Statistica: 33% dintre români sunt supraponderali

La început a fost generația care a prins războiul. Pe urmă, cea de sacrificiu, care și-a petrecut tinerețea reparând dezastrul. După ea, generația care a construit comunismul cu burta goală. Apoi, cea a ”Epocii de Aur”, care asculta Europa Liberă și a ieșit în stradă pentru a-l dărâma pe Ceaușescu. A venit celebra generație ”Pro”, prima care a dat de dulceața capitalismului. Acum, vedem sub ochi generația fast-food. Cu rezultatele aferente. Rezultate care, puse cap la cap, duc la niște cifre de te doare mintea. Mai bine de jumătate din populația României are o problemă cu greutatea. Adică e prea mare.

Mai mult bărbaţii
Concret, o treime din populația României este supraponderală, adică 33% dintre români au un indice de masă corporală (IMC) cuprins între 25 și 29,9. Dacă vreți să vă calculați singur acest indice, împărțiți-vă greutatea, în kilograme, la pătratul înălțimii, în metri. 14% dintre români suferă de obezitate de gradul 1, cu un IMC cuprins între 30 și 34,9. Alți 1,3% suferă de obezitate de gradul 2, cu un IMC cuprins între 35 și 39,9. Alți 3% au obezitate morbidă, cu un IMC mai mare de 40. În total, 52,3% dintre români sunt oameni cu greutate. Ca să epuizăm cifrele, un IMC sub 18,5 se traduce prin subponderabilitate, adică omul e mai sfrijit decât prevede legea. Acest fapt poate duce la probleme de sănătate, mai exact un sistem imunitar la fel de slab ca și proprietarul corpului respectiv. În general, bărbații sunt mai expuși riscului obezității decât femeile, probabil din cauza berii. Iar cei căsătoriți, sunt și mai expuși: 60% dintre ei sunt mai mult sau mai puțin obezi. Proporția obezității nu este cu mult diferită nici la copii, aproape jumătate din ei fiind cel puțin supraponderali. În cazul lor, există obezitatea precoce, apărută înainte de 5 ani, și cauzată de greșeala părinților, care îi îndoapă ca pe claponi. După vârsta de 5 ani, obezitatea este de regulă corelată cu factori psihologici, în speță situații conflictuale din familie sau din afara ei, cu care intră copilul în contact.

Unde se depune
Dacă faceți parte din jumătatea de Românie mai grea decât ar trebui, uitați-vă întâi și-ntâi pe unde atârnă șuncile. Vorba aia: spune-mi unde te îngrași, ca să-ți spun ce te așteaptă. Grăsimea se poate așeza în jurul burții, așa-numita obezitate abdominală sau androidă, specifică mai ales bărbaților, sau pe coapse, așa-numita obezitate gluteofemurală sau ginoidă. Firește, se poate să ai de-amândouă.

Boli asociate
Slănina de pe burtă crează probleme în metabolismul insulinei. Ca urmare, riscul diabetului zaharat este crescut. Crește și riscul dislipidemiei, adică modificarea valorilor colesterolului, atât a celui bun, cât și a celui rău, a trigliceridelor și altor parametri care vi se măsoară atunci când vă faceți analizele. Hipertensiunea este și ea legată direct de obezitatea abdominală. Din păcate, și cancerul. Probabilitatea de a face unul din vreo zece tipuri de cancer este cu 10-60% mai mare dacă aveți o greutate prea mare. Riscul cel mai mare este de cancer uterin, dar pe listă se află și cel de vezică biliară, ficat, colon, rinichi, tiroidă și sangvin, adică leucemia, indiferent de sex. Apneea în somn, adică oprirea temporară a respirației este frecventă în cazul acestui tip de obezitate. La limită, apneea poate ucide. În general, îți strică somnul și te trezești mai obosit decât te-ai culcat. Durerile de spate sunt frecvente în cazul persoanelor obeze. La fel și cozartroza, respectiv degenerarea cartilajului care acoperă extremitățile osoase din articulația șoldului. De hemoroizi, nici nu mai spunem, căci și aceștia apar în dese cazuri. Mai puține sunt de spus despre obezitatea gluteofemurală. Ea este de regulă asociată cu riscul de formare a varicelor și apariția artrozei genunchilor și gleznelor. Nu scapi de astea însă dacă ai obezitate abdominală, iar nu ginoidă.

Scoateţi alcoolul
Ce am scris noi mai sus este doar o listă scurtă a afecțiunilor cauzate de obezitate. De fapt, este vorba de cele mai frecvente afecțiuni, că dacă ar fi să le scriem pe toate, am scoate o ediție specială. Ce se poate face, dacă ai apucat să te îngrași? Nu ne erijăm în vedete TV care se bagă în seamă cu mâncatul sănătos și cu dietele minune, disociate sau cine mai știe de care. Vă recomandăm să consultați un nutriționist, singurul în măsură să vă prescrie un regim și un stil de viață personalizat. Până ajungeți la el, scoateți berea din program, ca și vinul. Nu degeaba se spune că sunt alimente, nu? De fapt, mai bine eliminați orice conține alcool. Berea conține între 37 și 45 kcal la 100 ml, în funcție de tip. Cel mai dihai îngrașă berea nefiltrată și berea brună cu 7% alcool. Nici radlerul nu te face suplu. Berea brună de 5% e cea mai săracă în calorii, urmată de berea blondă. Cea fără alcool are 26 kcal la 100 ml. Dar dacă mai ronțăiți și semințe sau chipsuri pe lângă bere, efectul este garantat. În cazul vinului, efectul este dublu sau chiar triplu, în funcție de vin. Un pahar de Porto face cât cinci de bere. Iar dacă beți o sticlă de jumate de lichior, puteți să nu mai mâncați nimic în ziua respectivă, că v-ați făcut plinul de calorii. Grijă mare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *