Furnizorul francez livrează căldură în… comunicate de presă: Dalkia, fabrica de frig

După ce toată vara am socotit de câte lopeţi vom avea nevoie la iarnă ca să înlăturăm nămeţii şi după ce am analizat structura materialului antiderapant, uite că toamna ne-a luat prin surprindere. Septembrie a venit chiar când a anunţat, adică pe întâi a lunii, iar octombrie a adus şi prima brumă. Măi să fie, nu mai pui nădejde pe nicio deraiere de la programul Mamei Natură. Scrii septembrie, păi aşa să fie. Vine octombrie, hai, onor şi gata, nu mai umblaţi cu prostii!

Dalkia_Termo_Iasi_logoPe noi, clarificările astea ale anotimpurilor mereu ne surprind, iar acum ne-a dat peste cap frigul lui octombrie. Mai exact, indecizia firmei de termoficare Dalkia Termo Iași, care a citit legea din două în două rânduri şi a dat căldură acolo unde a crezut de cuviinţă. Sau unde s-a nimerit, că nici fochiştii nu le mai ştiu pe toate.

Pe româneşte, în timp ce bruma se aşternea uşor pe frunza arămie, poporul Iaşului dârdâia în case. Firma de termoficare nu a pornit niciun motor, le-a ambalat doar şi a spus că umple instalaţiile cu apă. Adică, în termeni de cafengii, a umplut ibricul, a pus cafeaua deoparte, a aprins aragazul, dar nu scăpărat şi chibritul. Pe unii ne-a pedepsit pe motiv de datorii, pe alţii din motive de moft: ba că un punct termic are probleme tehnice (de parcă nu au avut la dispoziţie o vară întreagă să le verifice), ba că şeful de scară s-a îmbătat şi a uitat să deschidă vana. Prostii! În esenţă, francezii care fac focul în Iaşi când dă frigul vor bani. La fel şi noi, dar nu ne iese mereu. Aşa-i la Meteo: o dai în fasole când ai mai multă nevoie de credibilitate.

Canci factura!

Ca să-şi mai câştige din clientela dornică de independenţă termică, firma de căldură a zis că la ei va fi mare ieftineală şi că nimeni nu va suferi de frig. Dalkia_caloriferProblema lor este că au pornit cu stângul ori au lansat afacerea într-o zi de marţi, că, uite, tot Iaşul este încremenit în cojoace. Oamenii au epuizat stocul de pături, E.On şi-a dat peste cap aparatele care măsoară watt-ii consumaţi, iar Dalkia fluieră a pagubă.

Pour les connaiseurs, dacă ei nu ştiu, le spunem noi: Notre amis, dacă nu faceţi focul şi nu daţi căldură, pe cuvântul nostru de ieşean zgribulit, la primăvară ne luăm caloriferele şi la adio vă spunem! Vă pupăm pe schimbătorul de căldură, dăm cu flit la factură şi gata!

Mergeţi voi unde ştiţi că vă puteţi bate joc de oameni, că aici nu ţine. Pe banii noştri nu construim o fabrică de frig!

Pinguinul Galben

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *