Zămosteanu cumpără Iașul BUCATĂ CU BUCATĂ

Se spune că cel mai ușor se pescuiește în ape tulburi. Marile averi se fac atunci când se reconstruiește o societate sau când aceasta se dărâmă. Dacă nu e cazul nici de una, nici de cealaltă, merge și o perioadă de criză. Dacă unele afaceri se sufocă și dau faliment, nu înseamnă neapărat că nu este nevoie de acel domeniu, ci poate doar modelul de afacere nu este cel mai potrivit. Pe această idee pare să se fi bazat și personajul de care vom vorbi în cele ce urmează. Domeniul e unul de care va fi nevoie oricând, cel al imobiliarelor, iar dacă criza l-a dat peste cap, a fost numai bine pentru ca pe scenă să apară noi actori. Unul dintre ei este Cristin Zămosteanu, un pășcănean care și-a făcut loc în doar doi-trei ani într-o lume în care părea să nu fie loc decât de firme mari și puternice.

Nucleul imperiului
Zămosteanu este un om despre care puțini pot spune mai mult decât că au auzit de el. La 45 de ani însă, acesta este noul mare mogul al imobiliarelor, în vreme ce de numele unui Zapodeanu sau Viorel Roman se aude din ce în ce mai rar. Zămosteanu și-a făcut debutul în imobiliare acum vreo șase ani, cu proiectul unui complex rezidențial cu 100 de apartamente, botezat „Vasile Lupu”, în Tătărași. Proiectul a fost respins în mai multe rânduri în Consiliul Local, apreciindu-se că este prea aproape de unele instituții de învățământ. Până la urmă a trecut, iar apropierea de o grădiniță și o școală a devenit un argument de marketing în plus. Un fel de „cumpărați un apartament la noi, că aveți și grădinița, și școala la doi pași”. Complexul a fost bulgărele de zăpadă. În scurt timp, s-a transformat în avalanșă, iar tronul lui Gheorghe Cheșcu, regele neîncoronat al Tătărașului a fost preluat de Zămosteanu. Două blocuri pe Vasile Lupu, cu salină la subsol, o sală de fitness în Tătărași, o grădiniță și o școală primară în același cartier au reprezentat nucleul imperiului. Care imperiu a început în scurt timp să-și întindă tentaculele în tot orașul.

Complex de birouri
Investițiile lui Zămosteanu au urmat modelul unei pete de cerneală care se întinde. Din Tătărași, a ajuns în mahalaua Bucșinescu, unde a construit Lazăr Residence, la doi pași de Palas. De acolo, în Târgu Cucu, unde a construit blocul Premium Residenz. Peste drum de fostul World Trade Center, adică acolo unde a funcționat multă vreme cotidianul „24:ore”, va fi construit un complex de spații comerciale și birouri. Deocamdată s-au dărâmat vechile construcții.

Are și Hala
În vara acestui an, Zămosteanu a cumpărat la un preț de chilipir Hala Centrală. A dat pe ea 3,7 milioane de euro, în condițiile în care valoarea sa de piață era de 40,7 milioane de euro. Într-una din rarele sale apariții publice, Zămosteanu a spus că vrea să o transforme în clădire de birouri, dar că la o adică ar putea închiria imobilul și unei rețele de supermarketuri, dacă i se prezintă o ofertă interesantă. Dacă se va hotărî să o dărâme, noul PUG îi permite să construiască acolo și un imobil cu 12 etaje. Deocamdată, i s-a respins supraetajarea Halei pentru amenajarea unei terase acoperite, dar Zămosteanu nu se grăbește.

Cel mai mare spa
Cartierele CUG și Nicolina reprezintă zonele în care pata de cerneală numită Zămosteanu se află în extindere acum. În CUG are câteva magazine și o spălătorie auto. Chiar lângă Purcica se află în construcție, aproape de finalizare, o bază de tratament și fitness, Oxygen 2, cel mai mare spa din zona Moldovei. Acesta a și provocat de altfel un scandal monstru, pentru că imobilul lui Zămosteanu se ridică deasupra plajei municipalității. În Canta, alt proiect: spații comerciale, birouri și locuințe, câteva blocuri fiind ridicate deja.

Alte proiecte
Care e rețeta succesului? Probabil discreția cu care lucrează. Puțini îl cunosc, declarații în presă nu prea oferă, iar pe la evenimente mondene nu este văzut. E căsătorit de 18 ani, soția sa fiind director în cadrul Universității Tehnice. Aplică exact același mod de lucru ca și cel al prietenilor săi, frații Negurici, alți celebri și la fel de discreți investitori imobiliari. Ca și ei, construiește azi din banii pe care i-a scos din vânzările de ieri. Toate proiectele sale au funcțiuni mixte. În oraș e foame mare și de birouri, dar și de locuințe, iar acestea din urmă au nevoie de magazine și spații de servicii. Alături de frații Negurici, Zămosteanu a lansat un nou proiect, lângă liceul „Vasile Pavelcu”, la doi pași de Teatrul Național, în spatele blocurilor de pe Ștefan cel Mare. Oficial, acolo se va construi un campus universitar, o bibliotecă, birouri și locuințe. Alt proiect aflat pe planșe și aprobat recent vizează construirea de blocuri în spatele facultăților tehnice, pe străzile Zimbrului, Malu și Adunați. Altul, locuințe pe strada Crișan, lângă Seminarul „Veniamin Costachi”. Din vila sa din Tătărași, Zămosteanu poate privi întreg orașul aflat la picioarele sale, începând cu grădinița Atelier, una din primele sale afaceri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *