Fenechiu, aruncat în pușcărie. Speculații pe tema intrării în vigoare a Noului Cod Penal. Ar fi primit o pedeapsă mai mică?

Dacă liderul liberal ar fi fost condamnat după intrarea în vigoare a NCP, acesta ar fi primit, probabil, o sentință mai blândă. E o simplă teorie a conspirației sau adevăr șocant?

Sentinţă definitivă. Relu Fenechiu, deputat de Iași, a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul ”Transformatorul”. Dincolo de pedeapsa în sine, oamenii politici și juriștii vorbesc de mai multe controverse legate de acest caz, în special de momentul în care a fost pronunțată această sentință. Astfel, la ultimele termene de judecată din procesul lui Relu Fenechiu, una din cele mai importante mize pare a fi fost împingerea pronunțării sentinței după 1 februarie. La această dată ar urma să intre în vigoare Noul Cod Penal care prevede pedepse mai blânde pentru tipul de infracțiune de care a fost acuzat liderul liberal.

Amânare doar de-o zi
La termenul de pe 27 ianuarie, Fenechiu nu a putut ajunge la proces, fiind înzăpezit la Iași. Avocații liberalului au cerut amânarea și au obținut-o. Însă, doar pentru o zi, până pe 28 ianuarie. La capătul unei zile maraton (procesul a durat între ora 13.00 și ora 22.00), magistrații Înaltei Curți au anunțat că se vor pronunța pe 30 ianuarie. Adică, fix cu două zile înainte de intrarea în vigoare a NCP.

Pro și contra
Acest lucru a dat naștere la două interpretări, în funcție de unghiul de unde venea opinia: pro sau anti-Fenechiu. Adversarii liberalului i-au acuzat pe avocații ieșeanului că au încercat să împingă procesul până după 1 februarie pentru ca, în caz de condamnare, Fenechiu să primească o pedeapsă mai blândă.
Cei care au avut opinii pro Fenechiu au arătat cu degetul spre judecătorii de la Înalta Curte care au grăbit, zic ei suspect, acest proces. ”E prima oară când văd că se amână pronunțarea la mai puțin de o săptămână. Au vrut să-i dea sentința înainte de intrarea în vigoare a NCP”, a precizat un jurist cu experiență.

Diferențe
NCP prevede pedepse mai mici pentru acuzaţiile de corupţie şi sunt anulate ”consecinţele deosebit de grave” ale infracţiunii. Fenechiu a fost trimis în judecată pentru 46 de acuzaţii de complicitate la abuz în serviciu, pentru care risca o pedeapsă între 5 şi 15 ani de închisoare. Potrivit NCP, noile pedepse pentru abuz în serviciu sunt între doi şi şapte ani.

Sentinţele definitive:
– Relu Fenechiu: 5 ani de închisoare
– Lucian Fenechiu: 5 ani de închisoare
– Damian Mihai Bogdan: 5 ani de închisoare
– Ion Mărghidan, director general al SISEE Moldova în perioada 2004-2005: 6 ani de închisoare.
– Petru Andronache, director comercial al SISEE Moldova în perioada 2002-2005: 7 ani de închisoare
– Ioan Turbatu, director general al SISEE: 6 ani de închisoare

Instanţa a mai decis ca inculpaţii să plătească prejudiciul din acest dosar, aproximativ 5,7 milioane de lei. Sentinţa este definitivă.

Dosarul ”Transformatorul”
În ”Dosarul Transformatorul”, Relu Fenechiu, fratele său Lucian Fenechiu şi unul dintre partenerii de afaceri, Bogdan Damian, au fost trimişi în judecată pentru 39 de infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu şi 7 acuzaţii de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice. În total: 46 de infracţiuni.

Acuzaţiile
Ceilalţi trei acuzaţi, Ioan Turbatu, Ion Mărghidan, Petru Andronache, foşti şefi ai Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova, au fost acuzați că au avizat achiziţiile frauduloase şi au favorizat firmele din Grupul Fene. Prejudiciul a fost calculat de procurori la aproximativ şapte milioane de lei. Era vorba, în special, de achiziţii de transformatoare electrice vechi, cumpărate ca şi cum ar fi noi. În timpul anchetei, procurorii DNA au descoperit că trei dintre firmele controlate de Relu Fenechiu (Fene Grup, Tehnorom şi La Rocca) au cumpărat echipamentele de la Dragoş Stănescu, unul dintre liderii romilor din judeţul Iaşi. Echipamentele erau din anii ’70, dar au fost vândute ca noi şi la preţuri supraevaluate către SISEE Moldova.

Alegeri anticipate în colegiul lui Fenechiu
Prin condamnarea definitivă, Relu Fenechiu și-a pierdut și calitatea de deputat. Astfel, în colegiul 2 Iași, ce cuprinde comunele Aroneanu, Bârnova, Ciurea, Dobrovăț, Grajduri, Holboca, Miroslava, Mogoșești Iași, Rediu, Mironeasa, Scânteia, Șcheia, Tomești, ar urma să fie organizate alegeri anticipate. E greu de spus când vor avea acestea loc, o variantă de lucru fiind fie organizarea lor în același timp cu alegerile europarlamentare din mai, fie concomitent cu cele prezidențiale din decembrie.

Lupta pentru succesiune
Condamnarea lui Fenechiu va însemna, probabil, și pierderea funcției de șef al organizației județene a PNL. Într-un asemenea scenario, filiala va organiza probabil alegeri interne. La bursa zvonurilor, printre posibilii succesori în funcție sunt Cristian Adomniței, președintele Consiliului Județean, dar și deputatul Mugurel Cozmanciuc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *