Isteria Star Wars, goana după bilete

„Te-am cunoscut la cinema / Stăteai la «un bilet în plus» / Și am simțit cum inima / Dintr-o privire mi-ai distrus”. E începutul unui cuplet de-al lui Arșinel, ultimul nostru mare actor de revistă. Cei mai în vârstă știu despre ce este vorba: de momentele alea în care „băgau” câte un film bun la cineva, fie el „Imperiul contraatacă” sau „Noaptea iguanei”, iar speranțele de a prinde un bilet se spulberau la vederea cozii care ieșea din cinematograf și a becului aprins sub inscripția „Nu mai sunt bilete”.

Nu mai sunt
Era să zicem vorba aia cu „pe vremea noastră…”, dar ne-am dat seama că ne facem de râs. În vremea internetului, a torentelor, a site-urilor care se ocupă cu difuzarea de filme piratate încă înainte de a se fi lansat, există încă momente dintr-astea. În care vrei să vezi un film, dar cinematograful te anunță că nu mai are bilete. Este ceea ce se întâmplă acum cu cel mai recent episod din seria Războiul Stelelor, „Trezirea Forței”. Încă nu a fost lansat la noi. Va fi băgat la Mall peste o lună, dar deja lumea se bate pentru bilete. Ai posibilitatea să rezervi bilete on-line. Teoretic, că practic trebuie să-ți iei gândul. De pe 18 până pe 23 decembrie, nu mai există bilete pentru niciun spectacol, chiar dacă sunt câte 4-5 pe zi. Și chiar dacă s-a pus un spectacol, în prima zi de difuzare, chiar și la miezul nopții. La „Goosebump” sau „Crăiasa zăpezii”, nicio problemă. Doar „Jocurile foamei: Revolta – Partea a 2-a” ce mai poate concura cu „Star Wars VII”.

Odată cu Japonia
Să nu vă închipuiți că doar ieșenii noștri așteaptă noul film cu sufletul la gură. Toată lumea o face. Filmul va avea premiera la Los Angeles, pe 14 decembrie. Faptul că la Iași va ajunge după doar 4 zile arată cât de dorit este oriunde în lume. Ca amănunt, la noi se va lansa în aceeași zi ca în Japonia. În fiecare zi, va fi difuzat concomitent pe 800 de ecrane numai în SUA și Canada. De pe 18 decembrie până pe 14 ianuarie, va ocupa toate ecranele IMAX din America de Nord. Doar trilogia „Hobbitul” a mai atins performanța asta.

Recorduri
Primele bilete au fost puse în vânzare pe 19 octombrie, iar site-urile de rezervări online au căzut unul după altul. Unul dintre cele mai importante astfel de site-uri din Marea Britanie a vândut 45.000 de bilete într-o zi, 10.000 în doar 90 de minute, cifră record. Într-o zi s-au vândut bilete de 6,5 milioane de dolari pentru IMAX. Niciodată până acum nu s-a depășit un milion. Trailer-ul a fost vizionat de 88 de milioane de ori în primele 24 de ore, peste recordul de 62 de milioane înregistrat de „Furious 7”.

Industrii conexe
Se știe că orice film celebru aduce milioane bune și în afara biletelor. În jurul „Jurassic Park” s-a construit o adevărată industrie a jucăriilor reprezentând dinozauri. La fel și acum. S-a anunțat deja că se va publica o serie de 20 de volume din ciclul Star Wars. Ce Harry Potter? Deja se pot cumpăra jucării, cărți, haine și tot felul de produse de acest gen în magazinele Disney.

În 4.500 de cinematografe
Ce urmează? Cifre. Se estimează că lansarea va aduce 540 milioane de dolari dintr-un foc, un nou record mondial. Va fi difuzat în peste 4.500 de cinematografe din întreaga lume, iar un nou record. Încasările totale ar putea depăși două miliarde de dolari, ceea ce ar fi un alt record. Nu se pot calcula încasările conexe. Și atât. Luptați-vă pentru bilete. Noi o să ne rezolvăm bilet în duminica alegerilor locale de la anul. Până atunci, greu de crezut că mai prindem loc.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *