Simbolistică, trend sau teribilism?

Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii obişnuiau să îşi accesorizeze trupul cu tatuaje, cercei sau inele, cu scopul de a-şi arăta sentimentele, apartenenţa la un grup sau în semn de respect pentru forţe supranaturale. În ziua de astăzi, simbolistica acestor modificări tabu altădată s-a cam pierdut, majoritatea tinerilor apelând la ele doar pentru a fi în trend. Putem începe, de exemplu, de la cocalarul cu strass în ureche, sau de la domnişoarele cu buricul şi năsucul frumos accesorizate şi ajunge până la punkerii cercelaţi din cap până în talie.

Verigile, ţepuşele, „expanders” sau „flesh tunnels” sunt doar câteva dintre modelele mai căutate de tineri. Cerceii implantaţi în diferite zone ale corpului au în spate, chiar dacă de multe ori nu realizăm acest lucru, poveşti şi legende incredibile. Faraonii, bunăoară, îşi accesorizau buricul în timpul iniţierii ritualice, romanii, sfârcurile pentru a arăta virilitatea, mayaşii, limba în semn de recunoştinţă, iar indiencele, nasul pentru a-şi accentua feminitatea.

În ceea ce priveşte tatuajul, treaba este puţin mai serioasă, întrucât rămâne pe viaţă iar dacă execuţia nu este profesionistă există şansa ca tatuajul să fie un eşec, adică o mâzgâleală dureroasă. Modelele, de obicei, transmit un mesaj, o legătură cu o anumită persoană (sirenă, ancoră sau… „Te iubesc Pepe!”) sau de ce nu, apartenenţa la o bandă de cartier.

Atât tatuajele cât şi piercing-urile trebuie făcute la un salon specializat, pentru că există anumite riscuri precum infecţia. De aceea, atunci când persoana ia decizia de a apela la aceste accesorii, cel mai important e mediul steril şi profesionalismul celui care execută „manopera”, iar pentru cei mai sensibili pot apela cu încredere la anestezia locală pentru a nu simţi durerea.

Ce spun vedetele?

Hanan-Bawwab

Hanan Bawwab

Hanan Bawwab – „Deşi în cultura orientală nu sunt admise piercing-urile şi tatuajele, decât cele semi-permante cu henna, eu am optat pentru un pierce care nu îl pun prea des la vedere. Este vorba despre un piercing în buric! L-am făcut pentru mine, pentru că aşa îmi doream şi îmi plăcea la momentul respectiv. Nici acum nu aş putea zice că îmi displace, dar nu îl pun la vedere aproape deloc. Piercing-ul l-am făcut cu 5 ani în urmă, la un salon autorizat, urmând apoi cu stricteţe indicaţiile persoanei care mi l-a făcut! Momentan, am în jur de 20 de cerceluşi pentru buric. Tatuaj nu mi-aş face pentru că mi-ar fi frică să nu îmi pară rău după ceva timp. Nu mi-ar place să ajung la o vârstă înaintată cu tatuaj”.

diana grigoras

Diana Grigoras

Diana Grigoraş – „Nu am tatuaj şi nici piercing, dar nu sunt împotriva lor. Atâta timp cât nu exagerează şi sunt frumos lucrate. Asta în cazul tatuajelor. Pe viitor mi-aş face şi eu unul dar nu într-un loc vizibil. Şi foarte mic. Nu ştiu un desen, nu neapărat să simbolizeze ceva anume, dar să arate bine şi să îmi facă plăcere să îl văd în fiecare zi, doar e permanent”.

Laura Rusu

Laura Rusu

Laura Rusu – „Nu am nici pierce-uri, nici tatuaje. Ce pot să zic este că nu am nimic împotriva celor care au, dar consider că dacă te hotărăşti să îţi faci un tatuaj trebuie să te gândeşti foarte bine înainte, să însemne cu adevărat ceva pentru tine”.

Diana-Birzu

Diana Birzu

Diana Bîrzu – „Piercing am în buric de la 14 ani, iar un tatuaj intenţionez să îmi fac luna viitoare pe coloana vertebrală. În cazul meu, piercing-ul l-am făcut să mă răzvrătesc mai mult împotriva tatăl meu, căci nu vroia să mă lase să îmi fac unul la o vârstă aşa mică. Iar tatuajul va fi un citat în limba ebraică care semnifică ceva aparte pentru mine.
Cât timp piercing-urile şi tatuajele sunt făcute în limita bunului gust şi transmit un mesaj sunt pe deplin de acord”.

#gallery-1 {
margin: auto;
}
#gallery-1 .gallery-item {
float: left;
margin-top: 10px;
text-align: center;
width: 25%;
}
#gallery-1 img {
border: 2px solid #cfcfcf;
}
#gallery-1 .gallery-caption {
margin-left: 0;
}



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *