De pe locul 23, pe locul 3: suntem „grașii” Europei

Acum 13 ani, România se situa pe locul 23 în Europa din punct de vedere al persoanelor supraponderale. Acum, suntem pe locul trei, după Grecia și spațiul ex-iugoslav. Este și firesc, din păcate. Prima generație fast-food a ajuns la maturitate și s-a transformat într-o generație care mănâncă o dată pe zi, seara, în cantități industriale. Jumătate din populația României este supraponderală, iar jumătate din această cotă este obeză. Mai grav, 40% din copii au o greutate peste cea normală, deci și viitorul sună nașpa. Și-atunci, ce facem? Cum slăbim?

Nu copiați vedete
Nu faceți ca Byron. Celebrul poet englez avea o problemă cu greutatea. Cu o dietă compusă din apă, oțet, biscuiți și ouă fierte, a slăbit 30 kg. Mulți s-au luat după el, că era celebru, iar imitarea vedetelor nu a fost inventată acum. Byron a murit la 36 de ani. E drept, nu din cauza regimului, dar pe fondul unui organism slăbit de o dietă absolut stupidă.

Amăgirea
Pe la începutul secolului trecut, fiziologia umană era la modă, iar trendy era să o iei în calcul la orice. Cam ca acum. În mod normal, mestecăm o îmbucătură de mâncare de 20-30 de ori, în funcție de cât de bătrână este găina, înainte de a înghiți. Pe ideea asta, o metodă de slăbit la modă a fost cea care presupunea să mesteci mâncarea de 100 de ori și să scuipi mâncarea. Se credea că prin masticația prelungită, extragi din mâncare tot ce este util organismului, fără a înghiți și resturile. Singurul efect era însă acela că te plictiseai să mesteci…

Cu țigara
În vogă a fost, prin anii ’20, și dieta bazată pe… fumat. Nicotina reduce apetitul, deci cu cât fumezi mai mult, cu atât mănânci mai puțin și, implicit, slăbești mai mult. E drept, legatura dintre fumat și cancer nu era cunoscută încă. La vremea aia, nu se cunoșteau multe. Nici relația dintre radioactivitate și chelie sau chiar cancer, de exemplu. Briantina avea radiu în compoziție, ca părul să strălucească mișto…

Cu suc de grapefruit
Se spune că istoria și moda se repetă. Afirmația este valabilă și în ceea ce privește dietele. În anii ’30, era la modă dieta cu suc de grapefruit. Se inventase frigiderul, așa că vapoarele puteau transporta fructe exotice fără riscul de a se strica. La fel cum azi fructele de goji sunt considerate bune la toate, și atunci. Orice e exotic, este prin definiție mai bun decât ce avem în mod obișnuit. Se credea că grapefruit-ul conține o enzimă care arde grăsimile. Aiurea! Nici nu se știa bine ce e aia enzimă. Nu slădeai deloc.

Nici cu varză
Supa de varză. Vă e cunoscută, ca idee de slăbit, nu-i așa? Ei bine, ideea e veche de vreo 70 de ani. Se bazează pe un fapt simplu: 100 grame de varză au doar 22 de calorii, de 10 ori mai puține decât pâinea. Plus că are vitamine, plus că e ieftină. Minus, te omoară, dacă mănânci doar asta. Varza are vitamine, dar este prea săracă în oligoelemente, adică diverse minerale necesare corpului, în cantități mici. Tot dietă pe bază de varză se ținea și în lagărele germane. Deci, nu.

Cu viermi
O variantă extremă este să pui pe altcineva să mănânce în locul tău. Viermi intestinali, de exemplu. Nu râdeți, că s-a încercat prin anii ’50 și ideea asta. Maria Callas ar fi slăbit, cică, vreo 30 kg, găzduind în intestin o tenie, care mânca jumătate din ce înghițea cântăreața. Acum vreo 10 ani, reapăruse ideea de a înghiți capsule cu ouă de tenie. Partea proastă e că larva teniei nu se fixează neapărat în intestin. Poate ajunge ușor în ochi sau chiar creier. În ultima variantă, e mortală.

Vată cu cafea
Anii 2000 au reprezentat explozia celei de-a doua ediții a New Age. Plini de tot felul de tâmpenii, sub numele de „trăit sănătos”. Inclusiv în materie de slăbit. De exemplu, dieta cu vată, care presupunea înghițirea de bile de vată muiate în suc sau cafea, ca să aibă un oarece gust. Umplea stomacul, deci nu mai încăpea alt fel de mâncare. Se umflau în burtă, deci limitau capacitatea stomacului. Fiind făcute din bumbat, deci celuloză pură, nu se digerau, iar aportul lor caloric era zero. Doar că provocau blocaje intestinale.

Efecte secundare
Dieta HCG a fost și ea la modă. Se limita aportul caloric la maxim 800 de calorii zilnic, față de un
necesar normal de 2-3.000 și, în plus, se înghițea gonadotropină corionică umană, un medicament pentru fertilitate. De ce ăla și nu aspirină, nimeni nu știe. Efectul dietei era cert: cum să nu slăbești, dacă te înfometezi sistematic? HCG nu avea niciun efect pozitiv, ci doar efecte secundare, dar niște deștepți din industria farmaceutică au făcut bani frumoși.

Mov la putere
O ciudățenie contemporană e și „dieta purpurie”. Mănânci doar legume și fructe, oricare ar fi ele, doar să fie albastre, violete sau purpurii: mure, vinete, cireșe negre, morcovi mov, cartofi mov. De ce mov? Naiba știe, că nimeni nu a putut spune până acum cu ce e mai bună o legumă mov decât una roșie sau galbenă. Probabil s-a ales culoarea asta pentru că ai o paletă mai largă de opțiuni. Singurul efect garantat e acela al oricărei diete bazate pe înfometare: slăbirea rapidă și reîngrășarea imediat ce se încheie cura.

Încercați cu sport
Ultima modă este slăbirea fără dietă. Logic, câtă vreme toate dietele ciudate s-au dovedit a fi eșecuri. Acum e la modă să slăbești cu magneți, acupunctură, presopunctură, uleiuri esențiale, orice. Nu vă lăsați păcăliți de sucuri de fructe, ulei de măsline, iaurt fără grăsimi. Sunt prostii. Un pahar de suc de grapefruit îți pompează în organism 150 de calorii într-un minut. Echivalentul a 4 gogoși glazurate, pe care le mănânci în 10 minute și își umplu stomacul pentru ceva timp. O linguriță de ulei de măsline are 50 de calorii. Singura dietă cu efecte certe, până acum, s-a dovedit a fi dieta prin sport.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *