Fotografiile postate pe Facebook ne afectează relațiile sociale

Publicarea cu regularitate a fotografiilor pe reţeaua de socializare Facebook, mai ales cele cu propria persoană, poate avea efecte negative asupra relaţiilor din lumea reală, arată un studiu realizat de cercetătorii britanici, citat de huffingtonpost.com.

„Acest lucru este valabil pentru anumite grupuri de «amici» din afara cercului de prieteni apropiaţi Facebook_1şi rude care nu reacţionează foarte bine la pozele publicate de utilizatori cu propria persoană”, explică autorul studiului, cercetătorul David Houghton de la Universitatea scoţiană Heriot-Watt, într-o declaraţie de presă.

„Este important de reţinut că informaţiile pe care le distribuim pe pagina personală de Facebook sunt văzute nu doar de prietenii apropiaţi, ci de diferite categorii de persoane, cum ar fi parteneri de afaceri, colegi, familie şi cunoscuţi, fiecare grup înţelegând în mod diferit informaţia pe care o publicăm”, a mai declarat acesta.

Studiul a analizat diferite tipuri de fotografii (cu propria persoană, de la evenimente, cu familia, obiecte şi animale) şi felul în care acestea influenţează fiecare tip de relaţie în parte (cu o rudă, cu partenerul de viaţă, cu prietenii apropiaţi, cu colegii şi cu ceilalţi prieteni de pe Facebook).

Pentru a evalua impactul fotografiilor asupra relaţiilor sociale, 508 participanţi au fost intervievaţi şi reacţiilor lor au fost măsurate pe o scară care ţine cont de două elemente – „sprijin” şi „intimitate”.Facebook_2

Într-un e-mail trimis publicaţiei The Huffington Post, David Houghton a definit „intimitatea” ca fiind „apropierea unui individ faţă de celălalt”, iar „sprijinul” l-a descris ca reprezentând „ajutorul reciproc pe care şi l-ar oferi cei doi indivizi”.

„Creşterea numărului de postări şi distribuirea pozelor cu tine însuţi, indiferent de ţinta de departajare a grupurilor, este considerată ca făcând parte din intimitate”, au notat cercetătorii britanici.

„Suntem de părere că oamenii trebuie să folosească reţelele de socializare şi să se bucure de avantajele pe care acestea le aduc, pentru că se întâmplă multe lucruri amuzante acolo, dar trebuie să fim foarte atenţi la ceea ce publicăm. Gândeşte-te de două ori, publică o singură dat”, a adăugat David Houghton.

Sursa: Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *