Jale, fraţilor! Se închide Vama Veche!

Eii, nu bociţi toţi deodată, mai lasaţi şi pentru alţii! Supărarea mare e pentru românaşii care nu-şi permit vacanţe la mare, aşa cum le spune acum concediilor, nu pentru blatişti.

Statistica bate pofta

Jale, fraţilor! Se închide Vama Veche!De câteva zile ne frământă o grijă mai mare decât gaura din PIB – „doar o treime dintre români vor pleca în vacanţă în această vară, dintre care majoritatea pe litoralul românesc”! Anunţul ar fi deschis orice rubrică de condoleanţe dacă ar fi fost publicat acolo, însă oamenii haini la suflet şi verzi la maţe l-au aruncat pe net, să ne strice nouă toată bucuria căutării ofertelor de stat acasă ori de vacanţă pe Coasta de Azur!

„Din totalul celor 32,1% care au declarat că vor merge în concediu, 38,1% au ales ca destinaţie litoralul românesc, 23,6% au optat pentru petrecerea concediului în străinătate, în timp ce 21,2% s-au pronunţat în favoarea petrecerii concediului de vară la rude sau prieteni”. Aşa sună rezultatele unui sondaj care ne-a băgat pe toţi la idei. Mai ales după ce am aflat că în ceea ce priveşte bugetele dedicate concediilor, 50,7% dintre respondenţi declară că au alocat între 1.000 şi 3.000 de lei”. 26,3% au la dispoziţie sub 1.000 de lei pentru vacanţă, în timp ce 10,3% dintre respondenţi susţin că au alocate sume între 3.000 şi 5.000 de lei. „Bugete între 5.000 şi 10.000 de lei au dedicat pentru concedii 1,8% dintre români, peste 10.000 de lei 0,9%, în timp ce 10% dintre cei chestionaţi nu au ştiut sau nu au răspuns la această întrebare”. Păi ce să răspundă? Fie că nu ştiu ce-i ăla buget, că n-au avut niciodată, fie nu ştiu ce-i aia alocaţie, că la ei banii ies din cont, nu dintr-un aranjament din condei.

Dezmăţul, unde-i dezmăţul?

Uite, vedeţi de ce nu dormim noi? De grijia turismului românesc şi a cotizanţilor la bugetul lui! Că, mde, după ce a muncit câte zile lucrătoare or mai fi rămas într-un an, după ce a scăzut toate duminicile şi sâmbetele, plus sărbătorile legale şi cele religioase, başca învoirile pentru cumetrii şi mahmureli, românului i-au mai rămas şi zile de concediu. Adică de vacanţă, pe care unii, trei sferturi adică, o vor petrece acasă, pe scara blocului, ori la socri sau rude, că nu sunt bani de escapade. Nu sunt ei nici de mălai şi raciu, darămite de plimbări!

Concediile, dragii noştri, sunt ale celor ce şi le merită și își pot permite. Noi încă suntem la etapa în care vrem concediu după vacanţă, care vine după zilele libere, ce urmează sărbătorii de Paşte şi celei de Crăciun. Nu am precizat nimic de muncă aici fiindcă nu este.Voi nu aţi auzit cât este de gros şomajul în România? De unde parale, că vancaţe om mai găsi şi singuri!

Vedere de acasă

Ei, dar uite că sondajul ne îngrijorează. Doar o treime dintre români îşi permit vacanţe şi ăia, mama lor, pleacă şi în străinătate că nu le mai plac Băile Nicolina şi frecţiile de la Vatra Dornei. Vor Tenerife, Antalia, Croaţia şi altele câte şi mai câte. Bine că nu le mai ajung banii, îmbuibaţilor, că uite la restul, alea două treimi de stau acasă, cum le crapă măseaua în gură că n-or mai vedea nimic de la Vama Veche. Dacă turismul o ia la vale, cine va mai hăuli pe plaja goală şi cine o mai sparge sticle în capul megieşului? Că dacă şi în treimea de români ce vor vacanţă dă criza, cine mai merge la băi şi cine la Vama Veche? Până atunci, să ne rugăm la Doamne- Doamne să ne dea putere să trecem şi de vestea asta proastă – că doar o treime din români pleacă în vacanţă! Restul rămân să robotească ori să aştepte pensia sau şomajul, din care să-şi cumpere vederi cu strada pe care îşi macină dorurile de ducă!

Neicuşor Valahul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *