în bine în România”. Absolut! De-aia or fi dat faliment rând pe rând toate afacerile încercate de dom’ senator. Și probabil tot de aia a fost trimis în judecată în septembrie pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, înșelăciune și complicitate la înșelăciune. În rezumat, procurorii zic că s-a folosit de documente false ca să obțină credite bancare de 400.000 de euro. E drept, faptele s-au petrecut în perioada 2003-2009, când Agrigoroaei nu-și descoperise încă veleitățile de luptător, președinte și alte alea.

Delir total
Iată încă o mostră, un fragment dintr-un comunicat pe care Ionel Agrigoroaei l-a trimis presei şi pe care unii chiar l-au publicat: „Senatorul PP-DD Ionel Agrigoroaei şi-a început, la 1 octombrie a.c., activitatea şi în calitate de preşedinte responsabil pentru Românii din Afara Graniţelor. Ca urmare, în data de 7 octombrie 2014, senatorul Ionel Agrigoroaei i-a primit, într-o ceremonie oficială la Senatul României, pe reprezentanţii misiunilor diplomatice ale statelor în care trăiesc mari comunităţi ale românilor din diaspora (…) Ambasadorii statelor europene, prezente la întâlnire au adresat felicitările lor noului preşedinte Ionel Agrigoroaei şi şi-au exprimat încrederea că acesta poate conduce destinele românilor din afara graniţelor şi ar trebui să primescă această calitate la nivel guvernamental dacă România vrea să poate desfăşura o activitate eficientă în folos naţional” (7 octombrie 2014, sursa: www.promptmedia.ro).
Notă: fragmentele de text au fost luate de pe respectivul site păstrând inclusiv greşelile gramaticale şi dezacordurile

Agrigoroaei a fost şi „rege”. Al falimentelor
Ceasul rău, pisica neagră. Prin ce trece senatorul ieșean Ionel Agrigoroaei în ultima perioadă, chiar nu dorim nimănui. Supranumit regele falimentelor, senatorul Agrigoroaei a făcut cunoştinţă cu Vandam. A, nu, nu este acel Vandam, celebrul actor din filmele cu cafteală. Acesta este un tânăr de 18 ani, de etnie romă din Brăila, pe numele său complet Constantin Vandam. V-ați întreba pe bună dreptate care este legătura dintre Vandam și senatorul ieşean. Păi vă spunem noi. Senatorul era dator vândut la bănci. Doar nu credeți că este poreclit regele falimentelor întâmplător. Dacă ar fi o lege a falimentului personal, Agrigoroaei s-ar încadra perfect. Din cauza datoriilor, băncile i-au scos casa din Copou la vânzare. De ce spunem ceasul rău pisica neagră? Pentru că o căsuță cochetă din Copou, evaluată la vreo 200.000 de euro a fost cumpărată de Vandam la licitație cu doar 37.000 de euro. Cum o fi ajuns fix Vandam din Brăila la Iași să cumpere taman casa senatorului, e greu de explicat. Nici dacă mergem la cele mai tari ghicitoare să ne dea în bobi nu credem că vom afla adevărul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *