Muzica populară sună bine

Spiritualitatea unică a plaiurilor bucovinene se regăseşte din plin în melodiile autentice româneşti interpretate de, poate, cel mai tânăr director de ansamblu artistic din ţară, Sorin Filip.

Originar din zona Moldoviţa-Câmpulung Moldovenesc, solistul de muzică populară a preluat toate elementele tradiţionale specifice acestui loc, datinile şi tradiţiile din străbuni, pe care le-a inserat în melodiile sale,  înnobilate doar cu ajutorul vocii sale de aur.

Sorin Filip

Sorin Filip

Sorin Filip, în vârstă de 32 de ani, a debutat în anul 1995, în cadrul ansamblului studenţesc „Arcanul” al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, unde l-a avut ca dirijor pe Ovidiu Şvarţ. În 1997, a început o colaborare cu Orchestra Populară „Rapsozii Botoşaniului”, sub îndrumarea artistică a profesorului Ioan Cobâlă, dar şi cu Orchestra Populară „Lăutarii” din Chişinău. În 2001 a fost angajat în cadrul Ansamblului Artistic „Ciprian Porumbescu” în calitate de solist şi impresar artistic, pentru ca, 8 ani mai târziu, în urma realizărilor sale profesionale, să fie numit şef în cadrul aceluiaşi ansamblu, coordonând întreaga activitatea ansamblului popular: „Am fost propus în urma unui concurs, de către Consiliul Judeţean Suceava care patronează Ansamblul Artistic <Ciprian Porumbescu>”.

Economistul cu voce de aur

Deşi este absolvent al  Facultăţii de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava şi al unui program de Master, având acelaşi segment de interes, Sorin spune că nu profesează în acest domeniu, atenţia sa concentrându-se în totalitate asupra muzicii populare. A participat la nenumărate festivaluri renumite de muzică populară şi a reuşit să câştige şi foarte multe premii în competiţii naţionale. A fost laureat al Concursului „Moştenitorii” din cadrul emisiunii Tezaur Folcloric de la TVR în 2001. Tot în acelaşi an, a reuşit să câştige toate cele trei etape ale concursului Floarea din Gradină, organizată de asemenea în cadrul TVR.

Reuşeşte foarte bine să îmbine planul profesional cu cel familial: „Sunt căsătorit şi am doi copii. Deşi sunt foarte ocupat, pot spune că ne descurcăm. Soţia este dansatoare în cadrul Ansamblului Artistic <Ciprian Porumbescu> şi, când avem turnee, mergem împreună, iar copiii rămân cu bunicii”.

Tinerii interpreţi, viitorul Bucovinei

Madalina Pavel

Din 2004 a început să pregătească copii talentaţi şi orientaţi către muzica populară. „Dintre copiii cei mai deosebiţi, care au fost remarcaţi şi au câştigat foarte multe premii, pe care eu i-am pregătit, îi pot enumera pe Eusebiu Gafiţă, Andreea Chiseliţă şi Diana Alexa. I-am preluat de la grădiniţă şi le-am sădit treptat această dragoste pentru folclor şi muzica autentică românească”.

Pregăteşte un ansamblu de copii ce va participa la Cerbul Copiilor (Cerbul Junior), Mamaia copiilor, Festivalul Internaţional Armonia Cluj, Rapsodia Românească şi foarte multe alte spectacole de acest gen.

O tânără fetiţă care a făcut performanţă sub îndrumarea lui Sorin  Filip, este Mădălina Pavel. Are 16 ani şi este din Fălticeni, dar mărturiseşte că a început să cânte de la 9 ani. Tânăra interpretă a urmat apoi cursurile Şcolii Populare de Arte.

“Mă aflu acum la Iaşi, deoarece am luat preselecţia la concursul „Vocea Populară” (segmentul de vârstă 16-30 de ani). Domnul profesor (n.r.: Sorin Filip) m-a ajutat foarte mult şi m-a îndrumat. În ultimii 2 ani am simţit cum personalitatea sa şi-a pus amprenta asupra interpretării mele artistice”, spune Mădălina.

Recent, Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu” s-a întors de la Berlin, unde a fost prezent în cadrul Târgului Internaţional de Turism, evenimentul fiind organizat în colaborare cu Consiliul Judeţean Suceava. „Pe viitor avem programat un turneu în SUA, care va avea loc în luna aprilie”, mărturiseşte Sorin Filip. Cântăreţul de muzică populară se pregăteşte de asemenea să îşi lanseze cel de-al nouălea album din carieră.

Hotărât să demonstreze tuturor că “dorul” românesc înseamnă suflet şi adevăr, Sorin Filip s-a pus în slujba celor ce iubesc muzica populară oferindu-le, cum spune el, “unicul gen de muzică căreia îi aparţine în totalitate sufletului, pentru că este izvorât din adevărata trăire a acestuia”.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *