Avem o pădure: cum o tăiem?

Capete pătrate în Casa Pătrată

Prin mai recentul proiect privind amenajarea bazei de agrement Ciric, un perpetuu subiect electoral, pe 12 februarie va începe organizarea de şantier, prin defrişarea a 6 hectare pădure şi relocarea acesteia în zona C.A. Rosetti. Asta în pofida eşecului campaniei „România prinde rădăcini”, în cadrul căreia mai multe hectare din aceeaşi zonă au fost plantate, iar ulterior puieţii s-au uscat în masă sau au fost pur şi simplu furaţi.

Amenajarea Ciricului presupune amenajarea a 2,21 hectare spaţiu verde pentru activităţi sportive şi 4,40 hectare pentru agrement. În schimb zona verde împădurită de 19,71 hectare se va diminua la mai puţin jumătate, numai 7,82 hectare. Proiectul ocoleşte însă un subiect de bază, esenţial şi fundamental pentru reabilitarea reală a Ciricului: decolmatarea şi refacerea ecologică a lacurilor din zonă.

3,5 milioane lei nerambursabile

„Programul de îmbunătăţire a calităţii mediului prin împădurirea terenurilor agricole degradate” ar fi ideea prin care Consiliul judeţean Iaşi ar urma să refacă parte din fondul silvic în comunele Aroneanu, Cucuteni şi Ipatele. În urma asocierii cu cele trei consilii locale, Consiliului judeţean va încheia contractul de finanţare cu Administraţia Fondului pentru Mediu, va organiza achiziţia publică privind stabilirea agenţilor economici care vor efectua împăduririle şi va monitoriza execuţia lucrărilor pînă la încheierea programului. Finanţarea nerambursabilă pentru aceste împăduriri este de 3,5 milioane lei, reprezentînd 80 % din valoarea cheltuielilor eligibile, diferenţa urmând să fie acoperită de consiliile locale implicate în program: Aroneanu – 1,2 milioane lei, Cucuteni – 1,7 milioane lei, Ipatele – 547.000 lei.

Lăstărişul uscat din Şorogari

Încă din primăvara anului trecut, dealurile golaşe ale Şorogarilor au prins rădăcini. Doar ca intenţie! Începutul a fost bun totuşi. Într-o singură zi a campaniei „România prinde rădăcini”, au fost plantaţi 40.000 puieţi pe o suprafaţă de opt hectare afectate de alunecări de teren. Peste 6.500 voluntari au muncit în zadar, deoarece din miile de puieţi nu au mai rămas decît cîteva rădăcini rătăcite. „Pădurea Iaşilor”, aşa cum dorea preşedintele Consiliului Judeţean să se numească zona împădurită cu pin negru, salcâm şi sălcioară, nu a apucat să prindă rădăcini, din cauza proastei gestionări a plantărilor, de către Romsilva şi Primărie, dar şi din cauza perioadei improprii de plantări. În imediata vecinătate a zonei unde s-a desfăşurat campania de plantări, municipalitatea a efectuat în 2008, în cadrul programului „Iaşi 600”, o altă campanie prin care s-au sădit 600 de copaci. Uscarea rapidă a acestora, dar şi furtul unui număr mare de puieţi, au lăsat dealul pe care s-a făcut împădurirea la fel cum era înainte, o pârloagă expusă alunecărilor de teren…



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *