Bursele, finanţele şi „investitorii”

Al naibii să fiu dacă mă pricep la economie, totuşi, din toată povestea asta cu criza mondială am înţeles şi eu ceva: capitalismul, aşa cum funcţionează el acum, şchiopătează puternic. Iar una dintre cauzele acestei crize, foarte importantă, zic eu, este activitatea la bursă. Practic, ce se întâmplă la bursele din New York, Londra, Tokio, Frankfurt etc.? Nişte băieţi şcoliţi cumpără acţiuni la diverse societăţi la un preţ şi vând la un preţ mai mare, diferenţa de bani băgând-o în buzunar. La fel, scot un profit mizând şi pe o cădere a preţului la nişte acţiuni. Concret, cu cât diferenţa între un preţ de pe piaţa acţiunilor de la bursă e mai mare faţă de un altul de referinţă, cineva câştigă diferenţa iar altul rămâne calic. Normal că atunci când bântuie un zvon că acţiunile la cutare firmă se duc la vale, tendinţa acţionarilor este de a vinde cât mai repede pentru a rămâne cât de cât cu ceva. La fel se întâmplă şi în situaţii de creştere a preţului, când toţi „investitorii” se înghesuie la cumpărat în speranţa scoaterii unui profit pe mai târziu, din diferenţa de preţ la care au cumpărat şi cel la care vor vinde acţiunile pe care le deţin. Practic, ce fac speculatorii de la bursele lumii? Scot profit, bani frumoşi dealtfel, speculând emoţiile investitorilor.

***

Această activitate de speculare la bursă, zic eu, e cea care a băgat toate finanţele lumii în rahat. N-o fi ea singura, dar cu siguranţă că e mai nocivă decât cred muritorii de rând. De ce spun asta? Pentru ca lumea e plină de brokeri care se umplu de bani făcând speculaţii la bursă pe termen scurt. Brokerajul nu mai e demult o aventură, ci ştiinţă! Care ştie să citească nişte grafice şi să le coroboreze cu nişte informaţii se umple de bani! Sunt mulţi ăia de cumpără acţiunile CARE TREBUIE dimineaţa şi mai apoi vând seara şi se umplu de bani. Se speculează orice, începând cu valute şi terminând cu petrol sau cereale. De ce le-am spus „investitori” ăstora, folosind ghilimele? Pentru că în realitate ei nu investesc nimic. Nu au băgat bani într-o afacere, ca să o ridice de la zero, nu au venit cu plus valoare, nu au creat locuri de muncă, nu au contribuit cu nimic la calitatea unui produs scos pe piaţă, nu au ajutat cu nimic societatea. De fapt, ei nu au produs nimic. În schimb au făcut averi foarte mari, pocnind, aşa, din deget, speculând diferenţe de preţ la diverse acţiuni. Aşa aud că nu ştiu care ciumec a făcut 6 miliarde dolari într-o singură zi. Că o fi George Soros sau altul, chiar nu mai contează acum. A speculat preţuri virtuale, dar a făcut bani la propriu, bani pe care i-a încasat. A făcut bani fără a produce nimic. Şi-acum, vine întrebarea cheie: cine plăteşte banii ăştia reali, produşi din nimic, dar încasaţi pe bune de diverşi? Cum cine? Noi, ăştia mulţi şi proşti! Guvernele se împrumută, chipurile ca să nu intre în colaps financiar, şi acoperă aceste găuri uriaşe provocate de bursă. Şi se împrumută guvernul SUA, sau al Germaniei, se împrumută şi guvernul României, cu miliarde şi miliarde de dolari sau euro, iar banii cu care se împrumută nu merg la oameni, ci la bănci…

***

Repet, bursele nu produc, ci speculează. Nu aduc plus valoare, ci fac bani din emoţii şi preţuri virtuale, dar favorizează „investitori”, care încasează bani reali.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *