Partidele de dreapta, ca-n Turnul Babel

La PMP, PDL, FC, PNŢCD, NR nu poţi să bagi mâna în foc că şefii de azi vor fi aceeaşi şi diseară. O radiografie a mişcărilor de trupe din partidele de la Iaşi te lasă pur şi simplu năuc.

Stimați cititori, azi vrem să vă facem o mărturisire. Nu știm cum va suna într-un oraș de stânga și un județ mai dihai, dar nouă ne-a plăcut dintotdeauna dreapta politică. Dar ce vorbim? Nu ne-a plăcut. Am iubit-o, cu patimă, mai ceva ca pe-o amantă unguroaică, roșcată și focoasă! Păi, cum să nu iubești pe cea care te face să te simți tânăr? Dar ce tânăr, liceean de-a dreptul, copil chiar! Că numai cu o minte de copil mai poți pricepe ce se întâmplă în dreapta politică ieșeană.

Debandadă
Se zbate și se zvârcolește de a-i zice că stă să nască vreo nouă coaliție cum fu CDR cândva. Ce se întâmplă acum în Iași printre numeroasele partide de dreapta s-ar putea numi, științific, mișcare browniană. Ca a particulelor care zburdă cum le trece prin cap încoace și-ncolo într-o suspensie coloidală sau gazoasă. Pe românește s-ar numi debandadă.

Schimbări, mutări
Studiu de caz, Partidul Mişcarea Populară. Pe la începutul anului trecut, Dan Constantin Mâță devenea șef al Noii Republici Iași și îl purta de mână prin municipiu pe Mihail Neamțu, șeful cel mare. Prin iulie, a zis că așa nu se mai poate, că Neamțu e mai radical decât Vadim, Funar și Tokes la un loc, a demisionat și a plecat să-i organizeze pe cei de la Partidul Mișcarea Populară. I-a organizat ce i-a organizat, iar prin ianuarie anul ăsta și-a adus aminte că are un doctorat și a zis că rămâne simplu membru. În locul lui, după vreo cinci zile în care filiala nu a avut șef, a venit Gabriel Grigore, fost viceprimar PDL. La vremea respectivă nu avea nici cinci luni vechime în PMP. Lasă, că nici partidul nu era prea vechi, iar Grigore avea experiență. Deci, pe 23 ianuarie, Grigore a preluat frâiele partidului. Sau frânele, mai degrabă. Pe 26 februarie, a demisionat de la șefia PMP, ca să fie secretar general al filialei. A demisionat și de-acolo, ca să rămână simplu membru. Pe urmă, a demisionat de tot, ca să… dar să nu anticipăm. Rețineți doar: sfârșit de ianuarie, șef de partid, început de aprilie, fără de partid.

Scandal monstru?
În locul lui, a venit Camelia Bogdănici, plecată din PDL. Vechimea în PMP la momentul preluării conducerii: două săptămâni. Durata medie a unui mandat de șef în PMP Iași, cam 2-3 luni. Putem să ne așteptăm ca după europarlamentare să nu mai fie nici ea? Putem. Doamna deputat a reușit să se pună repede în bețe cu ăia mai vechi în partid. Mă rog, cât de vechi poți fi într-un partid ca PMP. Pe 9 aprilie, secretarul general al PMP Iași, Viorel Paraschiv, venit de la PDL, a demisionat şi el, zice-se că după un scandal monstru cu Bogdănici și o discuție sinceră cu șefii de la București. Vechime în funcție? Două luni, respectând regula nescrisă din PMP. Acum, să nu vorbim cu păcat, dar nici pe Marian Berdan, șeful filialei municipale nu l-am văzut cam de multișor. O mai fi? Că dacă nu mai e nici el, e jale, că Berdan săracul era omul cu banul al partidului.

Telenovelă la PDL
Mişto este şi ce se întâmplă în PDL. A fost linişte mult timp când, deodată, a început circul. Gabriel Surdu a fost ales viceprimar. A fost cică exclus telefonic din partid. Pe urmă, a venit unul de la centru să confirme. S-a aflat că n-a fost exclus de fapt, așa că au dat-o la întors. Întâi, că o să-l excludă Biroul Permanent Național. Pe urmă, că trebuie o decizie a biroului local. Când a apărut și asta, stai că trebuie o confirmare a Consiliului Local de Coordonare, care nu prea funcționează încă, dar o să funcționeze undeva după Paști. Dacă-l întrebi, nici Surdu nu mai știe dacă să-și plătească sau nu cotizația în continuare.

Noii-vechi pedelişti
În paralel, cu noul vechi-șef, senatorul Dumitru Oprea, PDL a început să strângă, cică, rândurile. Tot cu noi-vechi. Gabriel Grigore a venit înapoi sub aripile cloștii, ca prim-vicepreședinte la județ. Ca secretar general adjunct a revenit Eugen Oprișa, fost refugiat și el la PMP, unde fusese vicepreședinte. Prin conducerea filialei s-a strecurat și fostul deputat Marius Spînu, și ăsta cu povestea lui. În decembrie, plecase la PNȚ, să-i reorganizeze. Acum, zice că de fapt nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase. Doar fusese invitat cică de Pavelescu în partid, și-a luat timp de gândire, iar în februarie ar fi zis „pas”.

Alte transferuri
Am fi întrebat noi la PNȚCD care este adevărul, dar pe cine? Că-s două aripioare și în partidulețul ăsta, pe care naiba le mai știe cine le conduce la Iași. L-am fi întrebat pe Traian Rânja, vechi țărănist și fost deputat, dar a fost imposibil. Între timp, omul a ajuns la Forța Civică, adjunct al fostului prefect Tomașeschi. În care partid am mai găsit pe unul, candidat la europarlamentare. Pe locul 23, e drept, dar celebru prin târg, ca un cal breaz: Traian Dobre. Fost PNL, fost PSD, fost PNL din nou, UNPR, PP-DD și cine mai știe? Candidat etern la Primărie și deputăție. Traseism politic? Apoi io-te numai câte cărări în toate direcțiile găsești în dreapta ieșeană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *