Porcul vietnamez, între modă gastronomică şi fantezie culinară

A mai trecut un Crăciun, iar la fiecare 20 de familii de ieșeni un ”Ghiță” a trecut la cele veșnice ale lui, într-un loc cu răcoare și verdeață, cu o cocină curată și unde nimeni, toată veșnicia, nu-i va mai da lături să mănânce. Statistica spune că în decembrie, 18.000 de grohăitori au luat drumul burților ieșenilor. Statistica nu spune și cu cât a crescut consumul de colebil în același interval. Nu spune nici câți dintre grohăitori au fost din rasa Marele Alb, Mangalița sau mai exoticii porci vietnamezi. Dumneavoastră pe care-l preferați? Pe clasicul Ghiță sau pe Ho Și Min?

Sunt la modă
Porcii vietnamezi au devenit o adevărată modă în ultimii ani, dar dacă îi iei la bani mărunți, tot despre porci vorbim. Se spune că nu au colesterol. Ei, de fapt, au, dar e de vreo 7 ori mai mic decât în cazul porcilor ”clasici”. Între noi fie vorba, fiind crescuți în stare de semi-libertate, nu închiși într-un coteț, normal că au mai puțină grăsime pe burtă în general și mai puțin colesterol în special. De altfel, am avut ocazia să vedem niște porci supli, negri, bălțați sau chiar rozalii prin Scobinți sau Ceplenița. Erau la fel de vietnamezi ca și noi. Doar că li se dădea drumul în pădurea de lângă sat, unde mâncau ce prindeau. Seara se întorceau acasă, precum găinile și gâștile. Nu știm exact ce rasă erau, dar sigur nu vietnamezi, că încă nu era moda. Probabil micul alergător autohton sau ceva la stilul ăsta. Iar alergătorii pe care i-am văzut erau la fel de curați ca vietnamezii de care se tot vorbește. Normal că erau curați, că doar nu stăteau închiși în cocină. Ia să vedem niște vietnamezi ținuți ca porcii, în coteț. Cât de curați ar mai fi?

Mai scump
Revenind la vietnamezii noștri, se spune că au o carne mult mai bună la gust decât a godacului obișnuit. Ni s-a servit o friptură de vietnamez odată, dar nu ne-a impresionat. Poate nu suntem gurmanzi, dar gustul părea același. Chiar oleacă mai fad, poate tocmai pentru că îi lipsea grăsimea pe care o așteptam la un friptan porcin. În orice caz, la 30 de lei kilogramul în viu, parcă ne-am gândi de două ori înainte de a cumpăra un godac vietnamez. Cel românesc nu costă mai mult de 10 lei în viu. De fapt, anul ăsta prețul a coborât și la 8 lei/kg în viu, iar dacă te aprovizionai direct din bătătura omului, ți-l dădea și cu 6,5-7 lei/kg. Pe scurt, nu-i rău la gust, merge de-o fantezie culinară, dar e cam scump pentru un regim constant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *