Atenție, iubitori de cultură! Șuții „culturiști” fac ravagii la Iași!

Suntem siguri că și dumnevoastră – ca și noi, desigur – ați reținut și urmat cu sfințenie sfaturile bravelor organe ale aparatului represiv (Mili…, pardon, Poliție, Jandarmerie, Pompieri, Doi-și-un-sfert etc.) cu ocazia Sărbătorilor de Paște. Probabil că ați remarcat zecile de mii de purtători de cașchetă care, săracii de ei, și-au sacrificat mielul personal pentru ca mielul dumnevoastră să se bucure de Sărbători cât mai liniștite. Nu există suficient de multe cuvinte care să exprime recunoștința pe care cu toții o trăim față de abnegația organelor care au avut grijă ca, în vacanța de 1 Mai-Paște, posesorii de BMW să nu circule cu mai mult de 200 de kilometri la oră în localitate, ca din locuințele abandonate să nu dispară și patul ori șifonierul, iar flacăra lumânărilor aprinse de Înviere să nu reziste într-atât încât să ducă la incendii necontrale.

În ciuda gratitudinii care ne inundă sufletele de contribuabili și ne umezește ochii de cetățeni, nu ne putem reprima, totuși, un mic reproș față de forțele de ordine. Prinse de marile probleme ale umanității bolnavă de febra Sărbătorilor, acestea au neglijat un domeniu în care, iată, criminalitatea a pătruns pe cât de neașteptat, pe atât de devastator: cultura! Nu vă gândiți la noi furturi de busturi de prin parcuri, la dispariția cărămizilor din Palatul Culturii sau la vreo spargere la galeriile de artă (acolo oricum nu intră nimeni…). Atacul infracțional a fost mult mai perfid și cu consecințe socio-culturale mult mai adânci decât ați fi bănuit.

Anume, în perioada vacanței, probabil chiar în noaptea de Înviere, una, două, trei sau chiar mai multe mâini criminale, încă neidentificate, au sustras și ultilizat în mod samavolnic mașina de serviciu a Bibliotecii Județene „Gheorghe Asachi”! Autoturismul, altfel obișnuit ca volanul și schimbătorul de viteze să îi fie folosite de o manieră rafinată, la capătul câtorva inferențe și silogisme, a trăit umilința de a fi abuzat pe ignare drumuri sătești pentru câteva ore, după care, sedus și nesatisfăcut, să fie abandonat în apropierea sediului provizoriu de pe Ștefan cel Mare al instituției. Mințile prozaice ar putea crede că n-ar fi mare pagubă disparția definitivă a unei Dacii din 1997, cu vreo 600 de mii de kilometri la bord și cu consum de transoceanic; luați, însă, în calcul cantitatea de inteligență, sentiment, talent și carne moale, flască, de intelectual, pe care Dacia bibliofilă a transportat-o de-a lungul carierei sale și vă veți cutremura de dimensiunile grozăviei petrecute!

Sigur, v-ați putea gândi că raptul mișelesc este opera vreunui Vasilică intens alcoolizat de pe la Pocreaca dornic să-și etaleze talentele și veleitățile schumacheriene cu vreo rablă pe care, oricum, n-avea să o caute nimeni. Pe de altă parte, le-ați putea reproșa purtătorilor de pulan neglijența de a nu fi conștientizat că, într-un oraș al culturii, se petrec, inevitabil, și crime împotriva culturii. Cum, necum, surse din cadrul Poliției susțin că anchetatorii iau în calcul alte două variante, cu atât mai frisonante cu cât vizează oameni de cultură și spirit ai dulcelui târg, altfel legați într-un fel sau altul de Biblioteca Județeană. Prima ipoteză se referă chiar la un act de justiție personală săvârșit de fostul director al bibliotecii, Cătălin Bordeianu, care ar fi dorit în acest fel să își recupereze o parte a veniturilor pierdute odată cu ejectarea sa de la șefia instituției. În sprijinul acestui scenariu ar sta cele câteva coji de parizer de post găsite între pedalele de frână și accelerație, precum și manuscrisul unui volum de ode închinate unui cunoscut patron din oraș. Explicația este, însă, contrazisă de un aspect tehnic: bătrâna Dacie de la „Asachi” abia își suportă greutatea proprie, darmite cele două chintale ale voracelui intelectual; în plus, profesorul nu ar fi abandonat niciodată masa de Paște de dragul unor aventuri automobilistice nocturne… Cea de-a doua variantă implică chiar mâna actualului director al bibliotecii, Dan Doboș, ale cărui numeroase lecturi și producții proprii SF l-au familiarizat, fără îndoială, cu tainele teleportării. Ipoteza șchioapătă, însă, din cauza distanței mici dintre locul în care bolidul a fost găsit și cel din care a fost subtilizat, precum și pe fondul absenței oricăror notițe legate de viețile și operele politicienilor de Bahlui…

Poliția contraatacă

În așteptarea finalizării anchetei, reporterii Departamentului de Investigații al Bârfei de Iași au obținut, în exclusivitate, un document elaborat de Serviciul de Prevenție al Inspectoratului de Poliție Județean iași, document care va fi dat publicității în următoarele zile și care demonstrează că, dincolo de inevitabilele scăpări, polițiștii ieșeni veghează și reacționează cu promptitudine. Iată-l:

„Înurma ultimilor evenimente care s-a petrecut și a consultației cu specialiștii care este esperți în bunuri de artă și cultură, am indentificat o serie de categorii de populație vulner-abile și obiecte de interes pentru hoți care este culturiști. Acestea este:

– Posesorii care posesează mai mult de 52 de cărți, în special dacă unele nu conțin măcar unul din următoarele simboale: inimă, caro, pică și treflă

– Proprietarii la colecțiile complecte „Mersul trenurilor”, „Magazin istoric” și „Pentru Patrie”

– Deținătorii colecțiilor complecte care s-a dat la pachet cu ziarele cotidiene „Adevărul”, „Cotidianul” și „Jurnalul Național”

– Volumele cumpărate la chilogram, de la anticariat sau prin rubrica de „Anunțe”, și utilizate pentru ornarea bibliotecii și sprijinirea patului și a dulapelor de bucătărie

– Proprietarii la originalele sau la copiile unor sclupturi celebre precum peștele de sticlă, „Răpirea din serai”, balerina și Buda pescar

– Deținătorii care are picturi de valoare ine-stimabilă, în copie sau original, ca „Peisaj montan cu creste și oi”, „Ciobănița generoasă cu fuior” sau „Naufragiul corabiei scufundate”

– Posesorii de fototapete surpebe cu peisaje montane, Delta Dunării, poze cu maci sau căței (maidaneji)

– Melomanii posesori a discurilor vinil cu primele albume ale clasicilor Ion Dolănescu, Maria Ciobanu și Nea’ Beny, Dumnezeu să-i ierte

– Deținătorii la casteofoane și casete audio cu ultimele albume „Azur” și „Albatros”

– Cinefilii care deține casete video originale cu nemuritoarele filme cinematografice „Pasărea spin”, „Iisus din Nazaret” și „Decepții” (dublate de doamna Irina Margareta Nistor)

– Deținătorii la oate cărțile scrise de Paulo Coieliu, Jean Paler și Dan Purice, cu autograf original de la librar / anticar

Așa dar, stimaț cetățeni, dacă faceț parte din vre-una din categoriile maisusmenționate, atunci vă în-demnăm să vă luaț toate măsurile de siguranță care se inpune asfel încât să nu cădeț pradă infractorilor periculoș care este interesaț de cultură și alte obiecte telectuale cu valori de spirit și suflet”.

Editura Biblioteca pentru Tonți

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *