Câți bani poate lua CSMS din Europa?

Echipa de fotbal a Iașului va juca în premieră în cupele europene. Reușita este una remarcabilă pentru echipa cu cel mai mic buget din Liga 1 și cu un lot evaluat la puțin peste 6,5 milioane de euro, pe ultimul loc din aceeași ligă. Bucuria calificării nu va ține foarte mult. Pe 20 iunie CSMS își va afla adversarul din Europa League, iar până la mijlocul lunii iulie va trebui să aibă totul pregătit pentru primul meci european. Echipa va fi în continuare pe mâna lui Florin Prunea și Nicolo Napoli. Ambii au semnat prelungirea contractelor avute cu clubul din Copou pentru încă un an, sumele care urmează să fie achitate pentru serviciile celor doi fiind însemnate.

Primele mutări
Abia calificată în cupele europene, echipa ieșeană a pierdut unul dintre cei mai buni jucători din ultimul sezon. Bojan Golubovic a decis să plece liber de contract la Steaua București, echipă care va reprezenta România în Liga Campionilor. Locul lui a fost acoperit imediat de Dan Roman, jucător cu experiență și cu câteva jocuri în cupele europene. Ultima dată la Botoșani, Roman a semnat un contract pentru doi ani.

Lot subțire
Pentru a face o figură onorantă în cupele europene este nevoie însă de mult mai multe investiții. De altfel, și conducerea clubului a recunoscut că CSMS este departe de ceea ce se așteaptă de la o o echipă de Europa League. „Dacă a apărut această oportunitate, sigur că suntem pregătiţi doar din două puncte de vedere, al oraşului şi al suporterilor, pentru că, cu siguranţă, va fi o propagandă bună pentru UEFA şi pentru competiţiile organizate de către dânşii. Dar noi nu suntem pregătiţi, trebuie să recunoaştem acest lucru. Vom merge cât de departe putem, dar de aceea am început şi această campanie de achiziţii foarte devreme. Sperăm ca în cel mai scurt timp să îmbunătăţim şi calitatea lotului, pentru că e clar, când te duci acolo, nu poţi să te duci să te faci de râs. Mai bine stai acasă”, a spus preşedintele Florin Prunea.

Adversari tari
CSMS Iaşi va juca în turul doi preliminar al Europa League. Meciurile sunt programate pe 14 şi 21 iulie. Tragerea la sorți va avea loc pe 20 iunie. Racing Genk (Belgia), Partizan Belgrad (Serbia) şi Austria Viena (Austria) se află printre posibilii adversari. Stadionul din Dealul Copoului poate găzdui meciuri de tururi preliminare, 1, 2 și 3. Practic, în cazul în care trece de turul 2 preliminar, Iașul poate juca acasă și următorul meci. Dacă se califică mai departe, va fi nevoie de un stadion care îndeplinește și alte criterii ale UEFA, o arenă precum cea de la Piatra Neamț.

Plusuri și minusuri
O prezență meteorică în cupele europene, fără investiții și continuarea performanțelor în sezonul viitor, nu va avea un mare efect asupra Iașului. Este adevărat că în următoarea perioadă echipa din Iași va deveni mai atractivă atât pentru jucători, cât și pentru sponsori sau suporteri. O echipă care joacă în cupele europene convinge mai ușor jucători de calitate pentru posibiile transferuri, la fel cum și sumele din sponsorizări pot crește, dată fiind mediatizarea mai mare de care se va bucura echipa. Și bugetul echipei va fi afectat de participarea în Europa League. Pe de o parte, la buget se vor adăuga fonduri suplimentare de la UEFA. Doar participarea în turul doi al competiției asigură o sumă de 210.000 euro. Pe de altă parte, vor fi și cheltuieli în plus. O deplasare în țări precum Azerbaijan sau Kazakhstan va scoate fonduri importante de la echipă.

În scădere
În plus, și pretențiile jucătorilor au crescut. Un efect pozitiv al calificării  va fi creșterea valorii jucătorilor. Astfel, cel puțin teoretic, conducătorii clubului ar putea cere mai mulți bani în cazul în care unii jucători se vor afla pe lista altor cluburi. Până la a vinde jucători, CSMS are de rezolvat situația celor aflați la final de contract. Este cazul unor titulari precum Branko Grahovac, Milan Mitic sau Lukacs Bole. De altfel, Bole este cel mai valoros jucător al ieșenilor fiind evaluat la 500.000 euro, urmat de Grahovac evaluat la 450.000 euro. Curios, în ultima perioadă, deși a câștigat grupa de play-out, valoarea lotului a scăzut de la 6,8 milioane euro, la 6,5 milioane euro. Plecarea lui Golubovic, evaluat la 500.000 euro nu a fost acoperită decât parțial de Dan Roman, evaluat la 350.000 euro. Alexandru Ciucur de la Pandurii Târgu Jiu și Victoraș Astafei de la Petrolul Ploiești ar fi alți doi jucători doriți la Iași, conform presei locale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *