Fantastica poveste a Doinei Cepalis, „regina Ferrari”

Ce ingrediente trebuie să amesteci ca să obții un om de afaceri de succes? Nu un milionar dintr-ăla de carton care azi e, mâine nu-i? Unul dintr-ăsta, care să țină la tăvăleală cu tot cu milioanele lui și să-l găsești în afaceri și poimâine? Păi, dacă știam, nu mai scriam textul asta. Pe exemplul pe care îl vom discuta mai jos, ingredientele par să fi fost simple.

Reţetă cu patru ingrediente
Întâi, o facultate economică, cu un profil generos, gen finanțe-contabilitate, dar absolvită înainte de 1989, pe când încă se făcea carte. S-a schimbat oleacă radical contabilitatea între timp, dar principiul de bază a rămas aceeași: armă împotriva fiscului și a furtului din partea angajaților.

Doi, o bază solidă, de preferat tot dinainte de 1989. Știți dumneavoastră: alimentare, export, Krivoi Rog, marinărie, dintr-astea. În cazul de față, ÎCSMAAP Roman. Adică, Întreprinderea Comercială de Stat Mărfuri Alimentare și Alimentație Publică. Mai țineți minte ce frumos zâmbeați vânzătoarei de la alimentară pentru 200 de grame de parizer de șaișpe? Și cum vecinul de la trei venea acasă cu două sacoșe pline cu pui congelați, de la aceeași alimentară? Pui pe care nu-i văzuserăți în galantar, că fuseseră dați ”prin spate”, la suprapreț? Ei, ați prins ideea. Era genul de întreprindere din care nu se putea să nu-ți iasă ceva în plus.

Trei. Ai prins o nișă oarecare? Ține-te de ea, chiar dacă mănânci pâine și apă ani de zile. Schimbă-ți profilul la fiecare groapă mai adâncă și o s-o ții dintr-un faliment în altul, de n-o să mai știi cum te cheamă. Este un senator ieșean celebru din acest punct de vedere.

Patru, evită fondurile europene. Da’ de la distanță! Știm, sună apetisant să iei niște euroi să-ți cumperi utilaje sau mai știu eu ce, dar fă asta doar dacă ai bani tu însuți de blocat și dacă ai niște nervi de oțel pentru birocrația de Bruxelles. Birocrații noștri sunt parfum față de ce pot face ai lor.

O afacere păguboasă
Ei bine, ingredientele astea au fost amestecate de Doina Cepalis, în ce proporții, numai ea știe, și a ajuns lider european pe profilul ei de activitate și pe coperta Business Magazin în octombrie 2013. Poate lider mondial și pe coperta Forbes peste vreo 5 ani.

După momentul 1989, Cepalis a rămas în sistem. Director economic la Moldova SA, o firmă de retail desprinsă, alături de Siretul SA, Casa Romașcană SA și Favorit SA din vechea ÎCSAAP Roman. Pe urmă, director general. În 1994, a scos banul și a cumpărat-o. După câțiva ani, în 2000, Cepalis face o mișcare riscantă. Dar, deh, femeia tot femeie. Când aude de textile, își pierde capul. Cumpără Integrata SA Pașcani, pe 800.000 de euro. Nu chiar toată, doar 93%. Adică toată, de fapt. Confecții, in, cânepă, dintr-astea. 600 de angajați. Și-a tras palme pe urmă, că nu luase în calcul invazia chinezească. Oricât de ieftin ai lucra și oricât de prost s-ar plăti munca în domeniul confecțiilor, chinezii te fac în foi de viță. Scurt, a dat faliment.

doina_cepalis_2

15.000 de scaune pe zi
S-a trezit din pumni, a numărat ce mai avea, vreo 10.000 de euro și s-a relansat, cu Te Rox-Prod, în 2007. La început, cât să sufle, a lucrat în lohn, cu un franțuz. Știți stilul: ei trimit piesele, noi montăm. Noi facem blugii, ei pun eticheta. În cazul ei, scaune de mașină pentru copii și centuri de siguranță. Cifră de afaceri mică. Profit minim, dacă există. La Cepalis a existat. Suficient cât să sufle un an și apoi să explodeze. De la un milion de lei cifra de afaceri în 2007, în 2008 a ajuns la 10 milioane, cu un profit de jumătate de milion și 170 de angajați. 46 de milioane cifra de afaceri în 2009. Pe urmă, 81 de milioane, 87 de milioane și s-a stabilizat pe la 88 de milioane de lei, cu tendință de creștere. Lucrează pentru Ferrari, pentru Disney, pentru Chicco și cine mai știe pentru mai cine, face 15.000 de scaune pe zi, vinde în vreo 50 de țări și are 640 de angajați numai în Pașcani. În total, are 1.000, cu tot cu subsidiarele din Iași sau Roman. Mai nou, a mai cumpărat o firmă în Botoșani, cu un punct de lucru în Hârlău. Până apare ziarul, probabil că mai cumpără una.

I-a „rupt” pe chinezi
Faza cea mai haioasă e că de data asta i-a făcut ea pe chinezi în foi de viță și a ajuns să-și vândă marfa chiar la ei acasă. Deocamdată, un contract de ”doar” 3 milioane de dolari, adică o zecime din cifra ei de afaceri. Cum a ajuns să vândă marfă produsă în România tocmai în China, patria ieftinelii? Simplu. Vă amintiți punctul trei? Cuvântul cheie ”nișă”? Când e vorba de copii, oamenii scot din buzunar oricât își pot permite. Pentru copilul tău nu faci rabat. Decât să cumperi o centură de siguranță ”made in China”, pe care să o rupi cu mâna, mai bine cumperi pentru fiu-tău una de la Cepalis. Pentru copil, mizezi pe calitate. Nu de alta, dar niște oase rupte într-un accident costă mai mult decât o centură de siguranță bună. Simplu, după cum spuneam.

Două firme pentru fiică
Ce înseamnă să fii, la 54 de ani, femeie de afaceri de succes? Păi, întâlnirea cu familia în weekend, pe undeva prin Europa, pe unde te duc afacerile. De preferat în sudul Franței, zona favorită a Doinei Cepalis. La pachet, dacă tot ești femeie de afaceri și ai o fiică, parcă ai vrea să o vezi și pe ea în business. Și, mama i-a făcut fiicei două firme. Pe vremuri, C & C Approach Transport SRL și Duotex Bebe SRL s-ar fi numit ”căpușe”. Intermediere pentru afacerea mare. Cei doi angajați ai Duotex vând en-gros piese și accesorii pentru autovehicule. Adică exact ce trebuie pentru firma mamei. Bine, că firmele sunt făcute doar ca un fel de jucării pe care Roxana, absolventă de Management la ASE să învețe ce e aia o afacere. În 2012, Duotex a avut o cifră de afacere de 20.000 de euro și un profit de 2.500 de euro.

Afacerea Doinei Cepalis:

  • 5 unităţi de producţie
  • 52 de ţări importă produse marca Cepalis
  • 1.000 de angajaţi au firmele sale

roxana si Alexandros Savin_4Roxana Cepalis şi Alexandros Savin (foto) sunt combinaţia perfectă: frumoşi, tineri şi bogaţi

Fiica, cuplată cu fiul primarului din Buşteni
Dacă o întrebi pe mamă, ți-ar spune că nu i-ar merge afacerile dacă n-ar fi Roxana. Dar noi n-o întrebăm, că nu te pui cu dragostea de mamă. Părerea noastră este că nici nu s-ar simți. Fata, la 27 de ani, este oricum ocupată destul de mult cu viața mondenă a Bucureștiului. Bine, dreptu-i că așa cum a avut mână bună în afaceri, așa i-a reușit și ca mamă. Are o fată frumoasă de pică. Cuplată într-o vreme cu Silviu Văduva, crai de Dorobanți. Fost șef al Vămii București, trecut pe la brațul Ramonei Gabor, Mioarei Mantale și altor mondenități. Mulți o vedeau pe Roxana schimbându-și buletinul ca în loc de Cepalis să o cheme Văduva. Nu s-a întâmplat. Mai nou, e cuplată cu Alexandros Savin, fiul primarului din Bușteni. Tânăr, simpatic, fecior de bani gata. În afacerile sentimentale ale fiicei, mama nu se bagă. Apare la câte un eveniment monden unde zâmbește la fel de frumos oricum îl cheamă pe individul de lângă Roxana. Mama e prea ocupată să facă bani, ca să-și mai bată capul cu cine îi cheltuie fiica.

familie hotelLa hotelul familiei Savin a avut loc şi nunta boxerului Lucian Bute, naş fiindu-i chiar primarul Savin cu soţia, Rodica. În prim plan, în dreapta, Roxana Cepalis şi Alexandros Savin

Tata Savin, putred de bogat
Emanoil Savin, posibilul viitor cuscru al Doinei Cepalis, este unul dintre cei mai carismatici şi mai avuţi primari din România. Aflat la conducerea localităţii Buşteni din judeţul Prahova, Savin are o avere impresionantă. În declaraţia semnată pe 24 mai 2013, primarul din Buşteni a trecut că deţine 9 parcele de teren, achiziţionate în perioada 2001 – 2008 la care se adaugă o suprafaţă de 2 hectare moştenită. Celelalte 9 terenuri au suprafeţe cuprinse între 155 mp şi 35.000 mp, fiind localizate în Comarnic, Periş, Vidra şi Buşteni, atât în intravilan cât şi agricole.

4 apartamente, două vile
Potrivit aceleiaşi declaraţii, primarul Emanoil Savin deţine patru apartamente (două în Buşteni, unul în Ploieşti şi un altul în Bucureşti), dar şi două case, una cumpărată în 2003 (cu o suprafaţă de 259 mp) şi o alta construită în regie proprie în 2009, cu o suprafaţă de 822 mp. Emanoil Savin are şi ceva economii, în 2003 acestea fiind în trei conturi bancare deschise la Raiffeisen, cu 7.861 lei, 792 dolari şi, respectiv, 72.000 euro. Acelaşi primar apare că a împrumutat în nume personal mai multe societăţi deţinute de familie. De-a lungul timpului, numele lui Emanoil Savin a apărut în revistele ce-au întocmit topul celor mai bogaţi români, valoarea averii acestuia fluctuând între 25 şi 8 milioane de euro, fiind la rându-i afectat de criza economică. „Avem tot ce ne trebuie, avem avere”, a declarat acesta pentru Revista VIP, Savin considerând că averea i-a fost subevaluată în ultimul top în care a fost inclus cu o avuţie de doar 8 milioane de euro.

Şi-un hotel
Dar, pentru familie, perla coroanei e hotelul Alexandros, de trei stele, cu o capacitate de 44 de camere, una dintre cele mai cunoscute unităţi hoteliere de pe Valea Prahovei. Atât soţia cât şi cei doi copii, Alexandros şi Madalina, sunt în conducerea hotelului.

1 comentariu

Lasa comentariu
  1. Gica Sculeru

    Fostii securisti si comunisti o duc bine si acum. De unde sute de mii de $ imediat dupa revolutie?!
    Imi vine sa vars… dar mai bine ma duc sa ma k*k…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *