Se „coace” o răzmeriţă de proporţii la Dumeşti?

Peste 50 de familii ameninţă cu blocarea şoselei Cogeasca-Leţcani deoarece DNA tărăgănează un dosar cu escrocherii funciare      

Sabaiduc Dumitru

Sabaiduc Dumitru

Un dosar numit dorinţă. În jur de 50 de familii de ţărani din Dumeşti şi Cogeasca ameninţă autorităţile cu bocarea definitivă a şoselei Cogeasca – Leţcani, deoarece procurorii DNA nu au fost în stare să finalizeze, după mai bine de şase ani de cercetări, un dosar penal cu afaceri imobiliare. Prin această acţiune disperată sătenii doresc să sensibilizeze factorii de decizie din administraţie, respectiv Prefectura Iaşi, şi nu în ultimul rând Structura centrală a DNA, pentru a lua măsurile legale care se impun, de a finaliza cazul cu trimiterea celor vinovaţi în faţa instanţei de judecată.

„E inadmisibil ce se-ntâmplă. Am fost de şase ori la DNA Bucureşti, am depus mărturie şi sute de acte care dovedesc negru pe alb că am fost deposedaţi abuziv de pământurile moştenite de la strămoşi. De fiecare dată ni s-a promis că lucrurile se vor rezolva iar vinovaţii vor fi traşi la răspundere. După şase ani de minciuni suntem nevoiţi să ne facem singuri dreptate. Dosarul cu escrocheriile funciare săvârşite de primarul Mihai Sabaiduc, alături de înalţi funcţionari OCPI Iaşi, este tărăgănat în mod nejustificat şi pasat ca o minge de ping-pong de la un procuror la altul. E strigător la cer ca, după atâta amar de vreme, procuroarea de caz Mariana Alexandru, de la DNA Bucureşti, să ne spună telefonic, de fiecare dată, doar nişte minciuni sfruntate, păcălindu-ne mereu că rechizitoriul va fi finalizat. Nu se mai poate aşa ceva. Eu personal, am cheltuit din pensia mea, şi aşa foarte mică, peste 1.200 de lei doar pe tren, pe drumurile făcute degeaba la DNA Bucureşti”, a spus supărat, pensionarul Paul Popescu, unul dintre sătenii revoltaţi. Pe acelaşi ton a continuat şi profesoara Elena Condurache, unul dintre principalii semnatari ai plângerii penale împotriva Mafiei imobiliare din Dumeşti.

„Tot ceea ce s-a întâmplat e o bătaie de joc la adresa noastră, a bunului simţ şi a tuturor sătenilor oneşti care au avut de suferit de pe urma acestei mega-afaceri cu terenuri de pe celebra Tarla 19. Punctual, avem în vedere să blocăm şoseaua principală chiar în dreptul terenurilor noastre, altă cale de rezolvare nu mai există. Dosarul cu cei care trebuie să răspundă penal pentru aceste escrocherii zace aiurea pe masa unui procuror din Bucureşti care tot ne promite, o dată la două săptâmâni, că se va face dreptate. Ne-am săturat de indiferenţa şi indolenţa celor care trebuie să aplice legea”, a conchis Condurache, femeia care-i reprezintă în justiţie pe toţi ţăranii nemulţumiţi din Dumeşti, Cogeasca şi Leţcani, ale căror pâmânturi au fost luate şi înstrăinate cu japca.

Primarul Sabaiduc, celebra tarla 19 şi prietenii săi îmbogăţiţi peste noapte   

Cercetările penale în celebrul dosar 136/P/2007, referitor la afacerile imobiliare în care este implicat primarul din Dumeşti, Mihai Sabaiduc, au demarat în anul 2006, ca urmare a zecilor de plângeri şi sesizări venite din partea unor săteni. Peste 50 de familii au descoperit stupefiate că, peste noapte, pământurile pe care le stăpâneau cu acte în regulă au fost vândute unor afacerişti şi persoane fizice necunoscute. Mai precis, edilul Sabaiduc nu a ţinut deloc seamă că ţăranii aveau la purtător titluri de proprietate pentru terenurile pe care le stăpâneau, iar, la final, o bună parte din acestea (n.r.: cca. 28 ha din Tarlaua 19) au fost înstrăinate unor apropiaţi. La vremea respectivă, miza era una enormă, având în vedere că parcele de teren se aflau amplasate la marginea drumului european ce leagă municipiul Iaşi de Târgu-Frumos, în zona localităţilor Cogeasca-Leţcani. Ulterior, de-a lungul anilor, pe terenurile vândute au răsărit tot felul de construcţii şi hale industriale. În plângerile trimise DNA moştenitorii de drept arată că terenurile cu pricina le-ar fi fost oferite drept recompensă bunicilor lor, în anul 1921, de către Regele Carol al II-lea, pentru că au luptat în Primul Război Mondial. Ancheta procurorilor DNA a fost îndreptată ulterior şi împotriva a trei membri din Comisia locală de fond funciar dar şi a fostului director al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară  Iaşi, Orest Oanea, acuzat de abuz în serviciu, falsuri şi escrocherii în acte oficiale. DNA a constatat că au fost modificate hărţi cadastrale şi titluri de proprietate, fără ştirea şi consimţământul proprietarilor. Ulterior, cei care au fost puşi în posesie de Primăria Dumeşti şi-au vândut rapid pământurile, obţinând câştiguri fabuloase. Mulţi dintre vânzători erau şi încă mai sunt prieteni buni ori apropiaţi ai liberalului Mihai Sabaiduc.



1 comentariu

Lasa comentariu
  1. George Clapon

    Lasa tartacuta grasa, doar cumatrul dumitale cel m-ai corupt procuror DNA Emilian Eva iti salveaza pielea aia imputita ca doar a papat si el gras de acolo, doar ai inpartit cu el gras imputit, si vezi sa nu uiti sa-i dai cateva zeci de mii de euro sa-ti salveze tartacuta, doar nu e imposibil ca e si nepotica lui Base combinata acolo, stii tu fraiere, Eoliene, mita, ETC. MANCAVAR CANCERUL PE TOTI IAR EVA SA MA CANTE LA SLIT.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *