Cum să interpretăm corect profețiile Mamei Omida

Vă mai aduceți aminte snoava aia cu Ionică, ciobănașul mitoman care, din glumă în glumă, a ajuns gustare pentru lupul cu care încerca să își păcălească vecinii? Sigur, povestea e una moralizatoare și ne arată, dragi copii, ce se poate întâmpla atunci când faci poante proaste. Dar ce ar trebui să se întâmple atunci când tu ești convins că lupul chiar există, când nu faci diferența între realitate și imaginație, când te înșeli grosolan și îi înșeli și pe alții, dar fără să vrei? În această situație, oare nu se aplică mai curând zicala aia cum că, atunci când trei oameni îți spun că ești beat, mai bine te duci să te culci? Iar dacă, în primul caz, poate că meriți să fii mâncat de lup, în cel de-al doilea oare nu e mai nimerit să fii sprijinit, înțeles și ajutat?

Cum să interpretăm corect profețiile Mamei OmidaCu toate aceste întrebări fundamentale ne luptăm de când am auzit că Sebastian Lăzăroiu – ilustrul sociolog care, în virtutea meritului de a nu fi reușit niciodată o interpretare sau o predicție corectă, a fost promovat din fotoliul de ministru al Muncii în cel de consilier la Palatul Cotroceni – a vizitat dulcele târg, ocazie cu care a acordat și niște intoxi…, pardon, niște interviuri presei locale. (Mulțumim și pe această cale blogosferei ieșene pentru efortul de a consemna declarațiile făcute de charismaticul intelectual într-o emisiune pe care am încercat să o urmărim și noi, dar – vai! – somnul s-a dovedit mai puternic…).

Mărturisim că afirmațiile hipsterului fondator al Mișcării Populare ne-au pus pe gânduri. Iar asta nu pentru că am mai fi dispuși să luăm de bune emanațiile unui personaj care se jura că protestele din iarna anului trecut nu înseamnă nimic, că USL nu va ajunge la guvernare și, mai ales, care crede în Albă ca Zăpada… Dar, întrucât Lăzăroiu pare să dețină harul de a fi întotdeauna în contradicție cu realitatea, nu doar pe lângă, s-ar putea ca omul să fie, de fapt, un Nostradamus pe invers, o Mama Omidă a negației, un Petrache Lupu de la Maglavit în oglindă. Cu alte cuvinte, chiar ne e teamă că Lăzăroiu are o relație ombilicală cu adevărul, doar că, din cauza anumitor defecțiuni de fabricație, nu îl poate prezenta decât pe dos. Ca atare, dacă vrei să afli realitatea, nu trebuie decât să negi ce a spus consilierul; dacă el zice că ceva e negru, atunci sigur e alb; dacă se jură că e sincer, atunci poți să bagi mâna în foc că minte ș.a.m.d.

Odată identificat acest mecanism de decriptare, am realizat și un ghid care să vă ajute să înțelegeți adevărul ascuns în vorbele mișcătorului popular. Iată:

Ce a spus: „Dacă se va crea o masă critică, nu exclud să apară şi un partid nou, dar Fundaţia Mişcarea Populară va rămâne”.

Ce trebuie înțeles: Va apărea un nou partid, Mișcarea Populară, indiferent de câți membri sau simpatizanți va avea fundația. Totul depinde de Membrul de la Cotroceni.

***

Ce a spus: „Avem 6.000 de adeziuni la Mişcarea Populară, ceea ce nu este puţin. Sunt adeziuni trimise la centru, acum creăm structurile teritoriale. (…) Am fost întrebaţi «Primiţi şi oameni politici?» Măcar în prima fază vrem oameni care n-au mai fost în partide. Sunt şi acum turbulenţe în PNL sau PDL şi nu vrem ca fundaţia să fie colacul nimănui”.

Ce trebuie înțeles: Avem vreo 60 de simpatizanți, plus încă vreo 16 promisiuni ferme. Nu avem nicio structură în teritoriu; suntem în aer. Evident că primim și politicieni, dar nu e interesat niciunul. Nu vrem ca fundaţia să fie colacul nimănui în afară de Înotătorul de la Cotroceni.

***

Ce a spus:Am avut sâmbătă o discuţie cu mai mulţi oameni aici, la Iaşi. În trei săptămâni vom avea întâlnire cu toţi aderenţii ieşeni, 300 de oameni până acum. (…) Nu vreau să dau acum nume pentru Iaşi, lista e deschisă. Sunt oameni care n-au mai fost în partide, dar nu i-am văzut pe toţi”.

Ce trebuie înțeles: Sâmbătă am cam lățit-o prin Iași. M-am dus la băut și am vorbit cu mai mulți inși, dar nu îmi mai aduc aminte cu cine. Observați că îmi place cifra 3. De aceea, îmi doresc ca partidul, ăăă, vroiam să spun „fundația”, să aibă un număr de membri divizibil cu 3. Cum ar fi 3 sau 13. Normal că sunt și politicieni, unii foști parlamentari, de pildă Păduraru, Spînu sau Grigore, dar nu vreau să dau nume!

***

Ce a spus: „Când se rupe USL-ul? Nu ştiu. Europarlamentarele sunt un test, PSD şi PNL vor intra în competiţie. La prezidenţiale, mi-e greu să cred că PSD va susţine cadidatul PNL. Şi invers e valabil. (…) Cred că PNL caută aliaţi în zona PDL”.

Ce trebuie înțeles: Habar nu am, dar să nu mai spuneți la nimeni. Nu prea cred că USL se va rupe, dar mi-ar plăcea ca noi, PDL-iștii, pardon, adică „intelectualii”, să fim băgați în seamă de vreun partid aflat la putere.

***

Ce a spus: „Campania electorală pentru Convenţia PDL a arătat că sunt două partide în unul singur. (…) Scenariul plecării unei jumătăţi din partid este probabil”.

Ce trebuie înțeles: Am primit ordin să facem pe dracu’ în patru și să rupem PDL-ul. De ce? Nu știu și nu comentez. Ordinele se execută, nu se discută!

***

Ce a spus: „Sunt mulţi oameni valoroşi în zona dreptei. Ei nu se unesc, din păcate, în jurul lucrurilor în care cred. Unul vrea la preşedinţie, altul vrea europarlamentar şi încep frecuşurile între ei, se cocoşesc. N-au nici o şansă să se unească aşa”.

Ce trebuie înțeles: Nu avem pe nimeni cât de cât important în zona dreptei, numai ciumpalaci, evident, cu excepția Dreptaciului de la Cotroceni. În rest, ne place să ne dăm la gioale unii altora. Aș mai vrea să adaug că îmi place cuvântul ăsta, „a cocoși”. De la Lingvistul de la Cotrooceni îl știu.

***

Ce a spus: „Mihai Răzvan Ungureanu e valoros, dar a grăbit puţin lucrurile când şi-a făcut un partid. (…) Şi-a făcut partid ca să negocieze pentru alegerile parlamentare. Când dai funcţii, porneşti prost”.

Ce trebuie înțeles: Strategul de la Cotroceni nu dă doi bani pe Mihai Răzvan Ungureanu. Îl enervează că e ochelarist și că se dă deștept. În plus, nu are nici ouă, pardon, coloană și nu te poți baza pe el.

***

Ce a spus: „Toţi cei de dreapta ştiu că va veni vremea să se adune. Ei tot construiesc pe bucăţica lor, dar e greşit drumul ăsta. Mai trebuie lăsaţi să vadă fundătura”.

Ce trebuie înțeles: Șeful de la Cotroceni și-a dat seama că până nu distruge tot ce e de dreapta, nu are nicio șansă să fie chemat la șefie, precum un Salvator care este. E ca atunci când crești un cățel: până nu îl bagi cu nasul în pipi, nu se învață să facă afară.

***

Ce a spus: „USL are probleme serioase. (…) Aveţi un ministru al Transporturilor de la Iaşi care este judecat. Guvernul Boc era mănăstire de maici pe lângă ce vedem acum”.

Ce trebuie înțeles: USL-ul duduie! Iar noi n-avem ce face: USL-iștii sunt prea puternici. Și noi am avut corupți, dar ai noștri nu știau să fure.

***

Ce a spus: „Se tot pomeneşte de Mugur Isărescu candidatul dreptei la Cotroceni. Dacă el nu vrea, nu vrea. E o greşeală pe care o fac partidele. S-au dus la diferite persoane cu aură din asta antologică şi îl trăgeau de pantaloni. Cine vrea să candideze, vine singur”.

Ce trebuie înțeles: Avem nevoie disperată de un candidat puternic, dar Șeful încă nu s-a hotărât. În plus, nu vine nimeni.

***

Ce a spus: „Întrebarea e în jurul cărui lider se poate coagula dreapta: Aş zice Traian Băsescu, chiar dacă el nu mai poate candida”.

Ce trebuie înțeles: Nu avem cuvinte de ajuns încât să exprime durerea și disperarea că Demiurgul nu mai poate candida. Oricum, eu cred că Geniul va găsi o soluție!

***

Ce a spus: „Fundaţia Mişcarea Populară poate coagula dreapta. Fragmenţelele astea vor realiza la un moment dat că dacă pierd preşedinţia în 2014, pierd totul”.

Ce trebuie înțeles: Nu avem nicio șansă în 2014. Nici măcar Stăpânul nu știe ce să mai facă. I-a chemat pe băieți înapoi, dar s-a umflat orzul în ei. După ce i-a făcut oameni… Niște ingrați!

Petrache Lulu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *