Ce înseamnă petele albe de pe unghii

Petele albe de pe unghii apar frecvent, dar pot ascunde boli grave. Vezi de ce apar și ce înseamnă.

Termenul medical pentru petele albe de pe unghii este leuconichia. De cele mai multe ori, nu reprezintă nimic grav și apar în urma unor traumatisme minore ce au loc în timpul creșterii unghiei. Atunci când este cauzată, însă, de boli cronice, nu dezvăluie lipsa de calciu, de zinc sau de alți nutrienți, așa cum spune credința populară. Petele albe de pe unghii semnalează scăderea albuminei din sânge ori o boală cronică de ficat. Aceste linii dispar, de obicei, de la sine, pe măsură ce crește unghia.

De câte tipuri sunt petele albe de pe unghii?

Leuconichia este de mai multe feluri. Poate fi totală, iar în acest caz se albește toată unghia. De obicei, este un semn că ai un nivel scăzut de albumină, ce poate apărea în urma sindromului nefrotic, a insuficienței hepatice sau a absorbției incorecte a proteinei. O boală genetică sau un efect advers al administrării de antibiotice ce conțin sulfamide pot cauza petele albe de pe unghii.

Atunci când petele albe apar sporadic pe unghie, se numește leuconichie parțială, iar când petele sunt ca niște striații, se numește leuconichie striată.

Atunci când apar ca niște striații, petele albe de pe unghii sunt provocate de traumatisme sau pot semnala o intoxicație cu metale precum arsenicul. Ciroza, herpesul sau chimioterapie duc, de asemenea, la apariția unor astfel de linii.

Cel mai adesea, petele albe de pe unghii apar sub formă de puncte. La copii mici, sunt cauzate de mușcături ale unghiei, iar la adulți, sunt provocate de traumatisme. De obicei, dispar după câteva luni. Când petele apar sub forma unor linii longitudinale, pot fi un semn de boala lui Darier.

Mergi la medic, dacă îți apar frecvent pete albe pe unghii. El îți va face analize de sânge și va examina funcțiile ficatului și ale rinichiului, pentru a elimina bolile grave.

sursa: unica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *