Economia „duduie”. Ieșenii, mai bogați… în statistici

Județul Iași se poate lăuda cu salariați din ce în ce mai mulți și cu remunerații din ce în ce mai mari. Cel puțin acestea sunt cele mai noi date furnizate de Direcția Județeană de Statistică. Conform reprezentanților instituției, din vara anului trecut și până acum, numărul de persoane angajate cu contract de muncă a crescut cu aproape 2.000, iar salariul mediu brut a depășit 2.000 de lei pe cap de angajat.bani_lei

Dacă vara aceasta la Iași erau înregistrate 148.158 de persoane cu contract de muncă, în aceeași perioadă a anului trecut numărul lor era de 146.416. În prezent, cei mai mulți ieșeni sunt angajați în domeniul serviciilor. Fie că lucrează în vânzări, transporturi, hoteluri și restaurante, magazine sau firme particulare, numărul acestora a crescut în ultimul an de la 97.615 la 98.776. Salariul mediu câștigat de un angajat din acest domeniu este de 2.127 de lei, mai mare decât cel de anul trecut, care era de doar 2.013 lei.

Industria și construcțiile sunt domeniile care ocupă următorul loc în preferințele ieșenilor. În aceste arii de activitate numărul angajaților a crescut de la 45.319, anul trecut, la 45.859, vara aceasta. Și aici salariile au crescut în ultima perioadă, de la 1.892 de lei la 1.907 lei în prezent.bani_maruntis

Agricultura rămâne domeniul care atrage tot mai puține persoane. Vara trecută, în fermele din Iași lucrau 3.482 de angajați. În prezent, numărul acestora a ajuns  la 3.523.

O explicație a acestui fenomen ar fi salariile, acestea fiind cele mai mici dintre toate sectoarele de activitate din județ. Dacă anul trecut venitul mediu brut al unui angajat din agricultură era de 1.212 lei, acesta a ajuns acum la 1.417 lei.

Cu toate acestea, datele furnizate de statisticieni nu sunt corelate cu puterea reală de cumpărare și cu creșterea constantă a prețurilor de consum. Dacă ar fi, altfel ar fi arătat statisticile județene!

Statis Tică

2 comentarii

Lasa comentariu
  1. SRA

    Vizitez Rmania aprox. 2- 3 ori pe an, constat ca intr adevar cei din ROMANIA, cu precadere MOLDOVA apropiata de Prut duduie, lumea este mai vesela si optimista ! Este adevarat nu au toti Mercedes sau BMV dar si cu la a doua mâna se descurca. Pe timpuri se descurcau plecând cu surubul sau sacul cu popusoi, azi sunt liberi si pot pleca ori unde, mai ales ca stiu sa glumeasca cu fiscul. Daca ii intrebati cum o duc, vai pensia mica salariul 800 Ron /luna dar in curte doua masini, casa mare adevarat fara canalizare.

    Si la o adica ce este aia canalizare, dupa gard sau in tufis omul se descurca, …., carciumile sunt pline, mentalitatea este poate mai proasta ca in dec 89 !!!

    Fara a glumi este mai bine decat in 1990 de 1’000 de ori !!!

  2. SRA

    Trebuie sa intelegeti ROMANUL nu traieste din salariul lunar, precum Italianul nu este de lucru si toata ITALIA munceste plus 4 mil de starini !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *