Ales rector la Cuza, Tudorel Toader și-a intrat în pâine. Tudorel, primii pași

Zilele trecute, Tudorel Toader, noul rector al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, şi-a intrat în pâine, încheindu-şi mandatul de judecător al Curţii Constituţionale. Însă Iaşul nu a rămas fără reprezentant la cel mai înalt for juridic al ţării, o altă judecătoare de succes, Mona Pivniceru, ţinând steagul sus pe meterezele apărării ordinii constituţionale. Astfel, ieşenii îşi conservă intrarea la CCR, acolo unde măreţia dreptului se manifestă când de-o parte, când de alta a balanţei. Înainte de a-şi agăţa roba în cui, Tudorel Toader a purtat o scurtă discuţie la cafea cu Mona Pivniceru. E, desigur, un pamflet.

Mona Pivniceru: Of, unde te duci tu, Tudorele? Cui ne laşi tu, Tudorică mamă? Ne laşi aici, în buricul Bucureştiului ăsta prăfuit şi te duci să te plimbi pe sub teii din Copou?
Tudorel Toader: Tot romantică ai rămas, Monica dragă. Dar la bănuţii pe care-i pierd plecând de la Curte, nu te-ai gândit? Bine, am tras eu de timp cât am tras, ca să ies cu vechime întreagă de aici, în aşa fel încât să-mi asigur o pensie frumuşică, dar, totuşi, ce-i în mână nu-i minciună.

Lasă, că te vei descurca şi ca rector. Mai bagi o taxă, mai faci o meditaţie, tot iese ceva pe lângă salariu. Şi apoi, e vorba de prestigiul funcţiei, Tudorele. Ia gândeşte-te, eşti şef peste cea mai veche universitate din ţară. Dacă stai peste noapte la birou, ai toate şansele să te întâlneşti cu vreo fantomă ilustră pe holul spre baie.
Apropo de personalităţi, sper ca domnul preşedinte Iohannis să-mi facă onoarea de a ne fi oaspete la deschiderea anului universitar, în toamnă.

Foarte frumos, sunt sigură că nu va scăpa ocazia de a retrăi emoţiile de profesor.
Da, dar mi-e să nu fie reticent din motive de superstiţie. Ştii că noi avem Sala Paşilor Pierduţi, iar cum opera literară a domnului preşedinte se referă exclusiv la paşi, e foarte posibil să se ferească a ne călca pragul.

Dar cine mai are grijă de paşii lui Iohannis? Degeaba are 45 la pantof, dacă merge numai înapoi. În fine, îţi doresc mult succes şi să ai deschisă uşa şi pentru mine, ca între doi buni prieteni şi colegi.
Dar ce, vrei să mai faci vreo facultate?                                                   

Parcă mai ştii ce se întâmplă în lumea asta? Ai văzut doar că Erdogan a dat afară vreo trei mii de judecători. Cine ştie ce se mai petrece şi pe la noi? Într-o zi se supără binomul pe magistraţi şi le dă un şut în spate fără niciun preaviz. Şi unde să te duci la bătrâneţe, cu o pensie de vreo cinşpe mii de lei?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *