„Drumul vinului” în ambele Moldove, probabil cel mai bun proiect turistic

Una dintre bogățiile zonei Moldovei o reprezintă fără îndoială podgoriile, cu ale lor crame pline cu vin. Pe ambele maluri ale Prutului există locuri celebre, pline de istorie care merită să fie văzute. Se poate face chiar un drum al vinului prin Moldova care să cuprindă obiective precum crama de la Cotnari, cea de la Huși, dar și podgorii precum Cricova, Mileștii Mici sau Purcari. Toate au programe complexe pentru turiști și se laudă cu produse de soi. Pentru a vizita toate aceste podgorii, turiștii se pot caza la Iași, de unde pot să facă excursii zilnice către punctele de interes. Pentru podgoriile din Republica Moldova este nevoie de mai multe zile de vizită.

Existență milenară
Crama fanion a județului, cea de la Cotnari, este situată la aproximativ o oră de mers cu mașina din municipiul Iași. ”Răsfoind filele istoriei, găsim în scrierile lui Radu Rosetti mențiuni despre podgoria Cotnari la 1250, înainte chiar de întemeierea Moldovei. Dar descoperirile din interiorul cetății Cătălina duc cultura viței de vie dincolo de timpul creștin, tocmai în vremea regelui geto-dacilor, Burebista (82-44 î.Hr.). Și chiar dacă, într-un acces de furie, primul rege al dacilor impune defrișarea fără milă a plantațiilor de vie, tradiția va supraviețui exemplar vremurilor pentru a cunoaște apogeul in secolele XV-XVI. În perioada domniilor lui Petru al II-lea, Ștefan cel Mare și Despot-Vodă podgoria Cotnari se arată semeață sub soare: via se întinsese ca o iederă pe colinele Moldovei, iar vinul se îmbogățise ca niciodată până atunci. Însuși Dimitrie Cantemir avea să scrie în <<Descriptio Moldaviae>> despre aceste podgorii sfinte”, se arată în prezentarea podgoriei.

1.000 euro/sticlă
Turiștii au la dispoziție mai multe pachete cu prețuri cuprinse între 10 euro și 60 de euro, toate pentru grupuri de peste 10 persoane. Cel mai scump pachet este pentru minim 30 de persoane și cuprinde o vizită în cramă, degustarea a cinci vinuri, o masă cu două feluri desert și cafea, două sticle de vin cadou, program de muzică live pentru trei ore. Pe de altă parte, pentru 10 euro/fiecare, un grup de zece persoane vizitează crama și primește cadou o sticlă de vin. Există și posibilitatea de a achiziționa vin online. Cel mai scump vin aflat la vânzare pe site-ul companiei din Cotnari este o grasă de Cotnari din 1956 – sommelier care costă 1.000 euro.

Pachet la Bucium
Și în municipiul Iași există o cramă cunoscută. Conform site-ului oficial, Crama Bucium oferă pachete turistice cuprinse între 15 lei și 64 lei de persoană. Cel mai scump pachet cuprinde vizitarea cramei, a vinotecii și a muzeului, degustarea a 3 vinuri liniștite, 1 vin de vinotecă – colecția 1986, 1 vin spumant, 1 rachiu natural, plus o masă.

Zghihara de Huși
La 61 kilometri de Iași se află podgoria de la Huși. Aproape o oră se face cu mașina de la Iași. Și la această podgorie prețurile încep de la 10 euro de persoană. Acest pachet cuprinde vizita cramei și a vinotecii de colecție, degustarea a trei vinuri – Zghihara de Huși, Feteasca Reglă și Busuioaca de Bohotin – și o gustare formată din pateuri de casă, cubulețe de pâine, cașcaval și mere. Pentru 45 de euro de persoană, un grup de minim 15 persoane poate beneficia de un tur al plantației viticole, o vizită la Episcopia Hușilor, o vizită a complexului de vinificație și a vinotecii, degustarea a 7 vinuri și o masă stropită cu vin și încheiată cu desert.

200 km de galerii
Și peste Prut există numeroase podgorii deschise vizitatorilor, chiar mai spectaculoase decât cele din România. Până la Mileștii Mici sunt în jur de 150 kilometri de la Iași, pe cel mai scurt traseu, ceea ce înseamnă că se poate ajunge acolo în mai puțin de trei ore. Podgoria de la Mileștii Mici a intrat în Cartea Recordurilor pentru cele peste 1,5 milioane de sticle de vin deținute. Crama are 200 kilometri de galerii, din care sunt folosiți 55 kilometri, iar cel mai adânc punct se află la 85 de metri. Crama este vizitată și de 1.000 de persoane pe zi. Cel mai scump pachet turistic ajunge la aproape 100 euro de persoană și presupune o vizită de trei ore, degustarea a 6 vinuri de colecție, o gustare bogată, două sticle de vin cadou. O noapte de cazare în zonă costă de la 100 de lei în majoritatea ofertelor de pe internet.

100 euro de persoană
Un alt punct de reper pentru turiștii interesați de podgorii este la Cricova. Combinatul de vinuri Cricova este, practic, destinaţia tuturor oficialilor care vizitează Republica Moldova. Este un palat prezidenţial sub pământ, iar vinurile spumante produse prin metoda clasică sunt printre cele mai bune din lume, dacă luăm în calcul raportul preţ/calitate. La Cricova se ajunge în aproximativ 2 ore și jumătate. Și aici, cel mai scump pachet este de aproape 100 de euro, iar cel mai ieftin în jur de 13 euro. Pentru 100 de euro ”se propune o excursie individuală, cu tren VIP, şi degustarea a 9 tipuri de vinuri selecte, însoţite de un meniu complex”, conform prezentării online.

Château Purcari
De vizitat este și podgoria Purcari, aflată la 253 kilometri de Iași. ”Situat în apropierea râului Nistru și a Mării Negre, Purcari constituie un ecosistem aparte. Cele două lacuri de pe teritoriul moșiei, unde puteți să vă plimbați cu barca sau să pescuiți, creează o atmosferă relaxantă, iar podgoriile care înconjoară château-ul vă vor încânta simțurile. La Château Purcari, marile vinuri se întâlnesc în mod firesc cu marile experiențe gastronomice. Bucatele a la carte acompaniate de minunatele vinuri Purcari vor fi apreciate și de cei mai gurmanzi oaspeți”, se arată pe site-ul podgoriei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *