Isprăvile senatorului Agrigoroaei, mândru bărbat de stat

Oamenii politici au o înclinație naturală de a face din țânțar armăsar, umflându-se în pene din te miri ce. Nu știm dacă ați auzit vreodată de Institutul de Relații Internaționale și Cooperare Economică. Dacă n-ați auzit de el, ați pierdut o bună ocazie de a vă enerva pentru modul în care se pot sparge banii publici degeaba. În principiu, este un organism de stat care are rolul de a ține legătura cu ambasadorii români de afară și cu cei străini de la noi, în ideea de a găsit noi piețe pentru biscuiții cu rom, lâna merinos și orice altceva am mai găsi de exportat. În practică, este o sinecură prin intermediul căreia diverși politicieni se plimbă moca prin diverse destinații exotice. De exemplu, institutul ăsta a organizat o vizită deosebit de importantă pentru economia românească, în Republica Populară Democrată Laos. Dacă nici de asta n-ați auzit, vă zicem că este o țară comunistă, trei sferturi junglă, între Birmania și Vietnam, una din destinațiile turistice de top, unde ajung ăia care s-au plictisit de Coasta de Azur. Mișto, nu?

Agrigoroaei_4 Agrigoroaei_5 Agrigoroaei_7

Senator cu lipici
Ei bine, printre cei care au aterizat la Ventiane, capitala acestei țări, s-a aflat și un senator ieșean, Ionel Agrigoroaei. Omul e băgat într-un grup de prietenie parlamentară cu Kazahstanul, iar pe filiera asta s-a îndrăgostit de Asia și s-a gândit că nu poate rata ocazia să vadă încă un stat asiatic de la fața locului. Că drumul cu avionul durează o zi întreagă, că nu există cursă directă, e altă treabă. Îți trebuie ambiție ca să te duci la Ventiane, dar dacă interesul țării o cere… Un traseu posibil e București – Amsterdam – Bangkok – Ventiane. Altul, București – Frankfurt – Bangkok – Ventiane. Altul, prin Frankfurt și Saigon. Un preț orientativ pentru un dus-întors pleacă de la 1.200 de euro și se duce la 3.700 de euroi, în funcție de companie și de traseu. Prețurile le-am dat doar așa, ca să vă enervați și voi, cum am făcut-o și noi. Delegația română a stat o săptămână încheiată în Laos. Că din luna mai anul trecut și până acum nu s-a auzit de niciun contract semnat de vreo firmă autohtonă cu una laoțiană, este un detaliu nesemnificativ.

Cel mai tare din parcare
Agrigoroaei este băgat puternic în acțiuni diplomatice dintr-astea și ce este mai agasant e că-i place să se și laude. Majoritatea beneficiarilor de excursii parlamentare exotice merg pe burtă. Agrigoroaei, nu. E sincer. Să știe și electoratul că alesul său freacă menta prin cele străinătățuri, nu? Mai un Laos, mai un Kazahstan, mai o întâlnire, mai o cafeluță. Anul trecut, senatorul a bifat 47 de evenimente diplomatice, că i-ar fi dat ceață și lui Titulescu. Bine, nu toate au fost excursii. Au fost și multe chestii de protocol prin țară, dar se trec la CV.

E şi un „prolific” scriitor
La pachet cu premiul de activitate, Agrigoroaei a mai primit unul: cel de carte. Omul nostru scrie. A făcut el o analiză economică a celor 25 de ani de după 1989, i-a pus titlul ”Iar adevărul ne va face liberi” și a fost premiat. Întâi, ne-a pufnit râsul. Agrigoroaei are la activ patru falimente. Ultima lui idee de afacere, o livadă de nuci, este în curs de executare, că nu și-a plătit datoriile. Măi, să fie! Falimentarul de profesie, analist economic? Oare Ilie Șerbănescu știe? Pe urmă, când am mai căutat și alți laureați ai mărețului premiu, ne-am lămurit. În 2011, de exemplu, l-a luat celebrul Petru Lificiu, unul care a fost cândva un ilustru anonim ministru al mediului.
Era însă să leșinăm de-a dreptul când am văzut că Agrigoroaei al nostru se laudă că a ajuns pe prima pagină a presei arabe. Dădea pe Facebook o poză cu el, strângându-și mâna cu a unui tuciuriu, mai era și ceva scris de la dreapta la stânga, cu alfabetul Coranului. Cât pe-aci să credem că am râs de senatorul nostru degeaba. Noroc de Google, cu translatorul lui cu tot, care ne-a lămurit. Radio Erevan: nu era presă, ci site-ul ambasadei Irakului în România. Nu era vorba în știre de Agrigoroaei, ci de Omer Berzinji, ambasadorul lor la noi, care primise și el un premiu, pentru cel mai activ ambasador în România în 2013.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *