Fătuca, scara și gazetăria

Zilele astea un grup de artiști entuziaști, cu pasiune în zona design-ului urban, a decis să înfrumusețeze incinta altfel extrem de spectaculoasă în care funcționează barul Underground și unde s-a mutat recent și Biclioteca Județeană „Gh. Asachi”. S-au apucat oamenii, au desenat pe jos niște semne, au vopsit balustrada scării în spirală, au scris texte inteligente și, în general, au făcut o treabă excelentă.

Fătuca, scara și gazetăriaAșa cum e normal, presa a aflat de inițiativa asta și s-a deplasat la fața locului printr-un reprezentant care a dat măsura tristului fapt că gazetăria nu mai e ce-a fost. Fătuca trimisă de o televiziune să facă reportajul a privit semnele pictate pe jos, s-a prins că ele formează planul unei biserici, a văzut chiar și o cruce și s-a scandalizat că oamenii calcă pe ceea ce pare a fi proiectul unei biserici. Scandal, supărare, indignări de țață care spală duminica!

Ne permitem să deslușim sensul minunat al lucrării artiștilor ieșeni. Tinerii au desenat planul unei biserici pentru că din nava închipuită de ei se ridică scara în spirală către bolta de sticlă. Nu-ți trebuie cine știe ce inteligență și nici cine știe ce cultură ca să constați metafora superbă pe care au avut-o în minte artiștii: urcând în spirală din planul bisericii, te ridici la cer; coborând aceeași spirală, ajungi… underground. Să fie chiar așa de greu de înțeles? Să se fi terminat oare oamenii inteligenți care lucrează în presă? Vă lăsăm pe dumneavoastră să decideți lucrul ăsta. Fiindcă, deși sloganul nu e al nostru, și noi ne raliem ideii „Cititorii noștri sunt mai inteligenți decât privitorii lor”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *