Craiova și-a făcut grădină aristocratică, a noastră-i în paragină

Despre starea deplorabilă în care a ajuns cea mai veche grădină botanică din țară, cea din Iași, am mai scris. Astăzi o să vă arătăm și reversul medaliei: cum să investești milioane de lei pentru a aduce o grădină botanică în pas cu vremurile. Exemplu la îndemână este tot din România, de la Craiova. Aici amenajările tocmai au fost finalizate.

Schimbări
Lucrările de reabilitare și modernizare de la Craiova au demarat anul trecut când Primăria din localitate a preluat grădina botanică de la universitate pentru a putea investi. Au fost refăcute aleile, a fost schimbat mobilierul urban, dar au fost introduse și elemente noi, aranjamente, noi concepte peisagistice. Totodată, au fost amplasate statui făcute special pentru acest amplasament.

Pistă de alergare
În plus, de o parte și de alta a lacului, aleile sunt realizate din tartan, un material special care le transformă practic în piste de alergare. „Este tartan special pentru alergat, identic cu cel de pe pistele de atletism. va fi o zonă specială pentru cei care doresc să alerge, pentru că tartanul este o suprafață moale, specială pentru așa ceva. Nu-ți forțezi articulațiile, este altceva în comparație cu cimentul sau asfaltul“, a precizat reprezentantul constructorului, citat de Gazeta de Sud. Totodată, pentru iubitorii de sport a fost amenajat și un teren de baschet.

Impresie de aristocrație
Încă de la intrare, vizitatorii Grădinii Botanice “Alexandru Buia” vor păși într-un paradis al florilor care va reda marile grădini ale aristocraților Băniei din anii 1900. Inclusiv gardul de incintă a fost refăcut. “L-am proiectat după cel de la Muzeul de Artă. Vrem ca Grădina Botanică să rivalizeze cu marile grădini europene începând de anul viitor și să dea impresia de aristocrație, exact cum a fost Craiova până la 1900, capitala aristocrației. Nu facem nimic de mântuială, doar ca să fie, ci la cel mai înalt nivel posibil”, a declarat Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei, pentru lupamea.ro.

Casă de hobiți
În mijlocului lacului din grădină a fost amenajată o insulă japoneză, cu foișor și plante ornamentale asiatice. Stâlpii de iluminat din grădină, vopsiți în negru, au aplicată o patină de bronz care să-i întoarcă în timp, acum 100 de ani. Pentru siguranța craiovenilor, dar și pentru integritatea fizică a noilor dotări, grădina este dotată cu un sistem de supraveghere video. Totodată, zona va fi populată cu păuni. La amenajarea unei alei au contribuit cu imaginația lor și elevii de la liceul de artă din localitate care au realizat-o din pietre colorate. Grupul sanitar disponibil vizitatorilor a fost mascat într-o casă de hobiți, din cărămindă roșie, cu ferestre rotunde și stuf pe acoperiș.

Panaramă la Iași
În comparație, grădina botanică din Iași nu a mai beneficiat de investiții de anvergură în ultimii ani. Cu excepția câtorva sere, parte dinspre lac arată jalnic. Aleile sunt afectate puternic de alunecările de teren, zona verde este neglijată, lacul pare abandonat de specialiști. Colac peste pupăză, doar un sfert din cele 88 de hectare au fost intabulate. În favoarea unor moștenitori au fost pierdute aproximativ 10 hectare. Astfel, zona, una extrem de atractivă, poate cădea pradă intereselor imobiliare uriașe. Pe rol există un proces care poate fi devastator pentru soarta grădinii. Urmaşii boierului Bădărăru cer 25 de hectare. Intabularea are o importanţă crucială. Tudorel Toader, rectorul Universității „Cuza”, instituție de care aparține grădina, a explicat situația juridică a terenurilor. „Dacă ar fi fost intabulate din timp erau ale noastre, iar cei care au declanşat litigiu primeau fie teren în altă parte, fie despăgubiri“, a explicat rectorul pentru Ziarul de Iași. Astfel, în afara faptului că grădina nu ese întreținută, există și riscul ca întinderea ei să se înjumătățească.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *