Atac mini-terorist dejucat la Iaşi

Duminică, s-au împlinit 10 ani de la tragedia din 11 septembrie 2001, un eveniment care a zguduit mapamondul şi a dat peste cap toate teoriile privind intangibilitatea superputerilor. Dincolo de teoriile conspiraţioniste – pentru că a fost un eveniment care naşte încă multe controverse -, data de 11 septembrie rămâne una simbol, care va inspira teamă mulţi ani de acum înainte. În preajma acestei zile negre din calendar, serviciile secrete lucrează la capacitate maximă, celulele de criză se reactivează în lanţ, ambasadele se blindează, cele mai focoase spioane ale lumii se culcă în stânga şi-n dreapta, doar-doar or afla ceva important pentru securitatea ţărişoarelor care le plătesc, lunetiştilor li se crăcănează ochii de atâta chiorât de pe acoperişuri, câinii-poliţist miros bagaje şi subsoluri de le vine acru-n gât, iar scannerele din aeroporturi prăjesc călător după călător. Big Brother, cu toate tentaculele lui, e mai prezent, în această perioadă a anului, ca niciodată.

Clădirea blestemată a Iaşului

Hotel Europa

Hotel Europa

Cei dintre noi care ne târâim viaţa între casă – masă – serviciu – familie – rate -ziua lui naşu’ – meciul Naţionalei, am putea crede, în nevinovata noastră naivitate, că, într-un târg de provincie precum Iaşul, nimeni şi nimic nu şi-ar pune mintea, nici în ruptul capului, să ne facă vreun rău. Asta, “teroristic” vorbind. Dar lucrurile nu stau tocmai aşa, pentru că dracul are multe feţe, greu de pătruns, darămite de priceput. Iar una dintre ele este World Trade Center.

Vă amintiţi avioanele care s-au buşit în cele două gigantice “Turnuri Gemene”, gazdele la fel de gigantului World Trade Center, cel mai important centru de afaceri al New York-ului la acea dată. “Şi ce treabă are asta cu noi?”, ar putea întreba cineva care a ajuns la episodul 411 din “Narcisa sălbatică”. Are, stimată doamnă, pentru că toate-s bune şi frumoase la noi în Iaşi, în afară de faptul că avem târg o clădire ce poartă încă amprenta aceasta blestemată. Cu toate că nu mai deţine de ani buni licenţa cu pricina, falimentarul hotel Europa, situat peste drum de Universitatea “Petre Andrei” -, mai este cunoscut încă sub numele de “la World Trade Center”. Asta nu va atrage, desigur, atenţia marilor terorişti, pentru că lumea e-mpânzită de astfel de clădiri, situate în centre urbane infinit mai importante, dar, după cum veţi afla din informaţiile pe care vi le prezentăm, astăzi, în exclusivitate, pentru un terorist de talie mai mică, aflat la început de zbor, rămâne o carte de vizită.

Vă prezentăm, în cele ce urmează, filmul acţiunii, adunat, bucată cu bucată, de reporterii Bârfa de Iaşi, în urma mărturiilor unor organe implicate direct în acest caz şi a declaraţiilor unor martori oculari.

Duminică, 11 septembrie 2011, ora 09.11 minute, lacul Ciric. În iarbă, telefonul roşu cu linie ultrasecurizată, donat de RCS&RDS, sună în draci. Urmează o scurtă, dar intensă convorbire, între generalul SRI Tiberiu Simion şi cineva aflat tocmai la celălalt capăt al firului

– Să trăiţi! Sunt înăuntru! Îi avem pe detectoarele de căldură.

– Ce fac?

– Staţionează în apropierea liftului de câteva minute. Probabil amplasează un dispozitiv.

– Aşteptaţi comanda mea.

Ora 12.07 minute – în parcarea de lângă hotelul Europa trage o Skoda neagră, din care coboară Elena Bostanovici, basarabeanca celebră în lumea serviciilor secrete pentru puterile sale telechinetice. Martorii chestionaţi susţin că basarabeanca a intrat în parcarea situată la subsolul hotelului, de unde n-a mai fost văzută ieşind niciodată.

Andrei-Trofor

Andrei Trofor

12.19 minute – în faţa hotelului trage o mototrişcă, de pe care pilotul coboară fără să-şi scoată casca şi intră în fugă în hotel, în ciuda semnalelor disperate ale membrilor brigăzii antitero care împânziseră zona. Sursele noastre susţin că este vorba de fostul purtător de cuvânt al Primăriei Iaşi, Andrei Trofor, cunoscut pentru intervenţiile sale energice în cazuri extreme. Un fel de Batman.

12.33 de minute – o bubuitură scurtă se aude din interiorul hotelului, iar etajele 3 şi 4 sunt învăluite într-un fum alb. Bat clopotele la Biserica Bărboi.

12.34 de minute – intervenţie energică a Brigăzii Antitero şi a poliţiştiştilor de la Secţia 5.

12.49 de minute – zona este părăsită în viteză de toate organele, care îl iau cu ele şi pe Andrei Trofor.

13.00 – primele declaraţii de presă: “A fost vorba de un incident izolat. Deocamdată nu putem da mai multe amănunte, cercetările sunt în desfăşurare” – Alina Vezeteu, purtător de cuvânt al IPJ Iaşi.

13.07 minute – sursele noastre din servicii confirmă cea mai şocantă ipoteză: “Atac terorist! Două elemente, sosite, cel mai probabil, pe filiera Pakistan-Afganistan, încercau să provoace o implozie în interiorul clădirii. La etajul 4, în apropierea liftului, au fost descoperite baxuri cu ţigări de provinienţă străină, sticle cu whisky, maşini de tipărit dolari, un borcan cu carbid şi cartea <<Totul despre bombele cu nitrat de sulf>>, ediţie princeps”, ne-a relatat maiorul Titi Moreroşu.

Marian Duțu

13.35 de minute – obţinem mărturia unui taximetrist, martor ocular, care confirmă ipoteza: “Veneam de la intersecţia lui Smârdan cu Aviatorilor, pe lângă fosta clădire a BJATM. Eram într-a doua, nu forjam, când am auzit explozia şi m-am uitat pe geam. Am văzut două siluete negre în aer, agăţate de un cearceaf, în partea din spate a hotelului. La un moment dat, au dat drumu’ la cearceaf şi au început să se rotească în aer şi să tragă cu pistoalele. Pe urmă, l-am văzut la geam, la etajul 4, pe domnul Trofor, care a aruncat cu o vază mare după ei. Când au ajuns jos, teroriştii – că altceva n-avea ce să fie -, au fugit şchiopătând printre blocuri. Asta am văzut cu ochii mei” – Marian Duţu, indicativ 931.

Şase ore mai târziu – noi declaraţii de presă: “A fost o zi grea pentru toată lumea. Primele cercetări arată că a fost vorba de doi hoţi care s-au furişat în hotel pentru a sustrage diverse lucruri. Din păcate, nu au putut fi reţinuţi, însă au fost daţi în consemn la graniţă. Cercetările continuă” – Alina Vezeteu, purtător de cuvânt al IPJ Iaşi.

A doua zi – subiectul este îngropat în presă; a doua zi, nici un organ media nu pomeneşte nici cel mai mic detaliu despre atac.

Astăzi – declaraţie-şoc: “O zi aparent banală, dar în care am fost foarte aproape de o tragedie. Glumind amar, se poate spune că ne-a trecut blocul pe la ureche. Condoleanţe familiei doamnei Elena Bostanovici, care a decedat după ce a fost lovită cu putere de o vază aruncată de un element necunoscut. Viaţa trebuie să meargă înainte” – în exclusivitate pentru “Bârfa”, fostul şef al SRI Iaşi, generalul (r) Tiberiu Simion.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *