Harta zonelor în care șoferii ignoră regulile de circulație

Traficul auto din municipiu este departe de ceea ce își doresc ieșenii. Nici noul sistem de semafoare ”inteligente” nu a reușit să aducă ceva lumină într-un oraș din ce în ce mai sufocat de mașini. În tot acest adevărat haos există și foarte mulți șoferi care profită de lipsa de reacție a autorităților și prin diverse manevre încurcă și mai mult traficul. Deși există zone în care toată lumea știe că se încalcă regulile de circulație, nu sunt luate măsuri pentru a constrânge șoferii să respecte legea. Sunt situații în care se blochează circulația auto minute bune, fapt ce reduce semnificativ viteza de deplasare. Pentru a rezolva aceste probleme nu este nevoie de investiții mari, ci de câteva campanii pe linie de circulație rutieră care să convingă șoferii să fie mai atenți la semne.

Pericol la Gară
Câteva dintre problemele știute de toți șoferii care circulă pe strada Străpungere Silvestru se află în zona Gării. Astfel, la intersecția din fața Gării, pe direcția de mers dinspre Canta spre Centru, există două tipuri de semafoare. Unul gestionează direcția înainte, spre Podul de Piatră și altul gestionează virajul la stânga, spre zona centrală. Pe banda specială pentru virajul la stânga se înscriu și microbuzele care trebuie să ajungă la Autogara Codreanu. Aceste microbuze, dar și alte autoturisme, întorc peste liniile de tramvai pentru a ajunge la autogară. De cele mai multe ori însă, în intenția lor de a ajunge pe celălalt sens de mers se blochează total banda, mai ales dacă există și un tramvai pe același sens care virează la stânga. Dincolo de faptul că șoferii trebuie să mai stea la semafor încă un ciclu, ceea ce conduce la blocarea traficului, există și o problemă legată de siguranța pasagerilor din maxi-taxi, microbuzul traversând de multe ori la mustață prin fața tramvaielor. Deși situația se repetă zilnic, rar pot fi văzuți polițiști care să facă ordine în intersecție. Microbuzele care intră în Iași prin Păcurari sau Canta pot să ajungă la Autogară fără a bloca traficul dacă aleg să circule pe strada Arcu și pe strada Gării, apoi să vireze dreapta spre Autogară. Pentru a câștiga câteva minute se preferă însă încălcarea regulilor de circulație.

Taximetriștii
O altă problemă din zonă este legată de mașinile care parchează în fața Autogării. În special taximetriștii blochează aproape continuu una dintre cele două benzi de circulație din zonă, ceea ce conduce la formarea de cozi pe direcția spre Canta. Practic, mașinile care vin de pe două benzi dinspre Podul de Piatră și cele care virează la dreapta de pe strada Gării au la dispoziție o singură bandă pentru a traversa spațiul din fața Autogării. Această situație este în atenția autorităților, de multe ori în zonă fiind polițiști locali. Însă, banda rămâne liberă doar în prezența polițiștilor.

Punct sensibil
Și intersecția străzilor Arcu și Gării ar avea nevoie de polițiști la orele de vârf. Intersecția este una extrem de dificilă, mai ales pentru șoferii care nu sunt din municipiu. De multe ori, principala regulă de circulație din zonă este ”la mica înțelegere”. Șoferii mai curajoși profită de indecizia altora și trec fără să respecte regulile de circulație. În zonă au prioritate mașinile care circulă pe direcția Centru – Gară, în timp ce șoferii care coboară Râpa Galbenă sau vin pe strada Arcu au semne de cedare a priorității.

Intersecția „Național”
O altă intersecție extrem de aglomerată este cea a străzilor Musicescu cu Arcu. Chiar dacă virajul la stânga dinspre strada Gării spre Muzicescu este interzis, există situații în care șoferii nu respectă semnele de circulație. Pe lângă un cor de claxoane și scăderea vitezei de circulație, există și pericol de accidente.

Parcări ilegale
Bulevardul Independenței este unul dintre cele mai circulate din municipiu. Deși a fost modernizat și există montate semafoare, circulația se desfășoară încă greoi, în special din cauza mașinilor parcate ilegal. De exemplu, parcarea de pe bulevard, de vizavi de UMF, în dreptul unor centre de copiere este total insuficientă. Astfel, pe lângă cele câteva mașini care pot parca legal, există cel puțin încă pe atâtea care blochează o bandă de circulație. Zona este foarte aglomerată mai ales că pe lângă mașinile care vin dinspre pasajul Mihai Eminescu, pe banda ocupată de mașinile parcate ar trebui să încapă și autoturismele care vin de pe strada Vasile Alecsandri. De altfel, pe această bandă se găsesc mai tot timpul mașini parcate până spre strada care face legătura cu strada Cuza Vodă, pe lanț Ansamblul Golia.

Trebuie polițiști
Parcările ilegale încurcă traficul și pe bulevardul Păcurari, mai ales că în ultima perioadă mașinile parcate sunt dublate de alte autoturisme ale unor șoferi care, în lipsa unor măsuri coercitive, preferă să parcheze acolo unde au treabă, chiar dacă se blochează traficul. Prima bandă a bulevardului, pe sensul spre ieșire din municipiu este blocată încă de înainte de intersecția de la Moara de Foc, de șoferi care fac cumpărături la supermarketul din zonă și până la intersecția de după esplanada Mimoza. Nevoie de polițiști ar fi și pe bulevardul Carol I, unde, mai ales în zona cafenelelor, se parchează destul de des pe carosabil, blocându-se astfel o bandă de circulație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *