Dr. Libelulă răspunde: Ce-a fost mai întâi: tulburelul sau canalizarea?

În cadrul rubricii de mare succes „Dumnevoastră nu ați întrebat, noi vă răspundem”, vă propunem astăzi o problemă care frământă umanitatea din timpuri imemoriale, cam de pe vremea când primii homo sapiens se întrebau de ce femeile sunt diferite de bărbați, de ce tună și dacă apa este udă. Așadar, care este explicația faptului că întâmplările cele mai spectaculoase – dacă și nu mai numeroase – din spațiul carpato-danubiano-pontic se petrec în județul Vaslui? Că aici întâlnim gradele de îmbibație alcoolică cele mai neverosmile, accidentele cele mai sângeroase și crimele cele mai odioase? Cele mai sinistre acte de pruncucidere, fratricid, paricid și genocid? Cele mai inventive cazuri de homo-, geronto-, necro-, zoo-, hemofilie și filatelie? Sunt vasluienii atât de defecți din punct de vedere genetic încât să-i facă de ruşine până şi pe, să zicem, botoșăneni? E ceva înnăscut sau dobândit istoric? O fi ceva în aer, în configurația șesurilor, dealurilor, râurilor și pădurilor? O fi de la gazele de șist? Este Vasluiul atât de „altfel” față de restul ţării?

Dr. Libelulă răspunde: Ce-a fost mai întâi: tulburelul sau canalizarea?La toate aceste interogații fundamentale legate de statutul Vasluiului de principal generator al „Știrilor de la ora 5” și al maratoanelor OTV, răspunsul nu putea veni decât din partea unui specialist al domeniului, format și perfecționat în munca cu aberațile psiho-sociale și în lupta neobosită cu ratingul. Este vorba, desigur, despre infatigabilul, ubicuul și omniscientul doctor și deputat PPDD de Bârlad Tudor Ciuhodaru! Care, ca un adevărat Dr. Oz al politicii românești, zburând ca o Libelulă între medicină, sociologie și demagogie, ne explică ce și cum e treaba cu Vasluiul într-un „text” intitulat „Polul sărăciei” și postat, cu poză, bold și forum, pe blogul personal. (Pentru cei care nu au studiat limba română la fără frecvență, menționăm că, de data asta, vom cita ca atare; adică, cu diacritice la întâmplare, cu virgule aruncate cu ventilatorul, cu toate celelalte orori gramaticale pe care inspirația libeluliană le-a generat).

„Județul Vaslui a devenit polul saraciei avand de departe cel mai scăzut nivel de trai din țară. Statisiticile indica ceea ce stiam de multa vreme …suntem saraci datorita (nu «din cauza»?! – nota Bârfei de Iași) indiferentei guvernantilor. Suntem pe locul patru din coada clasamentului la nivelul salarial urmati doar de Harghita, Suceava si Botoșani iar diferenta fata de Bucuresti a ajuns uriasa. In ciuda adevaratelor seriale horror de pe la TV plasarea pe acest loc nu se datoreaza nici ratei criminalitatii si nici salariilor mici ci proportiei extrem de mici de gospodarii care au canalizare. (…) Un alt criteriu relevant este economie (nu «economia»?!), sau mai bine zis lipsa ei, exprimata in PIB pe cap de locuitor la care ne distantam cu cei doar 2835 de euro la mare distanta si de Botosaniul aflat pe penultimul loc cu 3324 de euro si de Bucurestiul aflat pe primul loc cu 16379 euri (!). Traim greu intr-un judet in care politicieni de frunte, aceeasi (nu «aceiași»?!) de douazeci de ani, ne arata mereu doar impotenta in rezolvarea problemelor noastre”.

Să ne reprimăm, pentru moment, furia ortografică și să încercăm să facem un pas mai departe, pentru a pătrunde în tainele „logicii” ciuhodariene. Așadar, județul Vaslui este „polul sărăciei”, zice doctorul-deputat. De ce? Fiindcă are, de departe, cel mai scăzut nivel de trai din țară. De ce se întâmplă asta? Din cauza economiei. Cum se explică asta? „Datorită indiferenței guvernanților”. Clar până aici? Clar!

După ce a rezolvat chestiunea sărăciei, doctorul se apleacă asupra celei a „știrilor de la ora 5”, pe care analistul o „explică” în felul următor: „In ciuda adevaratelor seriale horror de pe la TV plasarea pe acest loc nu se datoreaza nici ratei criminalitatii si nici salariilor mici ci proportiei extrem de mici de gospodarii care au canalizare”. Așadar, faptul că vasluienii au printre cele mai mici salarii din țară este, în logica ciuhodariană, nu în concordanță, ci „în ciuda” grozăviilor pe care le comit unii dintre aceștia. De asemenea, v-ați înșelat dacă ați crezut că plasarea Vasluiului pe ultimele locuri în țară în ceea ce privește salarizarea este una dintre cauzele criminalității crescute. Ei, nu! De fapt, salarizarea precară „se datorează proporției extrem de mici de gospodării care au canalizare”. Adică, nu gospodăriile sunt lipsite de canalizare fiindcă oamenii nu au bani, ci taman vițăvercea! Logic? Logic! Raționamentul este rotund, iar silogismul generează indubitabil concluzia următoare: faptul că vasluienii o duc greu demonstrează că politicienii locului – „aceeași” de 20 de ani – „ne arată mereu doar impotență în rezolvarea problemelor”.

Credem că, acum, vă este și dumneavoastră destul de clar cum e cu Vasluiul, economia, salarizarea, criminalitatea, canalizarea și impotența. După cum e limpede că Ciuhodaru e diferit de restul politicienilor, „aceeași de 20 de ani”. Spre deosebire de aceștia, el manifestă potență în rezolvarea problemelor. În schimb, ne arată o impotență cu adevărat demnă de Vaslui în utilizarea datelor economice și demografice, o impotență a logicii elementare și, nu în cele din urmă, o impotență, pardon, a limbii…

(Lo)Gică Hagi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *