Belly Dance: pasiune şi artă

Nu mai este nici un secret: seducţia este o armă. Iar prin dansul oriental ea poate căpăta viaţă şi acel inefabil „chercher la femme”.

La fel ca o forţă invizibilă ochiului uman, seducţia este valorificată prin mişcările senzuale ridicate la nivel de artă a dansatoarelor exotice.

Cea mai edificatoare în acest caz este, poate, Mata Hari, spioana care a reuşit să sucească minţile nemţilor, prin mişcările lascive şi ademenitoare ale belly dance-ului.

Sharyn

Sharyn

Revenind în vremurile noastre, dar şi pe plaiurile mioritice, avem surpriza să o găsim pe Sharyn, dansatoare orientală. La fel de pasionată, dar ceva mai paşnică, Sharyn cunoaşte în detaliu lumea dansului oriental, precum şi diversele forme ale acestuia în lume.

Sharyn s-a născut în Iaşi, dar a avut ocazia la 20 de ani să viziteze Marocul. Atrasă de obiceiurile locului, a luat câteva lecţii de dans oriental. Revenită în ţară, a decis să urmeze cursurile Facultăţii de Economie, fără a renunţa la pasiunea pentru belly dance:

„Nu s-a pus problema unei cariere în dans, mai ales pentru felul în care era privit, la momentul respectiv, dansul oriental, însă, după ce am terminat facultatea, nu am putut decât să mă întorc la vechea mea pasiune”.

Cum se transformă un hobby în profesie

Şi astfel a început să urmeze o pregătire continuă a ei în domeniul dansului. A mers la foarte multe cursuri şi seminarii din străinătate.

„Este destul de costisitor. Seminariile costă în jur de 300 de Euro, iar adunate cu cheltuielile de transport suma ajunge la 500 de Euro. Însă, dacă te porneşti pe această cale, trebuie să te perfecţionezi continuu. Nu poţi să evoluezi dacă nu înveţi ceva nou”, spune Sharyn.

A reuşit să se pregătească cu mari maeştri în domeniu. Momentan, are o şcoală de dans, „Het Heru Belly Dance”, unde instruieşte tinere fete pasionate de această formă de artă. Este specializată în dans oriental clasic egiptean. Din acest motiv, Dina şi Randa, originare din Egipt, sunt pentru Sharyn ca două zeiţe în această artă. Împreună cu cele mai bune 12 fete pe care le instruieşte, pregăteşte un spectacol complex pe care îl va susţine pe 10 iunie, la Ateneul din Tătăraşi.

Artă şi mişcare: un corp perfect

Sharyn menţionează că dansul oriental nu poate lua fiinţă cu adevărat fără a fi interpretat pe o muzică live:

„Există o strânsă legătură între dans şi percuţia live la darbuka, care întregeşte spectacolul şi măreşte gradul de autenticitate. Dansul oriental este o artă. În prezent, acesta este puternic stilizat şi lucrează atât partea fizică, cât şi cea energetică. Se îmbină elemente din balet cu elemente tradiţionale orientale, rezultând un dans cu o puternică încărcătură emoţională. El  trebuie să transmită ceva, iar acel ceva nu poate fi transmis oricum”.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *