Ptiu, drăcia dracului: scade TVA, scade şi salariul

Una bună, alta rea. Cam așa s-ar putea traduce unele măsuri luate în Capitală. Dar cine știe, poate așa sunt și programate. Că până la urmă, nimic nu e întâmplător. Toate calculele sunt bine făcute. Cel mai bine prind la public măsurile populiste. Când se scade vreo taxă sau vreun impozit, toată lumea e fericită. Când se ieftinește ceva, toată lumea e iar fericită. Nimeni nu stă să calculeze cum și de ce au loc toate aceste modificări. Bine că sunt, spune orice român în gândul lui. Ultimele discuții pe scăderi de taxe în România sunt cele legate de taxa pe valoare adăugată, TVA, cum este cunoscută. Parlamentarii aflați la guvernare tot caută măsuri de reducere a TVA de la 24% la 19%, așa cum era înainte. Parlamentarii din opoziție cer răspicat calcule exacte cu sustenabilitatea acestei modificări, prevăzută de altfel într-un proiect de Cod Fiscal retrimis de președintele țării înapoi în Parlamanet. De unde vor găsi bani care să susțină reducerea cotei TVA, chiar nu e treaba omului de rând. Asta la prima vedere.

Reducere la mâncare
În realitate, reducerea cotei TVA se reflectă în primul rând în buzunarul românului. Spre exemplu, când a fost redusă cota TVA la alimente de la 24% la 9%, toată lumea s-a arătat fericită. Cei mai fericiți erau patronii. Asta pentru că băgau mai mulți bani în buzunare. Că, în final, reducerea cotei TVA la alimente s-a simţit cam jumătate în buzunarele românilor şi jumătate în cele ale patronilor. Tot e bun şi aşa. Dar cei mai „loviţi” de reducerea asta a TVA la alimente au fost câteva sute de mii de bugetari, fix cei ce lucrează în instituţii ce acordă și o normă de hrană. Aici ne referim în special la angajații din sistemul MApN sau MAI, care au fel de fel de sporuri care să-i motiveze să apere țărișoara noastră dragă.

Explicaţia
Ei bine, acești angajați au avut o surpriză cam neplăcută când au băgat cardurile în bancomate la leafa primită în august. Au primit mai puțini bani. Când s-au uitat pe fluturașul de salariu, au consatat că la norma de hrană au primit mai puțini bani. Au făcut un calcul simplu și au aflat că reducerea e de fix 15 procente. Culmea, tot cu atâtea procente s-a redus și TVA pentru alimente. Într-un fel, măsura e logică. În alt fel, bugetarii ar fi trebuit să fie anunțați. Ar fi fost corect. Dar dacă se reduce iar TVA de la 24% la 19%, salariile acestora este posibil să mai scadă cu câțiva lei. Angajații din MApN și MAI mai primesc și alte sporuri sau norme pentru îmbrăcăminte sau alte chestii din astea. Ar fi drăguț să fie anunțai totuși de aceste modificări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *