Vinăria lui Mugur caută parale

De ce nu poate Isărescu să obţină credit pentru finanţarea afacerii pe care o deţine, s-au întrebat agenţiile de ştiri. Uite de aia!, a fost răspunsul nostru! Fiindcă muşchii altora e mai tari (dezacord gratuit) decât ai lui.

Povestea unui podgorean trist

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, le-a reproşat bancherilor că, pentru finanţarea afacerii cu vin pe care o deţine, ei acceptă ca garanţie doar cisternele, fără alte active, precum vinul îmbuteliat sau terenul, ei justificându-şi decizia invocând „normele băncii centrale”.  Mugur_IsarescuUite aşa, orice pasere pre limba ei piere! „Colegii mei, bancherii, acceptă ca garanţii de la vinăria mea doar cisternele de vin. Nu şi vinul îmbuteliat, care cică dispare. Păi, cisternele alea sunt cele mai lipsite de valoare active ale firmei. Nu iau în garanţie pământul, nu iau alte active. E şi o chestiune de încredere, poate”, a afirmat Isărescu.

Ei, s-a ajuns şi aici! Muguraş e obligat să garanteze cu multe acareturi ca să obţină credite. O fi blestemul oamenilor de rând, cărora le-a scos la vânzare ţolul şi carpeta, frigiderul, poza de nuntă a bunicii şi raftul cu zacuscă. Uite că şi el compătimeşte în aceeaşi chestiune acum.

Tescovina, bat-o păcatul!

Dacă prăpădiţii ştim cum ar reacţiona, mai greu ar fi la şeful BNR în cazul unei executări. Cu gândul şi sufletul la via de la Drăgăşani, nu la altceva! „Ce face banca cu cisternele? Le taie, le scoate precum cu furnalele Bancorexului de la sfârşitul anilor 90? Dacă îl întrebi pe cel de jos, nu pe cel de sus, adică nu pe preşedinte, pe director, zice «normele Băncii Naţionale». Mugur_Isarescu_vinCapitalul firmei la care sunt şi eu acţionar este de vreo două ori mai mare decât maximul creditului circulant pe care pot să îl iau, considerând că acel capital nu contează. Cisternele sunt cea mai puţin importantă parte din unitatea de producţie, nu pământul, chiar dacă via este nouă, nici capacitate productivă, nici cash flow, nici business, numai o garanţie reală relativ dubioasă”, a spus Isărescu.

Adică, fâs! El le-a reproşat bancherilor că nu au încredere în client, chiar dacă acesta din urmă are bani depuşi la bancă. Ahaaaaa! Răzbunare!

„Păi, foarte bine, eu am încredere că ţin banii la voi, dar voi chiar nu aveţi deloc o brumă de încredere că nu mă apuc să vând vinuri fără să fug cu el?”, a întrebat guvernatorul la o şuetă cu bancherii.

Creditul pentru afaceri e greu de luat. Micii întreprinzători de chinuiesc ani de zile. Pentru ei, ca o compensaţie, vin şi suparările lui Mugur Isărescu, fiindcă nici lui nu-i  dau împrumuturi. Cică n-are butoaie bune!

Ottonel Pizmaşu

 

Firma Măr SRL, deţinută de Isărescu, are circ 40 de hectare de vie la Drăgăşani, în judeţul Vâlcea. Firma a avut anul trecut un profit net de 471.000 de lei şi o cifră de afaceri de 2,68 milioane lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *