Dinţarul şef al Paşcaniului muşcă mâna care l-a făcut deputat

• Crăciunelu plânge după deconturile babane de la Cejeaseu, tăiate cu sârg de menistrul Abramburel

Nu ştim acuma cari dintre boieri dumneavoastră nu aţi avut, veodată-n viaţă, o durere de dinţi. Cel puţin noi, hodoroage bârfitoare ce ne aflăm, ne aducem aminte ş-acuma cum ne trezeam noaptea de urlam la lună plină, de crăpa măseaua de durere, nu alta. Durerea cea mare vine însă atuncea când dai ocheanu’ cu medicu’ stomatolog. Dacă scapi cu o estracţiune, poţi să zici c-ai ieşit ieftin. Scoţi vreun milion din buzunar şi zici bogda-proste c-ai scăpat. Asta dacă nu ai nevoie de vreo anestezie, ceva. Dacă, în schimb vrei să mai şi molfăi la bătrâneţe ceva pânică prăjită ori vreo ciozvârtă de afumătură, nu doar posmagi muieţi, atuncea tre să fii pregătit sufleteşte. Că medicu’ stomatolog nu se joacă. Îţi bibileşte el ce-ţi bibileşte prin cavitatea bucală, îţi trosneşte un ciment şi-un gaudent, de nu te mai scoate din datorii nici mama Providentului. Prin urmare, sărăcie mare, printre pacienţi, dar şi mai mare sărăcie printre medicii dinţari. Acuma, ce aflăm noi de prin gazetele de dezinformaţi de prin târgu’ Ieşilor? Că medicii cu pricina îs nemulţumiţi foc. Nu că nu ar mai fi clienţi. Că de ştirbi e plină lumea. Dar, cică, s-au hotărât casele cele naţionale şi giudeţene să le taie finanţarea, de unde noi nici nu ştiam că umblatu’ prin gură ar fi şi moca, pentru unii dintre asiguraţi. Ne punem acuma întrebarea câţi dintre dumneavoastră v-aţi dus cu măseaua umflată la doftor, iar acesta v-a spus: luaţi loc, vă tratăm noi, nu vă costă nimic. Bănuiesc că foaaaarte mulţi! Ei, de-acum înainte, aflaţi că va trebui să scoateţi buluc banu’ din buzunar, nedecontat şi necompensat, atuncea când mergeţi la doftor. Asta deşi medicii stomatologi dau acuma cu petarde lacrimogene, plângând pe umărul copiilor şi băboaicelor de la ţară, care până acuma aveau o dantură impecabilă, pe baza serviciilor oferite în mod gratuit.

Gaudentul s-a înnegrit la Paşcani

Dinţarul şef al Paşcaniului muşcă mâna care l-a făcut deputatPrintre plângăcioşii de serviciu pe acest subiect îl găsim în primele rânduri şi pe un competent derutat de prin giudeţ, cunoscut ca mare specialist în uitatul în gura lumi cea căscată. Grigore Crăciunelu, pre numele lui, de loc din Paşcani, e cunoscut în breaslă ca unul dintre ştabii medicinei stomatologice, dacă nu la el în republică, măcar în giudeţ. Pus de leberali, după lungi negocieri şi cotizaţii babane la feleala lui Reluţu, pe lista de deputaţi de la Iaşi, că prin Paşcani nu-l mai alegea nimeni, Crăciunelu se apucă acuma să-l suduie de mama focului pe colegul de partid Eugen Nicolăescu, ajuns din nou ministru şi cari s-o găsit el deştept să-i taie, dupe cum spuneam, finanţarea. Care, dacă aruncaţi un ochean pe deconturile de la Cejeaseu, nu-s deloc de neglijat. Iar despre cabinetele cu ştaif crescute de Crăciunelu al nostru, noi nu ştiam să fie pe la ţară, ci taman în buricul Gâscaniului. Cu toate aiestea, săracul nostru deputat nu mai conteneşte să mai plângă pe umărul copiilor şi al părinţilor săraci, care nu or să-i mai calce pragul. „Acest demers îi afectează foarte grav pe pacienţi, mai ales pe copiii ai căror părinţi nu au resurse finaciare pentru a suporta costul unui serviciu în această specialitate. A nu mai aloca nici o sumă pentru aceste servicii este o greşeală inacceptabilă a factorilor de decizie. Este inacceptabil ca într-o ţară membră UE să se ia asemenea decizii, care afectează grav starea de sănătate a pacienţilor, neglijează activitatea de prevenţie şi pot conduce la complicaţii ce vor necesita mult mai multe fonduri şi mai multă suferinţă pentru pacient”, spune Crăciunelu al nostru, într-o misivă adresată partidului, Useleului şi Guvernului din care face parte.

Cu forcepsu` la protest

Cât despre banii cari i se taie, sunt mizilic curat: „Şi până în prezent fondurile alocate pentru cei 18% au fost într-un cuantum foarte modest: lunar, între 800 şi 1.000 de lei pentru un medic”. Asta pentru cine nu verifică decontările lunare de pe site-ul Cejeaseului ieşan, unde toate sumele se văd aproape la dublu. Dar, cum spune păşcăneanul nostru, măsura criminală a colegului Nicolăescu afectează „milioanele de români” şi, atenţie, abia apoi pe medicii dinţari. „Voi depune toate diligenţele pentru a extrage dintele pe care unii factori de decizie îl au împotriva suferinzilor de dinţi”, încheie apocaliptic medicul-deputat. Totul, acompaniat de colegii de breaslă, ăia care chiar o duc greu prin cabinetele de la ţară şi care, agitând turbinele şi forcepsurile dentare, ameninţă că o să-i înfigă menistrului nişte ace de canal acolo unde nu-l bate soarele niciodată. Cât despre pacienţi, ei pot sta liniştiţi. Cu asigurare sau fără, ei ştiu că, atuncea când se prezintă la medicu’ stomatolog, tre să aibă pregătite musai câteva meleoane prin buzunar, că doară nu face nimeni muncă patriotică: 50 de lei pentru consultaţie, vreo 80 de lei pentru extracţie, iară pentru cine vrea vreo proteză nou-nouţă, tre să scoată minim două mii şi ceva de lei. Că doară zâmbetu’ pân la urechi cu cheltuială se ţine, nu cu vată muietă în răchie, cum s-au învăţat bârfitoarele de când cu criza asta mondială. (Fără prejudecăţi, fără anestezie)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *