Faliţii crizei: 7 nume grele din business s-au prăbuşit cu zgomot

Am încercat să ne imaginăm cum ar arăta un meci de box între un pugilist de categorie uşoară şi unul de categorie grea. Cum ar fi o luptă între Manny Pacquiao şi Vitali Kliciko. Spre exemplu, Pacquiao are 55 de meciuri câştigate din 62 jucate, din care 38 prin KO. De partea cealaltă, Kliciko a învins în 45 de meciuri din 47 jucate, din care 41 prin KO. După cum observăm avem doi boxeri cu experienţă. Manny Pacquiao un jucător mic de statură, dar iute. Vitali Kliciko un munte de om, mai lent, dar cu pumnul greu. În primele runde, Pacquiao aleargă mai ceva ca un iepuraş pe lângă greul Kliciko şi îi aplică lovitură după lovitură. Sunt doar pentru palmares, pentru moral şi toate spre deliciul publicului. Kliciko gustă meciul, face pe plac publicului, dar la un moment dat îi aplică o singură lovitură lui Pacquiao. Lovitura decisivă. Pacquiao cade lat la pământ şi este numărat de arbitru. Nicio şansă să se mai ridice. Semn clar că a fost învins. Cam aşa a fost şi meciul dintre unii oameni de afaceri din Iaşi şi criză. „Bârfa de Iaşi” a inventariat 7 falimente răsunătoare înregistrate în ultimii cinci ani.

Trimişi la podea
S-au învârtit în jurul crizei, parcă spre mirarea Fiscului şi a băncilor, până ce, cu o singură lovitură, au fost trimişi la podea, adică în insolvenţă. Apoi judecătorii, în rolul arbitrului, au numărat în zadar şansele de redresare. Cu alte cuvinte, cei care nu au avut o afacere solidă, aşa cum e Kliciko, au fost învinşi uşor de criză, exact ca Manny Pacquiao din meciul nostru. Constantin Pricop, patronul Euroconstruct Grup, Ionel Agrigoroaei – Aya Sports, Viorel Roman – imobiliare, Yavuz Hatinoglu de la Gold&Platin, Ahmad Aldeiri de la Siraj, Adrian Butucă de la Moldomobila sau universitarul Doru Tompea sunt doar câţiva dintre oamenii de afaceri din Iaşi loviţi puternic de criză.

Pricop, pe tobogan
Prăbuşirea lui Constantin Pricop, patronul firmei Euroconstruct, un nume greu, este cel mai spectaculos fenomen economic din ultimul deceniu, la Iaşi. Specialist în afaceri cu statul, lui Pricop i-a mers de minune. Lucrări puse parcă pe tavă şi efectuate pe materialele furnizorilor şi pe munca angajaţilor. O afacere bănoasă, dar care nu duce la infinit. Milioanele lui au dispărut parcă subit. Muncitorii nu-şi mai primeau salariile cu lunile. Furnizorii de materiale primeau bani cu ţârâita, iar băncile aveau de recuperat de la Euroconstruct milioane de euro. Un cerc vicios închis de criză. Acum, creditorii au de recuperat aproximativ 10 milioane de euro de la Pricop. Toate bunurile firmei dar şi ale familiei Pricop sunt scoase la vânzare.

Roman, gaură de 20 milioane euro
Într-o situaţie similară se află şi Viorel Roman. Numai că acesta a mizat pe imobiliare. A contractat mai multe împrumuturi de la bănci şi a investit banii în terenuri. A venit criza şi nu a mai reuşit să vândă nimic. Mai mult, valoarea terenurilor a scăzut dramatic. A fost declarat falimentul în cazul unei firme controlate de Roman. Aproximativ 20 de milioane de euro cer Fiscul şi băncile de la firmele controlate de Roman.

Tompea, în agonie
Şi în cv-ul lui Doru Tompea ar putea fi trecut un faliment răsunător. Universitatea pe care o patronează are datorii către Fisc şi bănci de aproximativ 8 milioane de euro. Din acest motiv, Fiscul a şi scos la licitaţie aproape toate bunurile universităţii. Doar un artificiu economic scos din joben de Tompea a făcut ca, momentan, executarea silită să fie suspendată de finanţe. Răgazul acordat de Fisc nu e aşa mare, iar Tompea bate pe la toate uşile cunoscuţilor în căutare de bani pentru a-şi salva universitatea. Dar 8 milioane de euro sunt greu de găsit, chiar şi pentru Tompea. Cel mai probabil, acesta va pierde turnul UPA în favoarea UMF, aşa cum se zvoneşte în piaţă.

Piaţa auto e praf
Yavuz Hatinoglu, patronul Gold&Platin este şi el un învins al crizei. A pierdut dreptul de a comercializa mărcile Opel şi Chevrolet la Iaşi şi a dispărut subit din peisajul economic lăsând în urmă datorii de ordinul milioanelor de euro. Firmele lui sunt acum în insolvenţă.

Aldeiri, în corzi
Şi sirianul Ahmad Aldeiri se confruntă acum cu legea insolvenţei. Mare parte din clădirile de lângă Siraj au ars, iar clienţii şi chiriaşii s-au împărţit între Egros şi Pheonix. Dificultăţile financiare l-au ajuns astfel şi pe patronul Siraj care a solicitat insolvenţa societăţii pentru datorii de aproximativ 3 milioane de euro.

Agrigoroaei, veşnic în faliment
Un expert al falimentelor este actualul senator Ionel Agrigoroaei, care a bifat până acum nu mai puţin de trei. Ajuns în Parlament, Agrigoroaei se luptă în continuare cu creditorii. A reînceput cu câteva mici afaceri, dar tot nu e pe linia de plutire.

Butucă, pe linie moartă
Un alt om de afaceri care a trecut cu mari pagube prin criză este Adrian Butucă de la Moldomobila. Dacă în 2007 plănuia o mega-afacere, vânzarea unui teren cu un scor de zeci de milioane de euro, acum de planul respectiv s-a ales praful. Retras în Austria, Butucă luptă din răsputeri pentru a reveni în categoria de elită a oamenilor de afaceri ieşeni.

1 comentariu

Lasa comentariu
  1. praf in ochi

    Doru Tompea falimenteaza voit o institutie. Se aude ca prin traficul lui de influenta a daruit multe milioane de euro in campanie PDL-ului si mai putine milioane de euro PSD-ului, chiar daca a fost numit ilegal rector de catre prietena lui,colega de partid PSD, Ecaterina Andronescu, care a raspuns traficului de influenta ,incalcand principiul autonomiei universitare,.iar Doru Tompea care a folosit mai multe coduri fiscale si a ajutat un alt prieten, prin spalarea de bani,Danut Prisecariu,in jur de 2 milioane de euro, cu stiinta Fiscului, si real produce multi bani ,dar oare pentru a cui campanie electorala?Ma intreb cat va mai fi acoperit de politicieni?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *