Guvernatorul Mugur Isărescu, valută forte la cursurile Politehnicii

Centenarul mutării capitalei României la Iaşi în anul 1916 a adus în urbea de pe Bahlui personalităţi de prim rang, printre care familia regală, dar şi pe regele leului românesc, Mugur Isărescu. Pasionat de cultură, şeful BNR, unul dintre sponsorii manifestărilor de la Iaşi, a fost şi oaspetele Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi”, fiind primit cu onoruri de conducerea instituţiei de învăţământ superior. Vorba aia, acolo unde este Caşcaval, hop şi Isărescu. Aşa că rectorul de la UTI, profeserul Dan Caşcaval, şi guvernatorul BNR au avut astfel ocazia să poarte un dialog neprotocolar pe diverse teme.

Mugur Isărescu: Sunt onorat de invitaţia dumneavoastră, domnule rector. În calitate de academician, dar şi de bancher, sunt interesat de tot ceea ce înseamnă cărţi, mai ales cărţi de credit.
Dan Caşcaval: Ca exponent al academismului, mă bucur! Chiar am remarcat, atunci când am făcut schimb de cărţi de vizită, mi-aţi dat un Master Card Gold de toată frumuseţea.

Aoleu, a fost o scăpare nepermisă din partea mea! Vă rog să mi-o înapoiaţi, e o carte la care ţin foarte mult, citesc zilnic din ea. Iar cum vin sărbătorile, chiar vreau să fac o lectură intensivă prin diverse anticariate de lux din Viena şi Paris.
Ce părere aveţi de splendida noastră bibliotecă? E un monument de arhitectură foarte apreciat de întreaga Europă, un adevărat depozit de cultură inestimabilă.

Credeţi-mă, am văzut depozite şi mai impresionante. Unul se află la Moscova. Fie vorba între noi, ruşii au fost nişte cititori neserioşi. Le-am împrumutat o bibliotecă întreagă de înţelepciune românească, o bijuterie, ce mai, iar ei au uitat să ne-o returneze. Asta e, îl trecem la categoria creditelor neperformante.
Ce părere aveţi de mesajul răvaşului pe care l-aţi extras din urna noastră de bun venit: „citeşte mai întâi cărţile bune, căci nu vei avea timp să le citeşti pe toate“?

Foarte bun, mă defineşte în mare măsură. Vă mărturisesc că toată viaţa am numărat mai întâi bancnotele mari, ştiind că nu voi avea timp pentru alea mici. Am câştigat timp, putând să mă concentrez pe activitatea de guvernator.
Apropo, după 25 de ani de guvernorat, nu vă gândiţi să ieşiţi la pensie?

Eu sunt un om care vrea să stea în banca lui, nu am de gând să deranjez pe nimeni. Când o să obosesc să tot semnez pe bancnote, mă voi retrage la domeniile mele viticole. M-am tot săturat de emisiuni monetare, e timpul să mai scot şi altfel de lichidităţi din geniul meu carpatin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *