Stenograme: deputatul Vizitiu şi căruţa de bani

De câteva săptămâni, francul elveţian a renunţat la imparţialitate şi a invadat scadenţele bancare ale sutelor de mii de români care au luat credite în moneda din Ţara Cantoanelor. Cursul năvalnic al francului l-a izbit puternic şi pe omul de afaceri ieşean Sergiu Vizitiu, momentan deputat de Vaslui. Supranumit parlamentarul cinşpe case, Vizitiu s-a văzut intrat la mare strâmtorare financiară, lucru care l-a determinat să-l sune pe Mugur Isărescu pentru a-i cere socoteală despre situaţia creată.

Sergiu Vizitiu: Alo, domnu’ guvernator Mugurel Isărescu? Deputat Vizitiu mă numesc.
Mugur Isărescu: Mugur, nu Mugurel. De când am făcut convertirea la leul greu, am trecut şi eu la prenumele greu. În ce problemă mă sunaţi?

Domnu’ Mugur, mă scuzaţi, dar ce păzeşti dumneata la banca aia naţională, a tuturor românilor care muncesc de dimineaţă până seara pentru a strânge bănuţ cu bănuţ?
Voi fi franc cu dumneavoastră. Eu nu sunt paznic, dar avem un sistem de securitate foarte eficient. Practic, ascundem banii atât de bine, încât nu-i va găsi nimeni, niciodată.

Dar cu frăncuţii ăştia din care am luat şi eu un credit micuţ, de doar două sute de mii, ce să facem, domnu’ Mugur? Un tratament aşa, mai special, pentru un parlamentar al României, nu aveţi?
Eu v-aş sfătui să-i înfometaţi un pic. Nu le mai daţi de mâncare malluri, croaziere şi restaurante scumpe, şi-o să vedeţi cum vor slăbi imediat. Ăsta-i tot secretul: banul nu trebuie hrănit, că i se îngraşă cursul şi nu mai încape în casa de bani.

Asta n-ar fi o problemă. Am vreo cinşpe locuinţe în care pot oferi masă şi casă la mulţi parai! Chiar m-am gândit odată să fac o crescătorie de lei pe lângă o casă de-a mea.
E o idee bună. Leul este un animal de pradă. Ar fi ieşit la vânătoare şi s-ar fi întors acasă cu tot felul de trofee.

Mie îmi spuneţi? Odată am fost fugărit de o întreagă savană plină cu lei până m-am refugiat într-o bancă. Cu euro nu-i aşa. Euro e animal finuţ, îl poţi domestici. Dacă-l pui în sacoşă, merge cu tine unde vrei tu.
Da, chiar stăteam şi mă întrebam, privind şi la ce se întâmplă pe la televizor, ce sacoşe sunt cele mai potrivite şi mai sigure pentru transportul banilor. Ştiţi, la Banca Naţională nu ne putem juca cu securitatea finanţelor.

Eu v-aş face lipeala cu nişte fabricanţi foarte buni de sacoşe, garantez pentru ei, că doar nu-s de ieri, de azi în biznis. Dar ştiţi cum e aici? Dacă nu eşti atent, în loc de sacoşă, rişti să iei plasă.

1 comentariu

Lasa comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *