Patronii spitalelor private tremură de frică: Vara aceasta se poartă… falimentul!

Vești proaste pentru oamenii de afaceri ieșeni care au ales să-și investească banii în serviciile medicale private. După domeniul imobiliar, conform specialiștilor în insolvență din țară, aceasta este aria de activitate care va fi cel mai grav atinsă de problemele financiare anul acesta.

„Modul în care s-a finanţat investiţia, precum şi motivele ce au dus la imposibilitatea falimentde a respecta business-planul iniţial au dus la un grad de îndatorare acum neconfortabil pentru clinicile medicale private. Acestea s-au bucurat, într-o perioadă în care cele mai multe sectoare nu aveau acces la finanţare (2008-2010), de un interes crescut, atât din partea investitorilor, cât şi din partea finanţatorilor”, arată în cadrul unui studiu cei de a Casa de Insolvență Transilvania, companie specializată în reorganizarea firmelor aflate în dificultate, având în portofoliu nume precum Fortus SA, librăriile Alexandria sau Flanco.

Socoteala de acasă…

Conform acestora, în doi ani s-au dezvoltat peste 100 de clinici private, cu o contribuţie proprie de 10-15%. În cele mai multe cazuri bugetele au fost depăşite, iar perioada de graţie a fost corelată cu finalizarea investiţiei, nu cu atingerea punctului de echilibru. Capacitatea celor mai multe clinici deschise a fost însă supradimensionată, iar tarifele pentru servicii medicale în 2013 se situează sub nivelul aşteptărilor din momentul în care s-a demarat investiţia, aşa că business-planul iniţial a devenit nesustenabil.

Mai mult, colaborările cu medicii au fost încheiate în sistem part-time, mizându-se pe o migrare a pacienţilor dinspre spitalele de stat către clinicile privat. Tendinţa a fost însă inversă, iar asta s-a datorat capacităţii reduse de plată a pacienţilor. „În plus, controversatul mod de decontare dintre CNAS şi spitale private este decalat în timp şi necorelat cu performanţele acestora şi nici cu costurile efective”, mai arată cei de la Casa de Insolvență Transilvania.

Pe unde va scoate cămașa Fiterman?

În Iași, cea mai mare și mai cunoscută afacere din domeniul medial privat este Arcadia. Spitalul_Arcadia_IasiPatronată de familia Fiterman, aceasta a adus clanului anul trecut un profit cumulat de peste 760.000 de lei. Arcadia Medical a contribuit la această sumă cu 523.439 de lei, în timp ce Arcadia Policlinic cu 238.769 de lei. De altfel, reprezentantul familiei, Dan Fiterman, este o prezență constantă în topurile bogaților din țară în ultimii ani, cea mai mare „lovitură” a acestuia fiind chiar business-ul Arcadia, nume sub care activează cel mai mare spital privat din zona Moldovei.

Arcadia lui Noe

1 comentariu

Lasa comentariu
  1. andreea

    Nu numai la spitalele private se poarta falimentul. Vine tare din urma UPA. FALIMENT.S.A., pe care Tompea si Bocancul sau au pus-o pe chituci. Ce altii au construit in 23 de ani, baietii destepti, da’ prosti, au stricat in nuami 2 ani! Acum cica isi cauta alta sandrama sa darame, si se duc cu sorcova pe la Apollonia, UMF, UMK, Zane si alte cele… PAZEA !!!!!! Chiar ieri au declarat ca nu mai deschid din toamna, asa ca bietii studenti isi cauta alt locusor, nemaivorbind de profesori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *