Povestea miliardelor transformate în milioane! Gigi Becali este mai sărac, dar și-a reconsolidat poziția în topul bogaților țării

Orice s-ar spune despre Gigi Becali, două lucruri sunt clare: are un noroc proverbial şi s-a priceput să facă bani. După ce în 2008 ajunsese pe prima poziţie în topul milionarilor ţării, miliardar fiind, din 2009 încoace nu a mai prins nici top 10. Până anul acesta, când averea lui, vizibil diminuată, a căpătat altă greutate…

  • Gigi Becali

În anul 2006, George Becali deţinea medalia de bronz în topul celor mai bogaţi români, cu o avere de 900-950 milioane de dolari. Boomul imobiliar din următorii doi ani l-a propulsat pe omul de afaceri pe primul loc, cu o avere de 2,5 miliarde de euro, în 2008.

Scăderea preţurilor terenurilor pe care le deţinea însă l-a ruinat. Gigi Becali nu doar că a pierdut coroana, dar în următorul an nici nu a mai intrat în primele zece poziţii ale clasamentului bogaţilor.

Potrivit topului Capital ce va apărea pe piaţă vinerea viitoare, pe 30 octombrie, anul acesta, deşi averea este în scădere faţă de ediţia precedentă, finanţatorul Stelei a reuşit să revină în primele zece poziţii ale Top 300 Capital.

A driblat cu terenuri şi a câştigat la fotbal

În această perioadă au izbucnit şi câteva scandaluri, de răsunet fiind cel care a avut în centru celebrul schimb de terenuri cu Ministerul Apărării. Norocul nu l-a mai scăpat, iar această tranzacţie l-a şi băgat pe Becali după gratii pentru o perioadă de trei ani, la care s-a adăugat ulterior un spor de şase luni, după alte două condamnări, în dosarul “Valiza” şi în cel al sechestrării celor care i-au furat maşina.

Totuşi, după ce a efectuat două treimi din pedeapsă şi a scris şi două cărţi, în primăvara acestui an, Gigi Becali a fost eliberat condiţionat. Privite în ansamblu, afacerile cu Armata nu au fost deloc rele pentru latifundiar.

De la Clubul Sportiv al Armatei, Gigi Becali a preluat echipa de fotbal Steaua Bucureşti, câştigătoarea Cupei Campionilor Europeni din 1986. După o perioadă cu investiţii mari şi rezultate mai slabe, Steaua a început să facă performanţă şi mulţi bani.

Cei 11 ani de prezenţă consecutivă în grupele cupelor europene au transformat echipa de fotbal în cea mai profitabilă afacere deţinută de Becali.

Anul trecut, Fotbal Club Steaua Bucureşti SA a înregistrat o cifră de afaceri de peste 23 de milioane de euro şi un profit net de aproape 5 milioane de euro. În schimb, anul viitor va fi unul trist pentru finanţele lui Becali.

Nu mai are Steaua norocoasă

Din cauză că şi-a vândut cei mai buni jucători şi nu a făcut o campanie de achiziţii consistentă, Steaua nu s-a mai calificat în grupele cupelor europene. În plus, pierderea palmaresului şi a stemei în favoarea Clubului Armatei Steaua are menirea de a îndepărta suporterii de la stadion. Iar asta, pentru Becali, înseamnă o nouă gaură în bugetul echipei, banii încasaţi din bilete fiind la minime istorice.

Extrem de rău arată şi afacerile din industrie preluate de Becali. Avicola Iaşi şi Arcom se află în insolvenţă, în timp ce Uzina Mecanică Drăgăşani a înregistrat anul trecut pierderi de peste 100.000 de euro. Şi totuşi, Becali nu va sărăci.

El deţine în continuare suprafeţe importante de teren. De altfel, nici măcar în acţionariatul clubului Steaua Bucureşti nu apare numele lui, ci al cumnatului Constantin Geambazi şi nepoţilor Vasile Geambazi, Tomaida Bădescu şi Marius Ianuli.

A pornit cu turma spre câştig

Înainte de Revoluţie, Becali făcea bani comercializând lactate produse la stâna familiei. După căderea regimului Ceauşescu, a adunat milioane de euro din afacerile cu blugi turceşti.

Cu banii în mână, s-a orientat rapid către sectorul imobiliar, care l-a propulsat în fruntea clasamentului celor mai bogaţi români.

A devenit specialist în tranzacţii cu terenuri, reuşind să cumpere la preţuri bune suprafeţe imense în nordul Capitalei. Multe din terenuri au fost vândute de latifundiar cu preţuri mult mai mari faţă de cele de achiziţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *