Femeia mereu deasupra

Maia Morgenstern si prof. Stefan Colibaba

Maia Morgenstern şi prof. Ştefan Colibaba

Trăim vremuri schimbătoare. Pe bune! Clasicul război al sexelor s-a transformat, în ultimul timp, într-o înţelegere mutuală privind „zonele” de influenţă. Matriarhatul tinde să se impună din nou în societăţile democratice. Cu toate acestea, încă mai va să curgă apă pe Siret până când egalitatea de şanse între bărbaţi şi femei va deveni realitate. Şi asta n-o spunem noi, ci câteva femei de succes foarte cunoscute atât în ţară, cât şi în Europa.

Sala Aula Magna a Universităţii „Petre Andrei” Iaşi, a fost arhiplină, la mijlocul săptămânii trecute, de tineri şi tinere interesate în aflarea unei reţete a succesului. Şi prezenţa celebrei actriţe Maia Morgenstern, în cadrul seminarului, a funcţionat ca un magnet pentru studenţi.

Moderatorul evenimentului „Poveşti ale femeilor de succes”, a fost profesorul dr. univ. Ştefan Colibaba, iniţiator al proiectului realizat de Fundaţia EuroEd.

Femei de succes

Doamnele invitate să împărtăşească participanţilor, poveştile lor de succes, au fost: Adriana Cazan (guvernator Lions Club Internaţional pentru România, Sibiu), Carmen Chidovăţ (manager regional Piraeus Bank, Iaşi), Doina Azoicăi (decan, Facultatea de Medicină şi Farmacie Grigore T. Popa Iaşi), Lucy Glaser (femeie de afaceri, Gura Humorului), Maia Morgenstern (actriţă, Bucureşti) şi Excelenţa Sa, Tanya van Gool (ambasadoarea Olandei în România).

Ambasadoarea Olandei a avut un discurs concis, înscriindu-se în cele 10 minute dedicate fiecărui invitat. A semnalat tinerelor paşii pe care realmente trebuie să-i urmărească o femeie pentru a avea succes în carieră.

„Stabileşte-ţi ţelurile în viaţă. Alege ceea ce vrei să înveţi, iar apoi ţine-te cu dinţii de alegerea pe care ai făcut-o. Chiar dacă e greu, trebuie să mergi mai departe”, le-a sfătuit Excelenţa Sa pe tinerele fete, mărturisind că „am ştiut ce am vrut şi am învăţat. Am luptat pentru ceea ce mi-am dorit  să obţin”.

Tanya van Gool a spus că şi norocul este un factor important în viaţă, dar uneori, ca femeie a trebuit să lucreze dublu pentru a  demonstra ceea ce poate face. În ceea ce priveşte familia, Excelenţa Sa spune că “aceeaşi atenţie pe care o acorzi muncii tale, trebuie să o îndrepţi şi înspre familia ta. Dar şi soţul trebuie să te susţină 100% în tot ceea ce te-ai hotărât să realizezi”.

Maia Morgenstern, o actriţă desăvârşită

Discursul actriţei Maia Morgenstern a fost ca o adevărată gură de oxigen pentru toţi spectatorii din sala cufundată în cugetări profunde. Cu gesturile sale ample şi vocea sa caldă, actriţa a reuşit să trezească pe fiecare spectator la viaţă, demonstrându-şi realmente calităţile actoriceşti. A făcut sala să râdă cu adevărat, povestind despre meseria sa de actor, dar şi despre dublul său statut, cel de studentă şi profesoară.

“Meseria de actor era destinată în exclusivitate bărbaţilor, chiar şi personajele femei, erau interpretate tot de bărbaţi. Când a început să vină femeia în teatru? Acesta este şi subiectul tezei mele de doctorat”.

Maia Morgenstern se mândreşte cu statutul său de studentă şi glumeşte spunând că ar putea participa chiar şi la Miss Boboc. Din punctul de vedere al meseriei sale de profesor care predă arta actorului, spune că este foarte exigentă, în primul rând cu ea însăşi.

„Recunosc, sunt unele momente de inspiraţie divină când nu ai nevoie de nicio indicaţie, nu trebuie să te înveţe nimeni nimic. Dar ce facem atunci când aceasta ne ocoleşte? Ca profesoară, încerc să învăţ oamenii despre pârghiile şi uneltele pe care trebuie să le folosească pentru a se oglindi în ochii celuilalt”.

Maia spune şi că “jocul de-a teatrul este până la urmă jocul de-a realitatea. Actorii spun, în final, adevărul. Eşti prin ceea ce îţi oferă celălalt, dăruindu-i la rândul tău. Aveţi încredere şi dăruiţi încredere celorlalţi”.

Despre succes, celebra actriţă spune că “acesta nu trebuie a fi confundat cu popularitatea, moda care trece. Aveţi încredere în ambiţiile dumneavoastră. A avea succes înseamnă a dori cu putere ceva, iar dacă nu veţi semăna, nu vă aşteptaţi să culegeţi”.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *