Clonele de la Iași ale Deltei Dunării

Un amic de-al nostru este îndrăgostit de Deltă. Dar în așa hal, încât la cel mult doi ani își face concediul acolo. N-am reușit să-i înțelegem dragostea de țânțari, mai ales că nici măcar nu e pasionat de pescuit. Măcar dacă ar ști să înoate, am zice că merge în Deltă că pe-acolo trece Dunărea, cea mai lată apă curgătoare de la noi. Că altminteri, orice îi poate oferi Delta, afară de pelicani, i-ar putea oferi și județul nostru, și încă la dublu. Căci Iașul nostru are nu o deltă, ci chiar două. Doar că reduse la scară.

Prima Deltă, la Larga-Movileni

De fapt, deltele Iașului sunt cele mai mari zone umede din România, în afara Deltei Dunării. Și de asta nu putem decât să ne mirăm că sunt atât de puțin cunoscute și valorificate. Doar pescarii pasionați ce mai știu de ele și nici dintre aceștia toți. Prima deltă ieșeană, cea de la Larga Jijia – Movileni, se află la doar 24 km de Iași, ceea ce o face foarte ușor accesibilă. A apărut mai mult din greșeală, acum nici 40 de ani. Zona era o mlaștină, tipică pentru un râu leneș de câmpie, cum e Jijia. Când ploua se umplea cu apă, când nu ploua, mustea oricum sub picioare. Când s-a luat decizia de regularizare a Jijiei, ca să nu dea pe de lături oricând avea chef, soluția găsită a fost realizarea unei amenajări piscicole. Au rezultat 50 de iazuri, întinse pe 250 ha, populate cu pești. Asta se întâmpla în 1977.

Au migrat la Iași din Delta Dunării

Dacă ați văzut filmul Jurassic Park, poate vă amintiți și de o frază spusă de creatorul acestuia: „Viața va găsi o cale”. Ei bine, așa s-a întâmplat și la Larga Jijia. Auzind probabil bârfe că s-a deschis o baltă nouă cu pește, vreo câteva zburătoare și-au făcut drum din Deltă încoace. A fost suficient pentru a da semnalul unei adevărate invazii. În scurt timp, bălțile s-au umplut cu păsări de tot soiul. Un studiu făcut acum vreo 15 ani de niște studenți a identificat 197 de specii diferite de păsări, adică peste jumătate din câte trăiesc în România. S-au identificat 197, pentru că studenții s-au plictisit să numere la un moment dat. Altminteri, probabil că găseau mai multe.

Colonii de păsări rare

Dacă vă spunem cam ce păsări puteți vedea la Larga Jijia, vă urcați imediat în mașină să mergeți acolo, dacă n-ați făcut-o până acum. Azi este însă zi de lucru și nu vrem să vă facem probleme la serviciu, așa că vă vom pomeni doar câteva. Puteți vedea berze negre, egrete, cocori, călifari, cormorani, lebede. Puteți vedea una din cele mai mari colonii de stârci din România. Și singura colonie de lopătari din țară, în afara celor din delta Dunării. În materie de pești, probabil că nu veți găsi rechini, dar pe ăia nu-i găsești nici în Dunăre. De-aia și ziceam că nu ne înțelegem amicul.

A doua Deltă, finanțare de la olandezi

Mai ales că Delta Dunării este una singură, iar noi mai avem una, ceva mai la vale, la confluența dintre Jijia și Prut. Este zona umedă Ciobârciu, care se întinde în Prisăcani și Costuleni. Are doar 244 ha, dar noi o preferăm. Acolo a fost baltă dintotdeauna, deci nu e artificială. Baltă, mlaștină, stufăriș, dintr-astea. E o zonă mai sălbatică, chiar dacă în urmă cu câțiva ani cele două primării au convins guvernul olandez să dea 50.000 de euro pentru amenajare. Care amenajare a constat în îndiguirea a patru poldere și cam atât, că nu prea mai era nevoie de altceva. De detalii s-a ocupat mama natură.

Lipsă de interes

Ce nu reușim să înțelegem deloc este lipsa de interes cu care sunt tratate două zone absolut splendid. Într-o parte, e o afacere privată. În cealaltă, e o inițiativă locală. În ambele, sau măcar la Ciobârciu, ar cam fi treaba Consiliului Județean să se ocupe de promovare și reclamă, că doar de aia avem strategie de dezvoltare cu o componentă numită „turism”. Se aude?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *