Fraţii Panaite, micro-cartier cu 8 blocuri pe Drumul Hoţilor

Nu știm dumneavoastră, dar noi de-o bucățică de vreme am observat o chestie. Pe site-ul Primăriei apar tot mai multe planuri urbanistice zonale puse în dezbatere. În varianta pozitivă, pieței imobiliare a reînceput să-i bată inima. În varianta negativă, se fac planuri urbanistice pentru blocuri cu 20 de etaje doar pentru ca terenul să poată fi vândut mai scump unuia care mai mult de o casă cu etaj nu are de gând să construiască. Logic, adevărul este undeva pe la mijloc: jumătate din PUZ-uri sunt făcute la cacealma, iar cealaltă jumătate sunt făcute pe bune, autorii chiar voind să investească în imobiliare, în ideea că în fundul oceanului fiind, nu mai poți înota decât în sus și ar cam fi timpul ca și piața asta să se dezmorțească.

Vreo 400 apartamente
Uite-așa PUZ ne-a căzut sub ochi la un moment dat. Bine, el este mai vechi, dar e unul din puținele în care s-au urmat sistematic toți pașii legali până aproape de construcția propriu-zisă. Față de ce fantasme se vehiculau acum vreo 6 – 7 ani, este aproape insignificant. Interesant este însă numele de familie din spatele lui. Care are o poveste ce demult n-a mai fost spusă prin Iași. Pe scurt, un cetățean susține că vrea să facă, pe strada Trei Fântâni, Drumul Hoților, după cum îl știu ieșenii, un mini-micro-cartier de blocuri. Opt bucăți a cinci etaje, fiecare bloc având 48 de apartamente, adică vreo 400 în total. Cam cât Dream Village sau Bellevue, care nu erau chiar cele mai mari proiecte imobiliare lansate în 2007-2008 într-un Iași avid de locuințe și cu o economie înfloritoare. În total, lucrări pe 2,73 ha, ceea ce iar nu este mult. Din două, una: sau e o inspirație a cuiva care vede relansarea pieței imobiliare sau e un pariu pierdut dinainte. Cert, vorbim de cineva care are bani, căci nu se mai fac la ora actual proiecte imobiliare pe bani împrumutați sau prin intermediul vreunui offshore. Iar acel om cu bani pe care își permite să-i riște este, cu voia dumneavoastră…Frații Panaite. Daniel și Iulian, mai bine spus, deși pe Iulian puțină lume l-a văzut vreodată la ochi. Drept e că nici fratele cunoscut al cuplului Panaite, Daniel, nu e nici el chiar genul foarte vizibil. N-are la activ nici prăbușiri spectaculoase, nici achiziții răsunătoare, nici… Mă rog, cu excepția uneia, peste care se așterne încet plapuma de puf a uitării.

Povestea fraţilor
Ca și ale nume grele și discrete din afacerile ieșene, frații Panaite au pornit de jos. Acum 15 ani, aveau doar un service auto ca oricare altul. Între timp a devenit Moldotrans Auto, dar asta este altă poveste, în care nu intrăm acum. Ocazia de a trece la lucru pe picior mare a apărut în 2001, când privatizările erau în floare. Fostul IAS Bucium își căuta proprietar. Era la modă privatizarea către asociația salariaților, așa numitul PAS. Cel de la Bucium nu avea destui bani ca să cumpere combinatul, așa că a fost găsit Panaite. Daniel nu lucra la IAS, așa cum era condiția de bază, dar s-a rezolvat. A fost, după cum mărturiseau unii peste ani, angajat retroactiv. A venit cu cei aproape 400.000 lei noi necesari. O bagatelă acum, dar mult al naibii pe atunci. Tot combinatul a fost vândut până la urmă, cu un scandal cât casa, pe 650.000 lei. Numai sfertul de milion de sticle din vinotecă făcea de “n” ori mai mult de-atât. Și așa, fără nicio experiență în domeniul viti-vinicol sau vini-viticol, Panaite a ajuns stăpân pe 250 ha de vie concesionată de la Agenția Domeniilor Statului și pe o producție anuală de 3,5 milioane de litri de vin. Cu profitul aferent.

Cimitir privat
De mai puțin succes s-a bucurat proiectul cimitirului privat de la Vișani, lansat în 2009. Panaiții au avut tot timpul talentul de a intuit afacerile cu potențial. Iar la criza actuală de locuri de veci din cimitirele ieșene, n-ai cum da greș. Calculați dumneavoastră cam cât ar ieși din concesionarea a 1.000 de locuri, câte ar fi trebuit să aibă cimitirul din Vișani. La doar 2.000 de lei locul, ceea ce nu e chiar mult, e o afacere de juma de milion de euro, fără cine știe ce cheltuieli. Deocamdată, s-a opus Mitropolia, ceea ce nu înseamnă că lucrurile nu se pot schimba în viitor.

Potenţial
Cam la fel și cu blocurile de pe Drumul Hoților. Nevoie de locuințe va fi mereu în Iași. Iar locuințe ieftine sunt puține. Decât un apartament într-un bloc ceaușist în Tomești, mai bine unul într-un bloc recent, tot la margine de târg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *