Casa mea de vară e la ţară!

Ooo, cred că tocmai am copiat o sintagmă! Mi-ar fi plăcut să o creionez cu pixul armenesc, dar mi-au luat-o alţii înainte. În România, niciodată nu eşti sigur pe dreptul de proprietate. Se naşte unul înaintea ta, aberează şi ţi-a luat cartela cu dreptul la băşcălia veşnică!

Uite aşa mormăia deunăzi în barbă ministrul Economiei, Varujan Vosganian. Tocmai se relaxa după ultima emanaţie a gândirii sale: le-a recomandat tinerilor să se orienteze către industrializarea rurală şi spre zona satului românesc!

Aleluia! Minune mare!

Varujan_Vosganian_1Cum găsim noi apă pe timp de potop şi praf în vreme de secetă! Uite aşa şi ministrul nostru, un armean erudit credincios, om de litere şi bun de sfat, pasionat de muzică, de arte, de frumos şi de frumoase. Iubitor a toate cele, aşa cum a cerut Cel de Sus când a creat omul, lumea şi pământul! „Tinerii antreprenori ar trebui să se orienteze către industriile de vârf, către zonele de consultanţă, de audit şi către industrializarea rurală, a marketizării pieţei rurale, zona satului românesc”, a recomandat ministrul Economiei. Da, frumos! Nobil! Dacă ai cu ce! Varujan Vosganian abia de ştie unde sunt Iaşul şi Suceava (noroc de Hagigadar!).

„Dacă ar fi să recomand unui tânăr să intre în afaceri, aş vedea două zone: prima este cea care valorifică avantajul tinerei generaţii – deprinderea de a lucra pe computer, deprinderea de a înţelege industriile noi, deprinderea de a se putea orienta cu rapiditate în mediul economic – aş merge, deci, către industriile de vârf, către zonele de consultanţă, de audit, de zone calitative. A doua zonă, cu totul diferită de prima, dar foarte importantă, este cea a industrializării rurale, a marketizării pieţei rurale, zona satului românesc. E foarte important să recuperăm pentru mediul economic tineretul din zona rurală şi să recuperăm satul românesc pentru că o economie cu discrepanţe mari nu poate fi competitivă în ansamblul ei”, a spus Varujan Vosganian.

Zău? Oare el se aude ce spune? Varujan Vosganian a fost crescut în medii selecte, printre femei frumoase, lecturi rafinate, piane şi coniacuri scumpe. Acum vorbeşte despre motocositoare şi adunătorul de lucernă? El  nu ştie să facă diferenţa între stâlp şi uluc, darămite dintre gard şi dosul casei.

Digestie uşoară!

Viaţa la ţară o fi idilică pentru moşieri, nu pentru plebe, pentru omul de mijloc. N-am zis de rând, fiindcă pentru ăla e chin curat. Filmele cu veterinari, şarete şi dudui aferate care fac cafele pe la dispensare sunt prostii, dragilor! Eu vă invit pe fiecare dintre voi nu la ţară, ci măcar până la Podu Iloaiei sau Răducăneni, aşezări cu statut abuziv urban, unde abia de ridici de jos cizmele pline de glod. Ce spune Varujan Vosganian nu-i rău, dar e utopic într-o Românie în care satele au ca populaţie majoritară moşnegi de măcar 80 de ani sau puberi acneici care salivează din dosul gardului la vederea poştăriţei care le aduce alocaţia. Ce nu ştie ministrul este că nu ei sunt oamenii care vor ridica agricultura, ci tocmai specialiştii în IT care s-au săturat de tastatură şi dau DOS-ul pe coada sapei. Măcar au aer şi-şi pot alege singuri gogoşile pe care le pot înghiţi fără să se sufoce!

Mărcuş Ciubotaru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *