CET Iaşi sau cazanul principal din iadului electoral

CET IasiFără a se sesiza poate, Iaşul este martor, în aceste zile, la cea mai subtilă şi, în acelaşi timp, lamentată pre-campanie electorală, încinsă de-a dreptul prin subiectul care face ordinea zilei în capitala Moldovei – desfiinţarea CET ca societate şi primenirea acesteia de către municipalitate pentru a o pasa drept tânără şi virgină unui nabab de prin Rusia sau ţările arabe.

Obiectiv strategic la nivel local, CET-ul ţine cu ochii aţintiţi către el, şi cu urechile ciulite către „echipa de salvatori”, întreaga suflare a populaţiei. Cine câştigă acest război cu apa caldă, se poate spune că îşi va câştiga sau recâştiga un mandat călduţ la Primărie. Calculul este unul cât se poate de pragmatic, calculat matematic într-o strategie de campanie electorala aflată pe val. În timp ce pedeliştii îl invocă pe defunctul lider, Dan Cârlan, cel care a intenţionat prin 2006 să aducă americanii la CET, încercând să-şi tragă pe turta lor paternitatea demersului de a arunca CET-ul într-un parteneriat public privat, pesediştii îşi argumentează tardivul gest făcut peste cadavrul CET prin necesitatea primară de a atrage fonduri europene înainte de înstrăinare, prin intermediul cărora CET-ul ar fi urmat să fie retehnologizat pentru a uşura privatului gestionarea acestui morman de cazane ruginite peste care atârnă o datorie de 95 de milioane de euro.

La rândul lor, liberalii se situează pe o poziţie neutră, aceştia preferând chiar să nu participe la discuţiile purtate la Primărie. Să meargă pe mâna colegilor din alianţă, să fie o înţelegere între Nichita şi Fenechiu în ce priveşte vreun troc electoral sau comisionul de la Dalkia sau ce altă firmă care face încălzirea de pe margine pentru CET?

Ce este mai interesat de observat cu privire la acest inedit sezon din telenovela CET, este faptul că singurii ţapi ispăşitori pentru situaţia de la CET nu mai sunt cei de la centru, „guvernul ticălos al micului Boc”, cu care relaţiile Palatului Roznovanu s-au încălzit brusc, ci tocmai ineficienţii directori pe care Nichita i-a cocoţat pe furnalele CET. Tot ce este candidabil, trebuie să fie impecabil şi solvabil în acest scandal şi în afara lui. Cei cu misiune se curăţă cu apă caldă de la centralele de apartament, în timp ce pionii de sacrificiu de spală în funinginea furnalelor.

Când aburii de la CET vor deveni de nesuportat,  aleşii se vor mai răcori cu Aeroportul, un alt pilon economic şi strategic, băgat la apă cu bună ştiinţă. Posibil ca pe viitor, pe drumul pe care merge CET să se ducă şi RATP sau celelalte societăţi ale Primăriei. Că doar interese sunt multe iar de ciordit ceva prin Iaşi, deocamdată se mai găseşte. Nu-i aşa, Mugurel?Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *