Marea migrație: Instagram e noul Facebook

Când a apărut Facebook-ul, mulți adulți l-au respins, instinctiv. Când au văzut însă că adolescenții și l-au însușit ca fiind mult mai eficient decât telefonul sau întâlnirea la un suc, au început și adulții să se înregistreze pe Facebook. Acum, mai nou, tinerii au descoperit o nouă „jucărie” spre care migrează în grup: Instagram. Îi vor urma și adulții?

La mare modă
La început, totul a părut ceva chiar lăudabil și benign: tânărul este pasionat de fotografie, ceea ce oferea Instagram inițial. Când însă numărul pasionaților de poze a crescut cu 17.319% în decurs de un singur an, au început să se nască și întrebările. Această creștere spectaculoasă a avut loc în SUA, între 2011 și 2012, dar asta nu înseamnă că la noi lucrurile ar fi stat cu mult altfel. La urma urmei, Instagram nu e altceva decât un pseudo-Facebook. Nu postezi „Vai, ce vreme frumoasă!” și aștepți comentarii, ci o fotografie după SMS-ul în care ai scris această frază. Și aștepți comentarii. În fond, este același lucru. Dar e la mare modă acum.

Cu „emoji”
Instagram nu este oficial o aplicație de socializare, dar realitatea este cu totul alta. Niciun fotograf, oricât de pasionat ar fi, nu ar posta zilnic poze, să vadă lumea ce a mai lucrat. Or, 50% dintre utilizatorii de Instagram postează zilnic, iar restul, aproape zilnic. Până la urmă, o poză face cât 1.000 de cuvinte, nu? Se caută poze cu iFunny, se răspunde la comentarii cu „emoji”… Nu prea știți ce-s alea, nu? Copiii dumneavoastră știu. Primul termen desemnează o aplicație specială pentru căutarea de fotografii, ca să trebuiască să te chinui să modifici o poză ca să corespundă gândurilor tale. Emoji sunt un fel de emoticoane 2.0. Fețe zâmbitoare în număr aproape infinit. Poți purta o conversație întreagă numai din aceste imagini, fără a scrie măcar un cuvânt.

Multe capcane
Pentru părinți, îngrijorător trebuie să fie mai ales faptul că principalii „clienți” ai Instagram sunt fete, între 11 și 13 ani, ținta predilectă a pedofililor. Instagram, care a fost cumpărat de Facebook, aplică aceeași politică în ceea ce privește vârsta utilizatorilor: dacă ai sub 13 ani, nu ai voie să-ți faci cont. Dar parcă te poate opri cineva să spui că ești în vârstă? E drept, Instagram folosește verificări încrucișate, dar și ele pot fi păcălite.

Alte riscuri
Riscul hărțuirii este cel care îi îngrijorează cel mai mult pe adulți, dar nu este singurul. Psihologii vorbesc deja de serioase probleme cu care se pot confrunta tinerii care folosesc în exces rețelele de socializare: probleme de comunicare, anxietate, depresie etc. Nu vă puteți închipui ce furtună poate stârni într-un suflet fraged un refuz online sau excluderea dintr-un grup de prieteni virtuali. Aceeași furtună ca și în viața reală. Doar că adolescenții nu mai știu să-și abordeze amicii față în față, pentru a soluționa problema.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *