Firma franceză ne garantează congelări rapide. Să exersăm Dansul Pinguinului cu Dalkia!

O veste sosită de la Guvern ne-a făcut să dăm ochii şi mai mult peste cap şi să-i blagoslovim pe cei de la Dalkia (Termo Iași): cică vin gerurile cele mari! Frigul va ajunge la Iaşi şi pe la megieşi tocmai de la Polul Nord. Acum nu ştim dacă este vreun efect al încălzirii globale, care, respectând principiul lui Arhimede, a umblat cu dislocarea de mase de aer: a trimis una caldă şi a scos alta rece care şi-a făcut cărare înspre noi!

Ştim doar că Guvernul s-a speriat foarte tare şi a trimis note de fundamentare peste tot, ca să avem grijă să nu răcim cumva. „Va exista un proces de transfer al maselor de aer arctic în Europa, rezultând geruri anormale pentru perioada următoare, ceea ce va determina creşterea consumului prognozat de energie electrică şi termică pe perioada sezonului rece. În aceste condiţii există riscul ca autorităţile locale să nu poată asigura stocurile necesare furnizării în condiţii optime a agentului termic pentru populaţie pentru perioada friguroasă în anul 2013”, se arată în nota de fundamentare a unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului.Dalkia_Termo_Iasi_sediu

Prin această ordonanţă, Executivul va transfera autorităţilor locale bani din Fondul de rezervă bugetară pentru plata arieratelor, costuri urgente pentru funcţionarea în perioada de iarnă şi alte cheltuieli, inclusiv salarii. Adică, va da bani pentru benzina volelor care vor scobi zăpada adunată prin şanţuri și va plăti şoferii de pe şenilete, acolo unde sunt. În câteva zile va ninge, iar temperaturile vor atinge pragul de îngheţ, a mai răsunat de la Bucureşti, unde se pare că se dă nu numai ora exactă, ci şi temperatura precisă.

Dârdâială după Sfântul termometru

Ca şi în cazul altor nenorociri proorocite, noi ne rugăm să avem zile să trecem cu bine și peste hopul ăsta. Cei care au sobe şi lemne vor huzuri la căldurică, la fel şi cei cu centrale termice. Norodul care este încă branşat la Dalkia va tremura şi va aduna promoroacă pe la mustăţi, fiindcă franţujii parcă nici n-au de gând să dea căldură. Ei au anunţat că doar cei cu plata la zi a facturilor vor beneficia de confort termic, ca să cităm un celebru meteorolog. Restul va trebui să scoată de la naftalină plăpumile roase de molii, cojoacele peticite ori sumanele căpătate de pomană de la unchiul trecut la cele veşnice.

În Iaşi, aproape 6.000 de familii sunt pe lista restanţierilor, deci vor crăpa de frig în casele ce vor fi bătute de vânturile arctice. E greu de crezut că-şi vor achita din datorii, fiindcă nu sunt bani. Dacă tot timpul verii, când mâncarea a fost mai ieftină şi căldura ioc, n-au trecut pe la casierie, de unde mălăieş ca să ajungă acum?!

Şi uite aşa ne întoarcem la traiul din timpurile Epocii Lumină, când mai puneam o pătură în plus ca să nu dăm colţul de frig. Pe atunci înjuram dictatura, acum patronatul hapsân căruia nu-i pasă de noi. Nici nouă de el, că de ar fi, nu s-ar mai povesti de datorii, ci doar de traiul fericit şi de poveştile rostite la gura caloriferului…

Pinguinul Imperial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *