Cu dezlegare de la Guvern. Şoferii chercheliţi vor face slalom printre pietoni

Noul Cod Rutier ar putea aduce mare fericire şoferilor. Cu avizul premierului, ei vor putea urca la volan dacă au băut puţin. Adică, acolo, un pahar de vin la o nuntă, o gură de vişinată înainte de întâlnirea cu soacra, ca să poţi prinde curaj şi să ai stuchit la furcă dacă-i vorba să te baţi în cuvinte. „Am aplicat regulile europene referitoare la consumul de alcool: până la 0.2 nu e nici măcar contravenţie, 0.2 e un pahar de bere, dar de la 0.5 în sus, nu 0.8, să fie infracţiune. Aşa cum e în Europa, vorbesc de omul obişnuit care se duce la o nuntă şi gustă un pahar de vinalcool_la_volan_2, dar de la 0.2 la 0.5 e contravenţie, se suspendă permisul, iar de la 0.5 e infracţiune”, a spus premierul Victor Ponta.

Rău e vinul ghiurghiuliu!

Dacă unii şoferii se bucură, cei care sunt pasageri sau pietoni mai puţin, fiindcă atenţia scade şi scade mult. Cu paharul nu te joci, iar în relaţia dintre alcool şi volan intră, de multe ori, şi victimele colaterale.

Potrivit statisticilor, şpriţul, fie el mic sau mijlociu, este principala cauză, alături de viteză, a producerii accidentelor de circulaţie. E drept că Legea transplantului are nevoie de donatori de organe, însă nu chiar de atât de mulţi. Ceea ce vrea să facă prim-ministrul este periculos. Şoferul trebuie să ştie una şi bună: capul limpede şi privirea înainte, nu gândul la trataţii alcoolice. Orice gât de haraşpincă te fură la imagine şi, dacă tu nu vezi nici maşina, cum vei zări viitoarea victimă?!alcool_la_volan_1

Moda europeană sau a altor ţări unde te lasă să umbli oleacă abţiguit pe şosele nu ţine în România, unde consumul de lichide bahice este foarte mare. Beau şi bărbaţii, şi femeile, şi, mai nou, şi copiii. Ieşenii încep chiohalnurile de cum ajunge tulburelul în butoaie. Nici nu s-a lăsat bine drojdia pe fundul canistrelor că şi încep salvările să care victimile la Urgenţă. Aici îi dăm dreptate doctorului Tudor Ciuhodaru, pe care îl credem că s-a săturat să resusciteze beţivani. De altfel, el a avut şi o propunere ca şoferii care scapă cu agaliul pe gât să rămână fără carnet şi bine le-ar face, dar uite că statul e mai blând decât credeam.

Una peste alta, noi va trebui să avem grijă la vieţile noastre şi să fim geană cu retina pe stradă, că nu se ştie niciodată când dai peste vreun vitezoman chefliu care nu ne omoară, dar ne schilodeşte. Şi, decât să murim cu dreptatea în braţe, mai bine ne ferim de cele rele şi rămânem sănătoşi…

Ortu Popii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *