Educaţia, sănătatea şi IT-ul, cele trei direcţii de dezvoltare

Iașul a pierdut lupta pentru obținerea titlului de Capitală Europeană a Culturii. Viața ieșenilor merge însă înainte și este nevoie de măsuri clare și eficiente pentru a readuce municipiul în fruntea localităților importante ale țării. Este nevoie de o strategie cu obiective clare, care să identifice domeniile în care Iașul este încă în ”lumea bună”, dar și domeniile care s-ar putea dezvolta în viitorul apropiat. Vă propunem astăzi, o analiză a unor puncte tari ale Iașului, nexploatate suficient sau intrate într-un soi de rutină care blochează accesul într-o etapă superioară.

Educaţia, un motor
Unul dintre punctele tari ale Iașului îl reprezintă încă educația. Din sălile de curs ale celor cinci universități importante de stat și ale altor entități private ies anual mii de absolvenți, persoane pregătite pentru a începe să producă, după ce statul a investit în ei pentru formarea profesională. Pe de altă parte, studenții înseamnă și unul dintre motoarele importante ale economiei locale. Cele câteva zeci de mii de studenți vin la Iași și cheltuie sume importante pentru a locui aici. Aceste avantaje nu trebuie să dispară, doar că în ultima perioadă se pare că imaginea Iașului universitar sau faptul că avem cea mai veche universitate din țară nu mai sunt avantaje suficiente pentru a atrage studenți.

Nucleu de cercetare
Mai mult, instituțiile de învățământ locale se află în competiție directă cu universități aparent mai puțin importante, dar care fac pași hotărâți pentru a ”lua fața” Iașului. Un astfel de exemplu este Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava. Acolo, se derulează din primăvara acestui an un proiect extrem de ambițios dedicat cercetării, în valoare de 31 milioane lei (echivalentul a 7 milioane de euro). Proiectul intitulat Centru integrat de cercetare, dezvoltare și inovare pentru Materiale Avansate, Nanotehnologii și Sisteme Distribuite de fabricație și control este cofinanțat de Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice. ”Suntem conștienți de faptul că acest proiect va reuși doar parțial să compenseze avansul de peste 20 de ani de dezvoltări în aceste direcții pe care îl au instituțiile de cercetare occidentale. Totuși, realizarea cu succes a proiectului reprezintă baza de pornire care, alături de granturile naționale și internaționale obținute recent sau preconizate a fi câștigate în cadrul Centrului în viitorul apropiat, va contribui la formarea unui veritabil nucleu de cercetare multi-disciplinar competitiv pe plan internațional. Funcționarea Centrului va permite trecerea universității sucevene de la stadiul de izvor de resurse umane de calitate pentru colaborări naționale și internaționale la nivelul de partener dinamic situat pe poziții comparabile cu universități din vestul Uniunii Europene”, menționează reprezentanții universității sucevene.

Doar pe hârtie
La Iași s-a discutat despre foarte multe proiecte prin care să se crească adresabilitatea instituțiilor de învățământ, dar acțiunile concrete au cam lipsit. La acest capitol, se poate menționa proiectul de înființare a unei super-structuri de învățământ superior, prin unificarea tuturor universităților ieșene. O astfel de mega-universitate ar aduce noi provocări pentru întregul sistem de învățământ și ar reprezenta un avantaj în lupta pentru atragerea de studenți la Iași.

Corelaţie
O atenție deosebită va trebui acordată programelor școlare. Este nevoie de viziune în ceea ce privește eliberarea pe piața muncii a unor absolvenți specializați în ceea ce se caută. De cele mai multe ori, la Iaşi se fac noi specializări abia în momentul în care piața cere specialiști, iar ei nu mai există. Doar că toate procedurile durează câțiva ani, apoi pregătirea studenților durează alți câțiva ani, iar când aceștia ajung să finalizeze studiile se poate să nu mai fie nevoie de ei. Specializările de la universități trebuie să fie strâns legate de dezvoltarea orașului.

Investiţii în sănătate
Un alt domeniu în care Iașul excelează este strâns legat de educație. Serviciile medicale oferite la Iași sunt recunoscute la nivel național. Dar Universitatea de Medicină, care produce principalii lucrători din sistem, dar la care activează și mulți din medicii ieșeni, a fost implicată în nenumărate scandaluri care au știrbit din prestigiul instituției. Nici aici însă nu este totul pierdut. Este nevoie însă de investiții majore, de oferte tentante pentru ca absolvenții merituoși ai UMF să nu aleagă să plece din Iași. O astfel de investiție, absolut necesară pentru capitala Moldovei, este Spitalul Regional de Urgențe, o unitate care să ofere servicii la standarde europene pentru întreaga zonă a Moldovei. Această unitate medicală există însă doar la nivel de intenție, iar amplasamentul ”intenției” a fost mutat dintr-o parte într-alta a orașului și chiar în comune de lângă municipiu.

Turism medical
Un mare avantaj al Iașului este și cel legat de costurile serviciilor medicale. Raportat la veniturile românilor, costurile acestor servicii pot părea mari, dar luând în calcul veniturile din țările vest-europene, cheltuielile cu sănătatea sunt chiar mici. O politică de promovare bine gândită ar putea atrage la Iași persoane cu venituri medii din Uniunea Europeană pentru care transportul nu ar fi o problemă, dacă se pot obține tarife mult mai mici la servicii, la o calitate comparativă cu cea din țara natală. Municipiul ar putea deveni astfel o adevărată capitală a turismului medical, în beneficiul mediului de afaceri ieșean, dar și al încasărilor la bugetul local.

Armata IT
Şi nu în ultimul rând, investițiile din sectorul IT au crescut, în ultimii ani, văzând cu ochii. Mii de tineri lucrează acum în companii multinaționale, iar potențialul de dezvoltare din domeniu încă există. Cererea de specialiști IT este în continuare mare, iar calitatea pachetelor salariale oferite ar putea constitui avantajele de care au nevoie tinerii absolovenți ieșeni pentru a nu pleca în străinătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *