Analiza săptămânii: trăiască sinecura!

Îl mai țineți minte pe unul, Băsescu? S-a ocupat cu președinția țării ăsteia și cu băgatul zâzaniei între oameni vreo zece ani. Specialitatea casei în cazul lui era să dea din când în când câte o declarație care aprindea spiritele și așa începea un nou scandal mediatic. Știți vorba aia cu unul care aruncă o piatră în baltă și zece înțelepți se chinuie s-o scoată. Pe undeva, omul avea dreptate uneori în ce spunea, dar diplomația n-a fost niciodată punctul lui forte. Acum vreo cinci ani, când bugetarii taman ce se treziseră cu un sfert din leafă mai puțin, Băsescu a explicat lucrurile în felul lui caracteristic, comparând statul cu un om foarte gras, cocoțat în spatele unuia slab și subțirel, respectiv sistemul privat. Angajații din privat au înțeles că ei muncesc de se îndoaie pentru a plăti lefuri grase chiaburilor din sistemul bugetar, în timp ce angajații acestuia din urmă se uitau uimiți pe fluturașul de salariu, care numai a aducător de obezitate și colesterol nu arăta. Totuși, Băse avea el ceva în găoacea dintre umeri. Aparatul nostru de stat este umflat ca număr de angajați și ineficient, pentru că se încearcă aplicarea de idei europene cu organigrame și reglementări de pe vremea Împușcatului. Pentru a-l întreține, trebuie mulți bani, luați din sistemul privat. Dar cum sunt și foarte mulți angajați, banii ăia duc la salarii de mizerie și pentru bugetari. Sau, cel puțin pentru majoritatea lor. Deci, cum stăm, la urma urmei?

Acronime
Putem face un mic test. Vă dăm o listă de acronime, iar dumneavoastră puneți o cruciuliță la alea pe care le puteți traduce în românește. Dacă vă prindeți și cu ce se ocupă, puneți două cruciulițe. La cinci cruciulițe, vă dăm diplomă de Nostradamus. Deci: ITCSMS, OJARZ, ANR, ANCOM, DGACT, OSPA, STPS, a nu se confunda cu STS. Ei? Ce punctaj aveți? Dacă e peste o cruciuliță, înseamnă că lucrați la una din instituțiile astea. Nu vom vorbi de toate, dar de vreo două-trei, tot merită.

Putregaiul cartofului
Primul acronim a fost ITCSMS, adică Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Semințelor și a Materialului Săditor. La Iași, își are sediul lângă Grădina Botanică, pe Dumbrava Roșie, la locșor cu verdeață și răcoare. Dă ștampile că folosești semințe atestate, îi controlează pe producătorii locali de semințe să nu vândă cine știe de prostii și face studii pentru combaterea diverselor boli care pot afecta producția agricolă. Producătorii de semințe din județ îi numeri pe degete. Dacă le-ai cere să trimită o mostră din ce produc la un laborator independent și să ia de acolo o ștampilă, ar fi suficient. O echipă de trei biologi ar putea rezolva autorizările în toată țara. La Iași sunt 14 angajați, directorul având o leafă de 2.600 lei net, iar restul angajaților, de la 1.800 de lei net în jos. Ultimul studiu realizat de ITCSMS și publicat pe site-ul lor, se referă la putregaiul inelar al cartofului, are 16 pagini și a fost realizat în decembrie 2010.

Agricultura-i baza
În domeniul agricol funcționează de altfel cele mai diverse instituții cu putință, cu cele mai spectaculoase denumiri. OJARZ vine de la Oficiul Județean pentru Ameliorare și Reproducție în Zootehnie, care face exact ce face orice fermier privat din domeniu: ameliorează rasele de animale. Ați auzit de vreo nouă rasă de vacă, Pistruiata de Iași, produsă la OJARZ? Am auzit, ce e drept, de rase noi sau de rase vechi ameliorate, dar la Stațiunea de Cercetare Dancu, ceea ce e deja altă treabă. OSPA este Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice, iar ANIF – Autoritatea Națională de Îmbunătățiri Funciare. Teoretic, într-un județ agricol, ar trebui să aibă de lucru de să nu mai știe cum îi cheamă, dar puțini fermieri privați apelează la ei, pentru că studiile asupra calității solului sau măsurile ce pot fi luate pentru combaterea eroziunii sunt teribil de scumpe. Dacă mai punem la socoteală Oficiul Județean pentru Consultanță Agricolă, Camera Județeană Agricolă, Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură, Oficiul pentru Finanțarea Investițiilor Rurale și altele dintr-astea, ajungem la vreo 10-15 instituții numai din domeniul agricol. Adică 10-15 directori, 10-15 șoferi, 10-15 rânduri de contabili etc. Specialiștii tot agronomi sunt. De ce oare nu s-ar putea grupa câte cinci astfel de instituții într-una mai mare? Ei, și dumneavoastră acum! Păi nu trebuie și partidele să-și răsplătească fidelii? Din instituțiile cu profil agricol, doar vreo 3-4 sunt conduse de tehnocrați pur-sânge. La restul, carnetul de partid trece înaintea diplomei.

Absurditate
Ne-am luat însă cu vorba și acuși terminăm spațiul alocat. Nu putem totuși încheia fără să vă întrebăm dacă v-ați lămurit ce înseamnă ANR? E Autoritatea Navală Română. Ce treabă are cu Iașul? Păi, funcționează și la Iași. Nu ne întrebați cu ce se ocupă, că nu știm. Adică știm, în principiu, respectiv cu chestii de genul omologarea și certificarea pieselor utilizate la vapoare. Doar că afară de rățuște pe Bahlui, bărci și hidrobiciclete la Ciric, nu prea mai e altceva să plutească în Iași. Iar astea nu au nevoie de omologarea ANR filiala Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *